Προτάσεις βιβλίων, για τις τελευταίες μέρες των διακοπών του Πάσχα, από τη Φοίβη Λέκκα

Τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν ξεχωριστά βιβλία, την τελευταία εβδομάδα των διακοπών του Πάσχα.

Προτάσεις βιβλίων, για τις τελευταίες μέρες των διακοπών του Πάσχα, από τη Φοίβη Λέκκα

Θα ξεκινήσω από τη "Χιονισμένη Πλατεία" των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη, που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική για παιδιά από 10 ετών.

postInline 1648 586798a77fc91 2

Πρόκειται για ένα βιβλίο που πραγματικά με εντυπωσίασε και με ξάφνιασε ευχάριστα! Πραγματεύεται ένα θέμα πολύ συνηθισμένο σε παιδιά αυτής της ηλικίας: το ψέμα στην καθημερινότητα και τις συνέπειές του. Η πρωτοτυπία, όμως, έγκειται στον τρόπο που το κάνει, μιας και ξεφεύγει εντελώς από τα τετριμμένα! Οι συγγραφείς, δάσκαλοι στο επάγγελμα -πράγμα που δε θεωρώ τυχαίο-, εμπνεύστηκαν μια ιστορία έξυπνη, ευρηματική, ανατρεπτική, και ταυτόχρονα προσέγγισαν το θέμα με πολύ μεγάλη ευαισθησία. Διαβάζοντάς τη, δεν πηγαίνει καθόλου το μυαλό του αναγνώστη στο πώς μπορεί να εξελιχθεί και αυτό είναι που την κάνει τόσο ενδιαφέρουσα! Τα παιδιά είναι πιθανό να αναγνωρίσουν στον ήρωα, τον Αντρέα, δικές τους σκέψεις και συμπεριφορές. Είναι ένα βιβλίο που δύσκολα θα θέλουν να αφήσουν από τα χέρια τους- κι αυτό είναι σπουδαία κατάκτηση- μιας και προσιδιάζει σε αστυνομικό μυθιστόρημα και είναι γεμάτο αγωνία! Επίσης, η καίρια εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου τα βάζει αυτόματα στην ατμόσφαιρα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η ίδια η ζωή πολλές φορές ξεπερνά και την πιο τρελή φαντασία και ανατρέπει όλα τα σχέδια...

"Χιονισμένη Πλατεία"
Συγγραφείς: Βασίλης Κουτσιαρής-Γιάννης Διακομανώλης
Εικονογράφος: Σάντρα Ελευθερίου
Ελληνοεκδοτική, Νοέμβριος 2016
€ 8, σελ. 104

Θα συνεχίσω με ένα επίσης ιδιαίτερο βιβλίο: " Ήσουν μόνο ένα παιδί" της Εύας Κασιάρου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, για παιδιά από 10 ετών.

58010904e7500 l 2

Το θέμα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, αν και βρισκόμαστε στο 2017, είναι δυστυχώς ένα θέμα που συχνά αποκρύπτεται και κουκουλώνεται. Θέλει τόλμη για να ασχοληθεί κανείς με αυτό και μάλιστα σε ένα βιβλίο που απευθύνεται σε νεαρά παιδιά. Η συγγραφέας την έχει και εμπνεύστηκε μια ιστορία άρτια μυθιστορηματικά, με πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή που κρατάει τον αναγνώστη, λέγοντας ταυτόχρονα τα πράγματα με το όνομα τους, αλλά και με έναν τρόπο κατάλληλο για ένα παιδί- πράγμα πολύ σημαντικό. Έδωσε έμφαση, και πολύ καλά έκανε, στην ψυχολογική διάσταση του θέματος, διερευνώντας τις ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει η κακοποίηση στο άτομο που τη βιώνει, στα συναισθήματά του, στους λόγους που σκέφτεται και δρα με συγκεκριμένο τρόπο. Δυστυχώς τα παιδιά, σε αυτές τις περιπτώσεις, λειτουργούν προστατευτικά για όλους τους άλλους πέρα από τον εαυτό τους. Είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί τόσο από τα παιδιά αλλά και από τους γονείς και όσους άλλους ενήλικες σχετίζονται μαζί τους. Κατά τη γνώμη μου, είναι απαραίτητη μια συζήτηση στο τέλος, για να μπορέσει να διαχειριστεί το παιδί όσο το δυνατόν καλύτερα ένα τόσο δύσκολο θέμα, να εκφράσει τους φόβους και τις εύλογες απορίες του. Και επειδή μπορεί να σας φοβίζει ένα τέτοιο θέμα, σας διαβεβαιώ ότι το βιβλίο βλέπει φως μέσα στο σκοτάδι και υποστηρίζει με θέρμη ότι η ζωή -με την απαραίτητη ψυχολογική και συναισθηματική βοήθεια- συνεχίζεται και είναι και πολύ όμορφη.

"Ήσουν μόνο ένα παιδί"
Συγγραφέας: Έυα Κασιάρου
Εικονογράφηση εξωφύλλου: Κατερίνα Βερούτσου
Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Οκτώβριος 2016
€ 8.50, σελ. 120

Τώρα θα σας πάω σε ένα επίσης ξεχωριστό βιβλίο: "Ένα παιδί από βιβλία" των Oliver Jeffers και Sam Winston, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος, για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

ena paidi apo biblia 2

Πρόκειται για ένα βιβλίο με μια από τις πιο όμορφες εικονογραφήσεις που έχω δει ποτέ, κάθε σελίδα θα μπορούσε να είναι και ένας πίνακας! Ουσιαστικά όλο το βιβλίο είναι οι μαγικές εικόνες του Sam Winston, που συνδυάζουν τη ζωγραφική με το κολλάζ, και ο Oliver Jeffers βασίζει πάνω τους την λιτή αφήγησή του. Το συγκεκριμένο βιβλίο ενδείκνυται, κατά τη γνώμη μου, να το διαβάσουν οι γονείς μαζί με τα παιδιά, ώστε να συζητήσουν πάνω στη δύναμη των βιβλίων, τη μαγεία των ιστοριών και της αφήγησης, μιας και αυτό πραγματεύεται. Ακριβώς όμως, επειδή η αφήγηση είναι αφαιρετική και καθόλου περιοριστική, δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να πλάσουν τη δική τους ιστορία βλέποντας τις εικόνες! Επίσης, μέσα στις εικόνες περιλαμβάνονται σαράντα κλασικά έργα της παιδικής λογοτεχνίας, που τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να θυμηθούν αλλά και να ανακαλύψουν εκ νέου. Αυτό το βιβλίο υπενθυμίζει με τον τρόπο του ότι το ταξίδι μέσα στον κόσμο των βιβλίων, ευτυχώς, δεν έχει τέλος!

"Ένα παιδί από βιβλία"
Συγγραφέας: Oliver Jeffers
Εικονογράφος: Sam Winston
Εκδόσεις Ίκαρος, Φεβρουάριος 2017
€ 13.90, σελ. 40

Σειρά έχει "Ο λυποπόταμος" της Λίας Μουσιώνη που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική, για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

238c150c 2ece 48cf a3fd e64e98d8a25a 2

Τι κοινό μπορεί να έχουν άραγε ένας ιπποπόταμος, ένας ελέφαντας και ένας ρινόκερος; Κάτι που θα τους κάνει να καταλάβουν πολλά για τον εαυτό τους και θα τους ενώσει για πάντα! Μέσα από μια ευφάνταστη ιστορία, η συγγραφέας μιλά στα παιδιά για τη μοναδικότητα του καθενός, την πίστη στον εαυτό, τα στοιχεία που κάνουν τον καθένα μας ξεχωριστό! Η πολύ όμορφη εικονογράφηση της Βανέσσας Ιωάννου με τα ολοζώντανα χρώματα στα τροπικά δάση κερδίζει τα παιδιά και συμπληρώνει την ιστορία. Το σίγουρο είναι ότι ο αληθινός μας εαυτός στο τέλος πάντα βγαίνει στην επιφάνεια, όσο κι αν προσπαθούμε να τον "ντύσουμε" και να τον "μπογιατίσουμε", και είναι ο πιο όμορφος!

"Ο λυποπόταμος"
Συγγραφέας: Λίνα Μουσιώνη
Εικονογράφος: Βανέσσα Ιωάννου
Ελληνοεκδοτική, Νοέμβριος 2016
€ 12.25, σελ. 33

Για το τέλος άφησα το "Τι τρέχει με τον Μπαντού;" της Άννας Μιχίδη που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

postInline 1633 586194561720b 2

Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα διαβάζοντας αυτό το βιβλίο είναι το πόσο πολύ αφορά στα παιδιά στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Μιλά για τον Μπαντού από τη Ζάμπια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο σχολείο του. Η εικονογράφηση της Φωτεινής Τίκκου με τα τόσο εκφραστικά πρόσωπα διακινεί συναισθήματα, παράλληλα με την ιστορία. Λόγω και του μεγάλου κύματος προσφύγων, τα παιδιά από άλλες εθνικότητες που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, είναι μια πραγματικότητα στην οποία - όσο κι αν επιμένουν να αντιστέκονται κάποιοι- οφείλουν να προσαρμοστούν τα παιδιά, οι δάσκαλοι, οι γονείς και όλο το σύστημα. Η συγκεκριμένη ιστορία εστιάζει στα συναισθήματα του Μπαντού, στο πώς βιώνει το σχολείο ως κάτι δυσάρεστο και αγχωτικό και στην αλλαγή που έρχεται με τη βοήθεια της δασκάλας και των συμμαθητών του. Μόνο κερδισμένοι έχουν όλοι να βγουν από αυτή τη συνύπαρξη. Μακάρι να έρθει κάποια στιγμή που δε θα χρειάζεται να γράφονται τέτοια βιβλία, μιας και η κάθε είδους διαφορετικότητα θα θεωρείται κάτι δεδομένο και δε θα χρειάζεται ειδική μνεία.

" Τι τρέχει με τον Μπαντού;"

Συγγραφέας: Άννα Μιχίδη
Εικονογράφος: Φωτεινή Τίκκου
Ελληνοεκδοτική, Δεκέμβριος 2016
€ 12.25, σελ.37

Καλή συνέχεια και καλό υπόλοιπο διακοπών!
Μπορείτε να με βρείτε στο www.foivilekka.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved