Βιβλία για τις διακοπές των Χριστουγέννων-Μέρος 1ο από τη Φοίβη Λέκκα

Πλησιάζουν οι διακοπές των Χριστουγέννων και δεν υπάρχει καλύτερο δώρο για τα παιδιά, ανίψια, βαφτιστήρια σας από ένα όμορφο βιβλίο! Ορίστε μερικά βιβλία για παιδιά προσχολικής ηλικίας που ξεχώρισα και σας προτείνω!

Βιβλία για τις διακοπές των Χριστουγέννων-Μέρος 1ο από τη Φοίβη Λέκκα

Θα ξεκινήσω από το βιβλίο "Φίλοι στο λόφο" των Linda Sarah&Benji Davies που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

filoi lofo 3

Πρόκειται για μια ιστορία που απευθύνεται σε πολύ μικρά παιδιά και τους μιλάει με τρόπο απλό αλλά καθόλου απλοϊκό για την αξία της φιλίας και τη σημασία - αλλά και δυσκολία- του μοιράσματος. Έχει υψηλή αισθητική και υπέροχη εικονογράφηση - όπως άλλωστε όλα τα βιβλία των εκδόσεων Ίκαρος. Σίγουρα ένα παιδί σε τόσο μικρή ηλικία δε μπορεί να καταλάβει τις έννοιες του ανταγωνισμού και του εγωισμού, μπορεί όμως να καταλάβει τι σημαίνουν καταστάσεις όπως "θέλω το φίλο μου μόνο για μένα, ο ... δε με θέλει πια για φίλο", ο ... μου παίρνει τον φίλο" και να ταυτιστεί με τους ήρωες. Κάθε σχέση είναι διαφορετική, δε μπαίνει σε σύγκριση, και το "μαζί" είναι τελικά αυτό που πάντα κερδίζει!

"Φίλοι στο λόφο"
Κείμενο&εικονογράφηση: Linda Sarah&Benji Davies
Απόδοση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εκδόσεις Ίκαρος, 2016
€ 11.90, σελ. 36

Θα συνεχίσω με ένα ακόμα βιβλίο των εκδόσεων Ίκαρος : "Τώρα" των Tracey Corderoy&Tim Warnes.

ΤΩΡΑ.1jpg

Οι συγγραφείς μιλούν στα μικρά παιδιά για κάτι που τα απασχολεί πολύ και δεν είναι άλλο από το θέμα της ανυπομονησίας. Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο γι' αυτά να μην έχουν υπομονή, να μη μπορούν να περιμένουν και να θέλουν τα πράγματα να γίνονται εδώ και τώρα. Πολλές φορές αυτό χαρακτηρίζει κι εμάς τους μεγάλους! Μέσα από αυτή την απλή καθημερινή ιστορία με την τόσο ζωντανή και γλαφυρή εικονογράφηση, τα παιδιά θα ταυτιστούν με τον αξιαγάπητο Άρτσι! Θα καταλάβουν -μέσα από τη συζήτηση με τους γονείς, που είναι απαραίτητη- ότι όταν περιμένουν και τα πράγματα γίνονται στην ώρα τους, τότε γίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και η χαρά τους, εκείνη τη στιγμή, πολλαπλασιάζεται και δε συγκρίνεται με τίποτα!

"Τώρα!"
Κείμενο&εικονογράφηση: Tracey Corderoy&Tim Warnes
Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδόσεις Ίκαρος, 2016
€ 12.90, σελ. 32

Σειρά έχει τώρα "Το όνειρο του μάγου Τέρη Ξεφτέρη" της Λένας Τερκεσίδου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

4f30f9c8 b238 4efd 9d33 89a79f4187fe 9 3

Είναι μια ιστορία που νομίζω ότι θα κερδίσει εξ'αρχής τα παιδιά, μιας και έχει μπόλικη μαγεία και παραπέμπει στον Χάρυ Πόττερ, τον πιο αγαπημένο μάγο των παιδιών, και την παρέα του! Μέσα από τις περιπέτειες του Τέρη Ξεφτέρη στη Μεγάλη των Μάγων Σχολή, η συγγραφέας μιλάει στους μικρούς αναγνώστες για τη φιλία, την ανάγκη αποδοχής και αναγνώρισης, τη φιλοδοξία και τα αθέμιτα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να πετύχει το στόχο του. Διαβάζοντας την, θα καταλάβουν ότι μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει σε κάτι άλλο από αυτό που αρχικά ήθελε και είχε ως στόχο και τελικά να του ταιριάζει και περισσότερο! Και βέβαια αυτοί που μας αγαπάνε πραγματικά είναι δίπλα μας και στις επιτυχίες αλλά και στις αποτυχίες μας.

"Το όνειρο του μάγου Τέρη Ξεφτέρη"
Κείμενο: Λένα Τερκεσίδου
Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
Εκδόσεις Μίνωας, Σεπτέμβριος 2016
€ 10.99, σελ.32

Θα σας πάω σε ένα ακόμα βιβλίο των εκδόσεων Μίνωας: "Ο Δράκος Μπουρμπουλήθρας" του Σπύρου Πετρουλάκη.

14181 3

Το βιβλίο αυτό θίγει ένα θέμα που συναντάμε πολύ συχνά στα παιδικά βιβλία, αυτό της διαφορετικότητας. Καταφέρνει να κερδίσει τα παιδιά με τη φαντασία και τις ευρηματικές ιδέες του και φυσικά με τους αξιαγάπητους ήρωες του, Δράκο Μπουρμπουλήθρα και Σωτήρη! Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μιλήσεις για ένα θέμα, ο συγγραφέας το κάνει με τρόπο διασκεδαστικό και περιπετειώδη! Μιλάει στα παιδιά για τα στερεότυπα που καλούμαστε να αμφισβητήσουμε και για τα πράγματα που πολλές φορές δεν είναι όπως φαίνονται και μας διαψεύδουν. Είναι καλό να μπορούμε να είμαστε ανοιχτοί στο διαφορετικό από εμάς, γιατί η συνύπαρξη έχει μόνο να μας δώσει και να μας βγάλει κερδισμένους.

"Ο Δράκος Μπουρμπουλήθρας"
Κείμενο: Σπύρος Πετρουλάκης
Εικονογράφηση: Μάρω Αλεξάνδρου
Εκδόσεις Μίνωας, Σεπτέμβριος 2016
€ 10.99, σελ. 32

Τώρα θα σας πάω σε ένα βιβλίο που ξεχώρισα από την πρώτη στιγμή που το διάβασα: "Το απέναντι νησί" της Ελένης Γεωργοστάθη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

9786

Η συγγραφέας εμπνεύστηκε μια ιστορία ευφάνταστη και τρυφερή και μιλά στα παιδιά για το τόσο επίκαιρο θέμα της προκατάληψης και της διαφορετικότητας, με τρόπο που τα ελκύει και τους κινεί το ενδιαφέρον - πράγμα πολύ σημαντικό. Σε αυτό συμβάλλει και η υπέροχη και τόσο ταιριαστή εικονογράφηση της Ελίζας Βαβούρη. Μιλάει με γλαφυρό τρόπο για τις προκαταλήψεις που διαδίδονται από στόμα σε στόμα και περνούν αθόρυβα από τη μια γενιά στην άλλη, χωρίς όμως να βασίζονται σε γεγονότα και να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, και δείχνει πώς τα στερεότυπα ανατρέπονται πανηγυρικά. Ειλικρινά δε μπορώ να φανταστώ πιο κατάλληλη στιγμή από αυτή που βιώνουμε, για να "ταξιδέψουν" τα παιδιά σας στο απέναντι νησί...

"Το απέναντι νησί"
Κείμενο: Ελένη Γεωργοστάθη
Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη
Εκδόσεις Ψυχογιός, Μάρτιος 2016
€ 6.60, σελ.56

Για το τέλος άφησα ένα ακόμα ξεχωριστό βιβλίο: "Τι κρατάει η μαμά;" της Παναγιώτας Πλησή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

978618

Πρόκειται για ένα βιβλίο πολύ τρυφερό, που προσωπικά με συγκίνησε ιδιαίτερα. Μιλάει στα παιδιά για το καυτό θέμα της ανεργίας, που έχει χτυπήσει πλέον την πόρτα σε πάρα πολλές οικογένειες. Κι ενώ είναι κάτι βαρύ, η συγγραφέας, με το ξεχωριστό αφηγηματικό στυλ της, το κάνει με τρόπο ανάλαφρο, αλλά καθόλου ελαφρύ ή απλοϊκό. Με την ιστορία της είναι σίγουρο πως θα ταυτιστούν παιδιά αλλά και γονείς και ίσως δουν και το θέμα με λίγο διαφορετικά μάτια...

"Τι κρατάει η μαμά;"
Κείμενο: Παναγιώτα Πλησή
Εικονογράφηση: Γιώτα Κοκκόση
Εκδόσεις Ψυχογιός, Ιανουάριος 2016
€ 6.60, σελ. 48

Φοίβη Λέκκα
Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και παιδικά βιβλία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved