Τι είναι τα ξεσπάσματα ή αλλιώς temper tantrums;

Τα ξεσπάσματα έρχονται με όλα τα σχήματα και τα μεγέθη. Όλα τα παιδιά μικρά ή μεγάλα κάποια στιγμή «κρασάρουν». Πόσο μάλλον τώρα που το πρόγραμμά τους ήρθε πάνω κάτω!

Τι είναι τα ξεσπάσματα ή αλλιώς temper tantrums;

Τι είναι αυτά τα temper tantrums (παιδικά ξεσπάσματα) που εμφανίζονται ξαφνικά με θεαματικές εκρήξεις θυμού, η αγανάκτησης και αποσυντονισμένης συμπεριφοράς που δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, και μαζί με το παιδί που κλαίει, τσιρίζει, κοπανιέται στα πατώματα, κρατάει την αναπνοή του, κάνει εμετό, σπάει πράγματα, κουλουριάζεται και δεν μπορούμε να το σηκώσουμε στην αγκαλιά μας, μας χτυπάει, και πολλά άλλα όμορφα τέτοια και η δική μας κατάσταση είναι έτοιμη «να σπάσει» και δεν ξέρουμε πώς να φερθούμε και γιατί συμβαίνει όλο αυτό; (Σίγουρα τους τελευταίους μήνες το ζήσατε κάποιες φορές αυτό έτσι δεν είναι;)

Αυτό συμβαίνει για τον απλό λόγο ότι η συναισθηματική και κοινωνική ικανότητα των παιδιών ακόμη δεν έχει εξελιχθεί. Τα παιδιά δεν βρίσκουν λόγια (σε μικρή ηλικία δεν μιλούν ακόμη) να εκφράσουν τα συναισθήματα που τα κατακλύζουν.

Επίσης με αυτή την συμπεριφορά μαθαίνουν και ότι έχουν έτσι την δύναμη να χειραγωγούν τους άλλους.

Άρα αυτές οι εκρήξεις είναι ένας τρόπος για τα μικρά μας να εκφράσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και να κατανοήσουν η να αλλάξουν το περιβάλλον τους.

paidika xespasmata 2

Συνήθως αυτό που προκαλεί αυτές τις συμπεριφορές, είναι κάποια αλλαγή στη ρουτίνα του παιδιού, από το απλό ότι πεινάει, είναι κουρασμένο, έχει παίξει πολύ και δεν μπορεί να ηρεμήσει, μέχρι ότι κάποιος του πήρε το αγαπημένο παιγνίδι, ή το απομακρύνει από το πάρκο που παίζει, η άλλα πιο δυνατά αισθήματα όπως ντροπή, φόβος, ανησυχία, ζήλια, που δεν ξέρει πώς να τα διαχειριστεί.

Φτάνουμε λοιπόν στην μεγάλη ερώτηση…

«Πώς το διαχειρίζομαι όλο αυτό;»

Όταν έχουμε μικρά παιδιά έως 3 ετών πρέπει να συντονιστούμε μαζί τους γιατί δεν μιλάνε, άρα ένα πρόγραμμα σώζει πολλές καταστάσεις.

Τα ταΐζουμε πάντα την ίδια ώρα, τα κρατάμε στη ρουτίνα τους , και δεν τα τρέχουμε στα μαγαζιά επειδή έτσι βολεύει εμάς, όταν ξυπνήσουν φάνε αλλάξουν και είναι ήρεμα και χαρούμενα τότε δεν νιώθουν ότι τα ξεβολεύουμε και αντιδρούν καλύτερα σε περιβάλλον άγνωστο για αυτά. Πρώτα καλύπτουμε τις δικές τους ανάγκες και μετά τις δικές μας.

Μερικές όμως φορές τα ξεσπάσματα συμβαίνουν, ό,τι και να κάνουμε για να τα αποφύγουμε…και τότε τι κάνουμε;

paidika xespasmata 1
  • Μείνετε ήρεμες (υποκριθείτε αν χρειαστεί). Αν νευριάσετε , θα χειροτερέψετε την κατάσταση και θα είναι πιο δύσκολο και για εσάς και για το παιδί σας. Όταν μιλάτε μιλάτε με ήρεμη και χαμηλή φωνή , και με μαλακές κινήσεις.
  • Κάντε υπομονή. Μείνετε δίπλα του μέχρι να περάσει η έξαψη, πρέπει να σας βλέπει ότι είστε δίπλα του, όμως για κανένα λόγο μην προσπαθήσετε να του μιλήσετε λογικά και να εξηγηθείτε. Είναι πια πολύ αργά ….μείνετε ψύχραιμη και χαλαρή
  • Δείξτε την δύναμή σας αν χρειαστεί. Εάν η έκρηξη συμβεί γιατί το παιδί σας θέλει κάτι, μην του το δώσετε. Αυτό θα το συνδυάσει ότι παίρνει ό,τι θέλει με την έκρηξη και θα το επαναλαμβάνει κάθε φορά που θα θέλει κάτι.
  • Χρησιμοποιήστε την καλή σας κρίση. Παράδειγμα, εάν το παιδί δεν θέλει να βγει από την μπανιέρα, μην το σηκώσετε, γιατί θα κοπανιέται και μπορεί να πέσει , απλά ήρεμα και ωραία τραβήξτε την τάπα.
  • Να έχετε πάντα μία σταθερή αντιμετώπιση, Εάν την μία φορά που κλαίει του δίνετε αυτό που θέλει και την άλλη όχι , το πρόβλημα θα μεγαλώσει, ελπίζω να καταλαβαίνετε γιατί…
  • Είναι σημαντικό να μην ανταμείβετε κατά λάθος τις εκρήξεις. Εάν το παιδί τσιρίζει γιατί θέλει γλειφιτζούρι και λέτε όχι, και μετά αγοράζετε το γλειφιτζούρι, αυτό ανταμείβει την έκρηξη.
  • Επίσης εάν φωνάζετε και παρακαλάτε εσείς το παιδί να σταματήσει με αυτό τον τρόπο ανταμείβετε την έκρηξη, γιατί έτσι κερδίζει όλη σας την προσοχή.
  • Λίγο χιούμορ δεν βλάπτει, αλλά ποτέ μην γελάσετε (νευρικό γέλιο) γιατί έτσι ανταμείβετε την έκρηξη.
  • Μην κοιτάτε τους άλλους γύρω σας με ντροπή για το παιδί σας, δεν κατέχετε παγκόσμια πρωτοτυπία, έχει συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες

Και φυσικά τελευταίο αλλά το πιο σημαντικό…..

  • Μην κρίνετε τον εαυτό σας σαν μαμά, επειδή το παιδί σας έχει πολλές εκρήξεις και τα άλλα όχι. Να θυμάστε ότι όλα τα παιδιά χτυπάνε κόκκινο.

ΟΛΑ!

Απλά να θυμάστε ότι είστε άνθρωποι και ένα κομμάτι της μητρότητας είναι να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε και αυτό. Τα temper tantrums.

Katerina Efstratiadou Dip.LC.
Personal Life Coach
Thessaloniki- Greece
http://www.katerinaefstratiadou.gr/el/
http://www.coachforenergy.blogspot.gr/

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved