Καλοκαιρινό αφιέρωμα παιδικών βιβλίων Μέρος 2ο από τη Φοίβη Λέκκα

Μπορεί ο Αύγουστος να έχει περάσει ήδη τα μισά και το καλοκαίρι να οδεύει προς το τέλος του, όμως τα παιδιά έχουν ακόμα αρκετό καιρό στη διάθεση τους μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία! Τα βιβλία μπορούν να τον κάνουν να περάσει πιο εύκολα και κυρίως πιο ευχάριστα!

Καλοκαιρινό αφιέρωμα παιδικών βιβλίων Μέρος 2ο από τη Φοίβη Λέκκα

Θα ξεκινήσω με το βιβλίο "Ούτε ψύλλος στον κόρφο" της Ιωάννας Μπουλντούμη, για παιδιά από 8 ετών, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

thumbnail 3

Πρόκειται για το τέταρτο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνιστές το αχτύπητο δίδυμο του ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαντιγιέ και της εκρηκτικής βοηθού του Αγαθής Γαλή, που καλούνται να διαλευκάνουν μια σειρά από μυστήρια. Και αν νομίζετε ότι πρόκειται για μια ακόμα αστυνομική ιστορία για παιδιά, κάνετε λάθος! Ο ξακουστός ντετέκτιβ είναι σκύλος Δαλματίας και η βοηθός του γάτα - κυριολεκτικά και μεταφορικά! Εδώ, καλούνται να ανακαλύψουν ποιος εκβιάζει με ανώνυμες επιστολές τη δημοφιλή ηθοποιό σαπουνόπερας με το ένοχο παρελθόν. Η ιστορία, γεμάτη ανατροπές, θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών μέχρι το τέλος, μιας και αποδεικνύεται στην πορεία ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται...Οι ήρωες θα τα κάνουν συμμέτοχους σε ένα ταξίδι γεμάτο καταιγιστικές εξελίξεις, αγωνία αλλά και ευαισθησία και χιούμορ! Η εικονογράφηση της Κατερίνας Χαδουλού είναι απολαυστική και απόλυτα αντιπροσωπευτική της ιστορίας. Εγώ πάντως -αν και δεν είμαι παιδί- το απόλαυσα πραγματικά!

"Ούτε ψύλλος στον κόρφο"
Συγγραφέας: Ιωάννα Μπουλντούμη
Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016
€ 8.80, σελ. 96

Θα συνεχίσω με ένα ακόμα βιβλίο της Ιωάννας Μπουλντούμη με τίτλο "Γράμματα στον αδερφό μου", για παιδιά από 9 ετών, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

01717 03 e1442903760999 3

Πρόκειται για μια σειρά από γράμματα που γράφει ο ήρωας, ο Γρηγόρης, στον αδερφό του, για να μοιραστεί μαζί του τις χαρές αλλά και τα προβλήματα της καθημερινότητας του °μιας καθημερινότητας έντονης και καταιγιστικής, όπως ακριβώς τη βιώνει ένα παιδί. Τώρα αυτό γεννά εύλογα κάποια ερωτήματα, όπως ας πούμε "γιατί χρειάζεται να του γράφει, στο ίδιο σπίτι δε μένουν;" Δε θα αποκαλύψω περισσότερα, γιατί θα χαθεί η μαγεία! Θα πω μόνο ότι με κέρδισε ολοκληρωτικά αυτό το βιβλίο με την πρωτοτυπία, την ευρηματικότητα, το χιούμορ και την τρυφερότητά του. Και είμαι σίγουρη πως θα κερδίσει και τα παιδιά, για όλους τους παραπάνω λόγους και για έναν ακόμα! Τα περισσότερα έχουν βρεθεί ή θα βρεθούν στη θέση του Γρηγόρη...

"Γράμματα στον αδερφό μου"
Συγγραφέας: Ιωάννα Μπουλντούμη
Εικονογράφηση: Ράνια Βαρβάκη
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2015
€ 8.80, σελ. 128

Σειρά έχει το "Μα, μπαμπά, είναι χάλια!" της Παναγιώτας Πλησή, για παιδιά από 9 ετών, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

plisi ma mpampa 3

Πρόκειται για ένα βιβλίο που πραγματεύεται ένα θέμα που αφορά όλο και περισσότερα παιδιά σήμερα: το διαζύγιο και τις νέες οικογένειες που δημιουργούνται μετά. Η συγγραφέας,μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση της Λένας, που είναι παιδί χωρισμένων γονιών, μιλάει γι'αυτό με ευαισθησία, μπόλικο χιούμορ, αμεσότητα, χωρίς να ωραιοποιεί καταστάσεις αλλά και χωρίς να κάνει-ευτυχώς- την ιστορία διδακτική. Είχε την πολύ ωραία ιδέα, μέσα στην αφήγηση να παρεμβάλλεται και η οπτική του μπαμπά της Λένας για όσα συμβαίνουν, μέσα από τις τηλεφωνικές συνομιλίες με έναν φίλο του. Αν και το ύφος της αφήγησης είναι πιο ενήλικο από όσο θα ταίριαζε στην ηλικία της ηρωίδας, το σίγουρο είναι πως πολλά παιδιά θα αναγνωρίσουν σε εκείνη και τις αντιδράσεις της τον εαυτό τους, αλλά και θα μπουν στη διαδικασία να σκεφτούν και την άλλη πλευρά, αυτή των γονιών.

"Μα, μπαμπά, είναι χάλια!"
Συγγραφέας: Πλησή Παναγιώτα
Εικονογράφηση: Σγουρός Γιώργος
Εκδόσεις Κέδρος, 2014
€ 7.46, σελ. 112

Για το τέλος άφησα το βιβλίο "Η Ορτανσία φυλάει τα μυστικά" της Χριστίνας Φραγκεσκάκη, για παιδιά από 8 ετών, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

i ortansia fylaei ta mystika cover 3

Πρόκειται για ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2011 και βραβεύτηκε -δικαίως- με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος. Μέσα από την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στη ντροπαλή ηλικιωμένη κυρία Αριάδνη και τη μικρή Φερστέ με τους γονείς της που μένουν στο υπόγειο, μιλά στα παιδιά για το σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας, τη συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών, την έννοια της φροντίδας και της προσφοράς, τη μοναξιά που ο καθένας βιώνει για τους δικούς του λόγους. Η υπέροχη εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη "μιλάει" κι αυτή με τον τρόπο της και συμπληρώνει ιδανικά το κείμενο. Είναι μια ιστορία πιο επίκαιρη από ποτέ, με τους πρόσφυγες να αναζητούν καθημερινά καταφύγιο στη χώρα μας και τα παιδιά να καλούνται να συνυπάρξουν με συνομηλίκους τους από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς. Η συγγραφέας, χωρίς να καταφεύγει σε κλισέ και χωρίς να κάνει "μάθημα", μέσα από μια ιστορία γλυκειά σα μέλι και εξαιρετικά ευαίσθητη, κάνει τα παιδιά να δουν τον "ξένο" με άλλα μάτια και να αναγνωρίσουν σε αυτόν κάτι από τον εαυτό τους...

"Η Ορτανσία φυλάει τα μυστικά"
Συγγραφέας: Χριστίνα Φραγκεσκάκη
Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
Εκδόσεις Κέδρος, 2011
€ 8.46, σελ. 72

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved