«Η τελευταία μαύρη γάτα», το διεθνές μπεστ σέλερ του αγαπημένου Ευγένιου Τριβιζά

Στο θέατρο Άλφα-Ιδέα ανεβαίνει φέτος για δεύτερη φορά μετά από δύο χρόνια, που είχε πρωτοανέβει στο θέατρο Δημήτρης Χορν, «Η τελευταία μαύρη γάτα», το διεθνές μπεστ σέλερ του αγαπημένου Ευγένιου Τριβιζά.

«Η τελευταία μαύρη γάτα», το διεθνές μπεστ σέλερ του αγαπημένου Ευγένιου Τριβιζά

Από τη Φοίβη Λέκκα

To σκηνοθετεί ως μουσική παράσταση και το στεγάζει στο νεοαποκτηθέν θέατρό της η πολυπράγμων ταλαντούχα ομάδα Ιδέα των Kώστα Γάκη, Αθηνάς Μουστάκα και Κωνσταντίνου Μπιμπή, με πολλή αγάπη, φαντασία, πρωτοτυπία, υπέροχη μουσική και σεβασμό στο κείμενο αλλά και στα παιδιά. Κατάφεραν να στήσουν μια παράσταση με νεύρο και ρυθμό που αναδεικνύει τόσο το σπαρταριστό χιούμορ του έργου όσο και τα πολύ σημαντικά θέματα του.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε ένα νησί όπου μια μυστική αδελφότητα προληπτικών είναι αποφασισμένη να εξοντώσει όλες τις μαύρες γάτες, για να απαλλάξει τον τόπο από τη μάστιγα της γρουσουζιάς, και σχεδόν πετυχαίνει το σκοπό της. Μία μόνο γάτα απομένει ζωντανή, μία γάτα που γνωρίζει ένα φοβερό μυστικό. Οι αδίστακτοι και ανελέητοι διώκτες της είναι αποφασισμένοι να τη βρουν, να την παγιδέψουν και να την εξοντώσουν. Οι γάτες όμως, ως γνωστόν, είναι εφτάψυχες...

213174g screen shot 2016 10 24 at 2.08.24 m.m. 3

Αυτή η ιστορία αστείρευτης έμπνευσης και φαντασίας καταδικάζει κάθε είδους διακρίσεις, το ρατσισμό, την προκατάληψη, το φασισμό και τη δεισιδαιμονία. Αυτή η αλληγορική γατοϊστορία δεν είναι παρά η ιστορία της σύγχρονης ανθρώπινης κοινωνίας.

Σε όλα του τα έργα ο Ευγένιος Τριβιζάς δείχνει να ενστερνίζεται έμπρακτα την άποψη του C.S.Lewis ότι μια ιστορία που απευθύνεται σε παιδιά και μπορούν μόνο αυτά να την απολαύσουν, δεν είναι ούτε στο ελάχιστο μια καλή παιδική ιστορία. Αντιμετωπίζει τα παιδιά πολύ σοβαρά, ως νοήμονα όντα με κριτική σκέψη, φαντασία και ικανότητες. Αυτό κάνει πολλά βιβλία του να διαβάζονται με ενδιαφέρον και από τους ενήλικες. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη συγκεκριμένη παράσταση, θα την απολαύσετε το ίδιο και οι μεγάλοι!

Αν και το έργο μιλάει ξεκάθαρα γι’αυτά, πολύ εύστοχα δεν αναφέρονται πουθενά οι λέξεις «ρατσισμός», «προκατάληψη» και «στερεότυπα», δε θα είχε νόημα κάτι τέτοιο για ένα μικρό παιδί. Η παράσταση που έστησε η ομάδα Ιδέα δεν κουνάει το δάχτυλο στα παιδιά ούτε υπαγορεύει πράξεις και συμπεριφορές. Επιδιώκει να τα κερδίσει με την καταιγιστική δράση, τις διαρκείς ανατροπές, το χιούμορ και την υπέροχη ζωντανή μουσική και τα τραγούδια που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Είναι σίγουρο πως κάποια πράγματα θα περάσουν σε αυτά ασυνείδητα και θα αρχίσουν έτσι σιγά σιγά να διαμορφώνουν την οπτική τους για τον κόσμο. Το θέμα δεν είναι να τα καταλάβουν όλα στο εδώ και τώρα, - αυτό είναι αδύνατο - αλλά, όταν έρθουν σε επαφή στη ζωή και στην καθημερινότητα τους με αντίστοιχα περιστατικά, να μπορούν να ανατρέξουν σε αυτή την ιστορία και να κάνουν κάποια σύνδεση. Κάνοντας πολλές τέτοιες συνδέσεις, παίρνοντας αφορμή από διαφορετικά ερεθίσματα, θα αρχίσουν στην πορεία του χρόνου να διαμορφώνουν τις δικές τους απόψεις και να βλέπουν κριτικά τον κόσμο. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να επανεξετάσουν τα στερεότυπα με τα οποία έχουν μεγαλώσει.

Μην την χάσετε αυτή την παράσταση. Θα βγείτε πιο πλούσιοι μετά από αυτό το δύωρο μικροί και μεγάλοι. Και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ στην Ελλάδα του 2016 που, σε κάποιες περιπτώσεις, είδαμε να αρνείται τη φοίτηση στο σχολείο στα παιδιά των προσφύγων.. Όπως αναφέρει κι ένας ήρωας στο έργο « ...εδώ στο νησί μας, όπως κι αλλού, οι γάτες ξεχνάνε, οι άνθρωποι ξεχνάνε και η τρέλα δε θέλει πολύ να φουντώσει πάλι φτου ξανά κι απ’ την αρχή...».

Πληροφορίες
Διεύθυνση: Πατησίων 37, Πολυτεχνείο, Εξάρχεια
Τηλ : 2105238742
Σάβ. 3 μ.μ., Κυρ. 11 π.μ.
Τιμή εισιτηρίου : € 8 (παιδιά), 10 (ενήλικοι).

Συντελεστές:
Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
Σκηνική προσαρμογή: Βένια Σταματιάδη
Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής
Μουσική παραγωγή - Σχεδιασμός ήχων: Στέφανος Τορτόπογλου
Βοηθός σκηνοθετών: Αγάπη Ηλιάδου
Σκηνικά-vide: Μικαέλα Λιακατά
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Κώστας Γάκης
Κίνηση: Κική Μπάκα
Δ/νση - Οργάνωση Παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης

Παίζουν (αλφαβητικά):
Άρτεμις Γρύμπλα, Κλείτος Κωμοδίκης, Κώστας Μαγκλάρας, Σωτηρία Μαράθου, Αλκιβιάδης Μπακογιάννης, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Βίκτωρας Πέτσας. Μουσικός επί σκηνής- Live electronics: Στέφανος Τορτόπογλου

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved