«Είστε και Φαίνεστε», μία παράσταση με θέμα το bullying και το σχολικό άγχος, στο θέατρο "Τζένη Καρέζη"

Η Ομάδα Νεανικού Θεάτρου "Συντεχνία του Γέλιου" ανεβάζει για δεύτερη χρονιά την κωμωδία "Είστε και Φαίνεστε" με θέμα το bullying και το σχολικό άγχος, στο θέατρο "Τζένη Καρέζη".

«Είστε και Φαίνεστε», μία παράσταση με θέμα το bullying και το σχολικό άγχος, στο θέατρο "Τζένη Καρέζη"

Από τη Φοίβη Λέκκα

Φταίει....φταίει....ο μαθητής;
Φταίει!
Ή μήπως φταίει ο διευθυντής;
Φταίει!
Μη φταίει ο δάσκαλος;
Ή μήπως ο γονιός;
Φταίει πάντα ο άλλος,
ο διαφορετικός
Φταίει η κοινωνία!
Ε βαλ 'την τιμωρία!

Η ιστορία είναι βασισμένη σ' ένα παραδοσιακό έργο του Φόλκερ Λούντβιγκ σε διασκευή του Βασίλη Κουκαλάνι. Το θέμα του σχολικού εκφοβισμού είναι ιδιαίτερα "καυτό" τα τελευταία χρόνια, με γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς να εμπλέκονται. Τόσο η επιστήμη όσο και η τέχνη ασχολούνται συστηματικά με αυτό διερευνώντας τις διάφορες πλευρές του. Το συγκεκριμένο έργο δεν καταφεύγει σε μια απλοϊκή και επιφανειακή προσέγγιση του θέματος και σε μια επιπόλαιη απόδοση ευθυνών. Αντίθετα, προσεγγίζει τον σχολικό εκφοβισμό -και όσα αυτός συνεπάγεται- πολύπλευρα και σε βάθος αλλά ταυτόχρονα με πολύ χιούμορ.

Ειστε και φαινεστε Αφισα

Στις καταστάσεις που βιώνουν οι ήρωες, τα παιδιά, οι γονείς αλλά και οι δάσκαλοι θα αναγνωρίσουν τον εαυτό τους! Το έργο δεν κατηγοριοποιεί τους μαθητές σε "θύτες" και "θύματα", δεν καταλήγει σε εύκολα συμπεράσματα, κι αυτό είναι το μεγαλύτερο προτέρημά του. Ο κάθε θύτης μπορεί να είναι ταυτόχρονα και θύμα και το κάθε θύμα μπορεί να γίνει θύτης. Και σε μια κατάσταση ψυχολογικής και σωματικής βίας όπου εμπλέκονται παιδιά, εμπλέκονται το ίδιο οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί και με τον τρόπο τους είτε την προκαλούν, είτε την επιδεινώνουν είτε την αφήνουν να διαιωνίζεται. Με άλλα λόγια, στο σχολικό εκφοβισμό δεν υπάρχουν "καλοί" και "κακοί", το φαινόμενο πατά πάνω σε ένα σύστημα σχέσεων όπου η μία συμπεριφορά επηρεάζει την άλλη και όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

ΕιστεκαιΦαινεστεIV 1


Ο Βασίλης Κουκαλάνι και ο Γιώργος Παλούμπης έχουν στήσει μια παράσταση με κέφι, ρυθμό, πολύ χιούμορ, υπέροχη μουσική του Φοίβου Δεληβοριά και τραγούδια που σου μένουν (εγώ ακόμα τα σιγοτραγουδάω). Οι ηθοποιοί υποδύονται τα παιδιά με απόλυτη πειστικότητα, χωρίς να "παιδιαρίζουν" ή να υπερβάλουν. Να πάτε να τη δείτε αυτή την παράσταση, θα κερδίσει σίγουρα τους μικρούς αλλά και εσάς τους μεγάλους! Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να συζητήσετε μετά με τα παιδιά ένα θέμα που είναι σίγουρο ότι τα απασχολεί και τους δημιουργεί ερωτηματικά. Και είναι καλό να παίρνουν απαντήσεις μέσα από το ρεαλισμό και το χιούμορ και όχι μέσα από διδαχές και γενικεύσεις-όπως συνηθίζεται.

Συντελεστές:
Μετάφραση/ Διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης, Βασίλης Κουκαλάνι
Τραγούδια: Φοίβος Δεληβοριάς
Διανομή: Πολυξένη Ακλίδη, Θάνος Αλεξίου, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Γιώργος Κατσής, Βαλέρια Κουρούπη, Βασίλης Κουκαλάνι, Ιωάννα Λέκκα, και Μιχάλης Τιτόπουλος.
Σκηνικά- κουστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού
Βίντεο- Φωτογραφίες: Πάνος Ζενίδης, Τίνα Ψαρρού
Oπτική επικοινωνία: WHAT IF Design

Θέατρο Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3
Ημέρα&ώρα: Κυριακή στις 15.15 μμ. και καθημερινές για σχολεία
Τιμή εισιτηρίου: € 8

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved