Gratin λαχανικών με τυρί, κρέμα και χαμηλά λιπαρά από τον Γιώργο Γεράρδο

Σαν επαγγελματίας μάγειρας, στο εστιατόριο μου αρέσει να ετοιμάζω περίτεχνα πιάτα για τους πελάτες μας ώστε να μπορούν απολαύσουν κάτι ιδιαίτερο που δύσκολα θα ετοιμάσουν στο σπίτι τους.

Στη καθημερινότητα μου όμως ομολογώ ότι προτιμώ να μαγειρεύω εύκολες και γρήγορες συνταγές, και ειδικά αυτές που δεν απαιτούν πολύ πλύσιμο ή ενασχόληση. Με αυτή την ευκαιρία σήμερα θα σας προτείνω ένα υπέροχο πιάτο φούρνου που ετοιμάζεται σε μια ώρα από την αρχή μέχρι το τέλος, που λερώνουμε μόνο τον κάδο του K-mix της Kenwood και που ασχολούμαστε μόνο δέκα λεπτά!

Τα λαχανικά φούρνου που θα μαγειρέψουμε σήμερα είναι ένα θαυμάσιο συνοδευτικό για κρεατικά ή και ένα ελαφρύ γεύμα από μόνο του μαζί με λίγη σαλάτα. Επίσης με τη συνταγή αυτή αποφεύγουμε τα πολλά λίπη αφού περιέχει κρέμα και τυρί χαμηλών λιπαρών χωρίς καθόλου βούτυρο ή λάδι. Φυσικά αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικά υλικά καθώς και να προσθέσετε ότι λαχανικά θέλετε μαζί με τις πατάτες που είναι η βάση της συνταγής.

Υλικά

4 πατάτες
2 κολοκυθάκια
2 ώριμες ντομάτες
3 σκελίδες σκόρδο
100ml κρέμα χαμηλών λιπαρών
100ml γάλα
100γρ κασέρι χαμηλών λιπαρών
1/2κγ ρίγανη
1 φύλλο δάφνη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Για να καθαρίσουμε εύκολα το σκόρδο χτυπάμε τις σκελίδες με το πλατύ του μαχαιριού και αφαιρούμε το δέρμα τους.


Τοποθετούμε στο κάδο του K-mix τις λεπίδες, κόβουμε μέσα τις ντομάτες στα τέσσερα, τη δάφνη, το γάλα τη κρέμα, αλάτι, πιπέρι και τις σκελίδες του σκόρδου. Χτυπάμε για περίπου ένα λεπτό ώστε να διαλυθούν καλά τα υλικά μας.


Τοποθετούμε στο κάδο του K-mix το δίσκο τριψίματος και τρίβουμε το τυρί. Γυρνάμε το δίσκο ανάποδα και κόβουμε σε λεπτές φέτες τα κολοκυθάκια και τις πατάτες.


Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα ταψί και ανακατεύουμε καλά τα υλικά.


Στρώνουμε τα λαχανικά, καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για μισή ώρα.


Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ψήνουμε για άλλα δέκα λεπτά και πριν σερβίρουμε αφήνουμε δέκα λεπτά ώστε να παγώσει λίγο.

Καλή επιτυχία!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved