Οι πολιτιστικές προτάσεις της εβδομάδας για μικρούς και μεγάλους, από τη Φοίβη Λέκκα

Το καλοκαίρι συνεχίζεται, εμάς όμως δε μας πτοεί ούτε η αφόρητη ζέστη της πόλης ούτε τίποτα! Κι αυτό γιατί έχουμε τόσα ωραία και ενδιαφέροντα πράγματα να ανακαλύψουμε!

Οι πολιτιστικές προτάσεις της εβδομάδας για μικρούς και μεγάλους, από τη Φοίβη Λέκκα

Σήμερα ξεκινάμε από το αθλητικό camp στο Αθλητικό Κέντρο Ρουφ στην Αθήνα! Ναι, καλά καταλάβατε, ευκαιρία για πολύ παιχνίδι και διασκέδαση μέσα από τη γνωριμία με πολλά και διαφορετικά αθλήματα!

Αγόρια και κορίτσια 6-12 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο , χάντμπολ, τένις αλλά και να ασχοληθούν με το στίβο και την αυτοάμυνα. Κι έτσι όχι μόνο θα γυμναστούν και θα αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο τους, αλλά θα έρθουν και σε επαφή με συνομηλίκους τους, θα κάνουν νέους φίλους και θα συμμετέχουν σε πολλές ομαδικές δραστηριότητες αλλά και διάφορες πολιτιστικές δράσεις! Κάτι μου λέει πως θα ζηλέψετε κι εσείς οι μεγάλοι!

7

Το camp διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
Ημερομηνίες : 1η περίοδος: 15-16/7/13, 2η περίοδος: 29/7-9/8/13, 3η περίοδος: 19-30/8/13
Ωράριο: 8:00-14:00 (14:00-16:00 με φύλαξη)
Ώρα προσέλευσης: 7:30-8:00 (με την παρουσία κηδεμόνα)
Ώρα αναχώρησης: 16:00-16:30
Κόστος συμμετοχής: 30 ευρώ

*Θα ισχύουν διαφορετικές τιμές για ανέργους, πολύτεκνους και αδέρφια που θα προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς και για όσα παιδιά συμμετέχουν σε περισσότερες από μία περιόδους. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι μία ιατρική βεβαίωση και μια φωτογραφία ταυτότητας. Για εγγραφές και πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στη διεύθυνση Αθλητισμού του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, τηλ. 210 5284873 και στο Αθλητικό Κέντρο Ρουφ, Πειραιώς και Εχελιδών, τηλ. 210 3421260, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8.30 έως τις 14.00.

Συνεχίζουμε με βιβλία για τους πολύ μικρούς μας φίλους, για να τους κρατούν συντροφιά τώρα το καλοκαίρι!

5

6

Ο αγαπημένος Αρκουδάκος του Davies Benji (Εκδ.Ίκαρος) ετοιμάζεται για νέες περιπέτειες.
Στο βιβλίο «Ο Αρκουδάκος στην πυροσβεστική!» ο αρκουδάκος μας είναι πυροσβέστης και κάποιος χρειάζεται τη βοήθεια του, ενώ «Ο Αρκουδάκος στο πειρατικό!» ανοίγει πανιά με το πειρατικό καράβι του για ένα ερημικό νησί. Τα βιβλία της αγαπημένης σειράς περιμένουν τα παιδάκια από 1-3 χρονών να παίξουν με τα έξυπνα κινούμενα μέρη τους και να θαυμάσουν τις υπέροχες εικόνες τους.

Ο Αρκουδάκος στην πυροσβεστική! / Ο Αρκουδάκος στο πειρατικό!
Benji Davies
Μτφρ: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδόσεις Ίκαρος, 2013
Τιμή: € 6,90, σελ.8

Αρκούδες είναι και οι πρωταγωνιστές του βιβλίου του Benjamin Chaud «Ένα καλοκαιράκι για αρκούδες» για παιδιά από 3 χρονών.

4

«Εκείνη τη νύχτα το'στρωσε για τα καλά. Ο Μπαμπάς αρκούδος και ο Μικρός αρκούδος αφήνουν τη στέγη της Όπερας, όπου είχαν αποφασίσει να ξεχειμωνιάσουν. Μετά από μια μικρή περιπλάνηση, βρίσκουν μια άνετη φωλιά καταμεσής μιας φυλής από λούτρινα αρκουδάκια που επίσης ξεχειμώνιαζαν εκεί. Αλλά το πρωί, ο Μικρός αρκούδος είχε για άλλη μια φορά χαθεί.»

Μετά το «Ένα νανούρισμα για αρκούδες» οι περιπέτειες του Μπαμπά αρκούδου που αναζητά τον Μικρό αρκούδο συνεχίζονται μέσα σε ένα πολυκατάστημα, ένα σταθμό τρένων, πάνω σε ένα υπερωκεάνιο και ένα εξωτικό νησί. Ακολουθείστε τους σε αυτό το βιβλίο με την εκπληκτική εικονογράφηση!

Ένα καλοκαιράκι για αρκούδες
Κείμενο και εικονογράφηση:Benjamin Chaud
Μτφρ: Γιώργος Κουραβέλος
Εκδόσεις Κόκκινο, 2013
Τιμή: 14,90, σελ.32

Πάμε τώρα σε ένα βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά, ενός από τους πιο γνωστούς και σημαντικούς συγγραφείς παιδικών βιβλίων στην Ελλάδα. Μιλάμε για την «Πασχαλίτσα με τη μία κουκκιδίτσα», για παιδιά από 3 μέχρι 6 χρονών.

po3

Ενώ οι πασχαλίτσες που έχουν δύο, τρεις ή τέσσερις κουκκιδίτσες περνάνε ζωή χαρισάμενη, κανείς δε θέλει για παρέα την πασχαλίτσα με τη μία μόνο κουκκιδίτσα. Κανείς δεν παίζει μαζί της, ούτε της κάνει δώρα, ούτε της λέει τα μυστικά του. Άδικα η μικρή πασχαλίτσα πετάει από δω κι από κει, από κει κι από δω. Έχει σχεδόν απελπιστεί, όταν αντικρίζει κάτι υπέροχο και συναρπαστικό...Μια όμορφη και τρυφερή ιστοριούλα, που όχι μόνο διασκεδάζει τα παιδιά, αλλά τους μαθαίνει και τους πρώτους τους αριθμούς.

Η πασχαλίτσα με τη μία κουκκιδίτσα
Ευγένιος Τριβιζάς
Εικονογρ: Λίζα Ηλιού
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2013
Τιμή: € 12,96, σελ. 84

Τελευταίο βιβλίο για σήμερα, «Ο σκαντζόχοιρος που ξέχασε να φοβηθεί» της Ιωάννας Γιαννακοπούλου για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

2

Ο μικρός σκαντζόχοιρος Οδυσσέας ονειρεύεται να γνωρίσει τον κόσμο, αλλά ο φόβος του τον εμποδίζει. Φοβάται τα πάντα, ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό. Κι όσο περισσότερο φοβάται τόσο περισσότερα αγκάθια γεμίζει και όλο και πιο τρομερός δείχνει στην όψη! Μέχρι που γνωρίζει τη Μυρτώ, μια όμορφη πεταλούδα που θα γίνει φίλη του και θα τον πείσει να κάνουν μαζί το μεγάλο ταξίδι...

Τι είναι αυτό που κάνει τον μικρό Οδυσσέα να φοβάται; Και τι του αποκαλύπτει η Μυρτώ για να τολμήσει τελικά το μεγάλο ταξίδι;

«Ο σκαντζόχοιρος που ξέχασε να φοβηθεί» είναι μια ιστορία για το πώς γεννιούνται οι φόβοι, πώς μας κυριεύουν και τι μπορούμε να κάνουμε για να τους ξεπεράσουμε. Αλλά και μια ιστορία για τη δύναμη που κρύβει η φιλία και τα μικρά αθώα πλάσματα.

Ο σκαντζόχοιρος που ξέχασε να φοβηθεί
Ιωάννα Γιαννακοπούλου
Εικονογρ: Ζωή Σεϊτάνη
Εκδόσεις Αιώρα, 2013
Τιμή: € 12,80, σελ.41

Και από τα πολύ μικρά παιδιά πάμε στα «πολύ μεγάλα παιδιά» δηλαδή τους εφήβους και στην ευκαιρία που τους δίνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, μέσα από το διαγωνισμό εφηβικών μουσικών σχημάτων, να αναδείξουν το συγκρότημα που έχουν φτιάξει με τους συμμαθητές ή τους κολλητούς τους!

1po

Τη σεζόν 2013-2014 η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα διοργανώσει τρεις συναυλίες με μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σχήματα της εναλλακτικής ελληνικής σκηνής (Baby Guru, Illegal Operation, Gravity Says I, Tango with Lions, Αντώνης Λιβιεράτος και Κεφάλαιο 24 και ακόμα ένα συγκρότημα που θα ανακοινωθεί σύντομα).
Με την ευκαιρία λοιπόν των συναυλιών αυτών, τρία εφηβικά συγκροτήματα θα έχουν τη δυνατότητα να μαθητεύσουν δίπλα σε μέλη από τα σχήματα αυτά. Μουσικοί από τα συγκροτήματα θα παρακολουθήσουν τέσσερις πρόβες του μαθητικού σχήματος και θα ακολουθήσει μία μέρα ηχογράφησης σε στούντιο. Τέλος το κάθε μαθητικό σχήμα θα παίξει ως support σε μία από τις τρεις συναυλιακές βραδιές!

Όροι συμμετοχής: Το συγκρότημα πρέπει να έχει ήδη ένα διάστημα δραστηριότητας και τα μέλη του να μην είναι μεγαλύτερα από 17 χρονών. Δεν υπάρχει περιορισμός στο είδος μουσικής.

Οπλιστείτε με θάρρος και αυτοπεποίθηση, ηχογραφήστε δύο κομμάτια ως demo σε cd ή mp3 και στείλτε τα μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό του συγκροτήματος, είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση education@sgt.gr αναφέροντας "secret gig" στο θέμα-τίτλο του email, είτε ταχυδρομικά στη διεύθυνση:

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (ΑΡΙΟΝΑ Α.Ε.)
Γαλαξία 2 & Ευρυδάμαντος
11745 Αθήνα
Τηλ. 213 017 8000
(Υπ'όψιν Μυρτώς Λάβδα)

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013. Απαντήσεις θα δοθούν μέχρι τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου. Καλή επιτυχία και πού ξέρετε, μπορεί να είναι το δικό σας συγκρότημα ένας από τους τρεις τυχερούς!

Και για το τέλος κρατήσαμε το «Frankenweenie» του Tim Burton, μία από τις καλύτερες –αν όχι η καλύτερη- παιδικές ταινίες της χρονιάς που πέρασε!

fr

{youtube}T12CQUfXlMY{/youtube}

Ο Τιμ Μπάρτον είναι ένας σκηνοθέτης που έχει τη μαγική ικανότητα οι ταινίες του να απευθύνονται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες και να μπορούν να μιλήσουν το ίδιο και στους μεν και στους δε. Ίσως γιατί έχει βρει τον τρόπο να λέει πολύ μεγάλες αλήθειες για τις σχέσεις και τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας ως μέσο τη μαγεία των παραμυθιών, την αστείρευτη φαντασία του και πλάσματα που ζουν σε αλλόκοτους κόσμους. Τόσο μακρινούς αλλά και ταυτόχρονα τόσο κοντινούς με το δικό μας.

Η ταινία του αυτή βασίστηκε στην ασπρόμαυρη μικρού μήκους ταινία που είχε κάνει ο ίδιος σε ηλικία 26 ετών και ήταν μια χιουμοριστική διασκευή του γνωστού μύθου του Φρανκεστάιν της Μέρι Σέλεϊ.

Ο μικρός Βίκτωρ βλέπει τον αγαπημένο του σκύλο τον Σπίθα να σκοτώνεται από ένα αυτοκίνητο. Βαθιά επηρεασμένος από τον φωτισμένο δάσκαλο Φυσικής στο σχολείο του και τις θεωρίες του για τις μαγικές ικανότητες της επιστήμης, ο Βίκτωρ σαν άλλος Φρανκεστάιν θα κάνει τα πάντα για να αναστήσει το νεκρό φίλο του με ένα αυτοσχέδιο πείραμα. Τελικά τα καταφέρνει. Αλλά όταν το μυστικό μαθαίνεται, κανείς δε μπορεί να αποδεχτεί το γεγονός, κι έτσι μπαίνει στο στόχαστρο.
Ο νεαρός ήρωας συγκρούεται με τις επιταγές μιας ολόκληρης κοινωνίας, αμφισβητεί τον κόσμο των ενηλίκων και προσπαθεί να νικήσει το θάνατο χρησιμοποιώντας την επιστήμη και τη γνώση, τα πιο αμφιλεγόμενα όπλα της εποχής μας. Κι αυτό γιατί από μόνα τους δεν έχουν ούτε θετικό ούτε αρνητικό πρόσημο, είναι ουδέτερα. Αν χρησιμοποιηθούν με αγνά και καθαρά κίνητρα μπορούν να κάνουν το μεγαλύτερο καλό. Αν πάλι χρησιμοποιηθούν με ιδιοτελή κίνητρα και με συμμάχους όπως η εμπάθεια και η μισαλλοδοξία, τότε μπορούν να καταστρέψουν την ανθρωπότητα, να σπείρουν κυριολεκτικά τέρατα. Είναι ικανά την ίδια στιγμή για το μεγαλύτερο καλό αλλά και το μεγαλύτερο κακό. Εξαρτάται ποιος είναι αυτός που τα κατέχει, πώς τα χρησιμοποιεί και πού αποσκοπεί.

Πρόκειται για ένα σκοτεινό παραμύθι που ξεχειλίζει τρυφερότητα, ανθρωπιά και πολύ πολύ χιούμορ. Μια ταινία που μιλάει για την αποδοχή της διαφορετικότητας, την ανεκτικότητα, τη σημασία του μέτρου στη ζωή, τα όρια της επιστήμης αλλά και για όλα εκείνα που κάνουμε για όσους πραγματικά αγαπάμε.

Τα παιδιά βλέποντας την ταινία θα καταλάβουν πως αξίζει κάποιος να ακολουθήσει το δρόμο που πιστεύει κι ας είναι ο δρόμος αυτός μοναχικός. Κι ας συναντήσει χίλια εμπόδια. Φτάνει η αγάπη να είναι η κινητήρια δύναμη για όλα όσα κάνει. Και θα'ρθει μια στιγμή που θα συνειδητοποιήσει πως η δύναμη της επιστήμης σταματά εκεί που αρχίζει η ζωή και οι αμετάκλητες αποφάσεις της. Και θα καταλάβει πως, όταν κουβαλά μέσα του όλους αυτούς που αγαπά, δεν είναι ποτέ πραγματικά μόνος.

Αναζητείστε την υπέροχη αυτή ταινία σε dvd ή σε κάποιο θερινό κινηματογράφο. Νομίζω θα σας ανταμείψει. Εγώ πάντως σίγουρα θα την ξαναδώ!

*Η ταινία απευθύνεται σε παιδιά από 9 χρονών και πάνω και βέβαια σε ενήλικες. Όπως άλλωστε και όλες οι ταινίες του Tim Burton.

Κάπου εδώ τελειώνει το ταξίδι μας. Ραντεβού την επόμενη εβδομάδα!
Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.

Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved