Καλοκαιρινό αφιέρωμα παιδικών βιβλίων Μέρος 1ο από τη Φοίβη Λέκκα

Τώρα στις καλοκαιρινές διακοπές τα παιδιά έχουν άπλετες ώρες στη διάθεση τους. Εκτός από το παιχνίδι - που έρχεται πρώτο στη λίστα και καλά κάνει! - τα βιβλία είναι ένας άλλος πολύ δημιουργικός τρόπος να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους! Γι'αυτό κι εγώ σας προτείνω βιβλία που ξεχώρισα για παιδιά προσχολικής ηλικίας!

Καλοκαιρινό αφιέρωμα παιδικών βιβλίων Μέρος 1ο από τη Φοίβη Λέκκα

Θα ξεκινήσω από το "Ο δρόμος για το σπίτι" του πολυαγαπημένου Oliver Jeffers που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος για παιδιά από 3 ετών.

DROMOS

Ήταν κάποτε ένα αγόρι που βρέθηκε μια μέρα στο φεγγάρι αλλά δε μπορούσε να γυρίσει πίσω. Και τότε, από το πουθενά, εμφανίστηκε και κάποιος άλλος με το ίδιο ακριβώς πρόβλημα! Πρόκειται για ένα βιβλίο πολύ τρυφερό και ευαίσθητο, όπως άλλωστε όλα τα βιβλία του συγγραφέα. Η εικονογράφηση, αν και λιτή και αφαιρετική, είναι πολύ υψηλής αισθητικής. Ένα μικρό έργο τέχνης που έχει την ικανότητα να προκαλεί συναισθήματα στον αναγνώστη. Μέσα από μια απλή και πολύ ανθρώπινη ιστορία, ο συγγραφέας μιλάει στα μικρά παιδάκια για το τι σημαίνει νοιάξιμο, αλληλοβοήθεια, μοίρασμα και εμπιστοσύνη. Και για το πώς οι διαφορετικοί δρόμοι μπορεί κάπου εν τέλει να συναντιούνται...

"Ο δρόμος για το σπίτι"
Συγγραφέας-Εικονογράφος: Oliver Jeffers
Εκδόσεις Ίκαρος, Α' Έκδοση: 2016
Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς
σελ. 32, € 13.10

Θα συνεχίσω με ένα ακόμα βιβλίο από τις εκδόσεις Ίκαρος της πολυαγαπημένης σειράς "Τικ και Τέλα" του Axel Scheffler με τίτλο "Ο καινούριος φίλος", για παιδιά 1-4 ετών.

TIKTAK

Πρόκειται για μια ακόμα ιστορία των δύο αγαπημένων φίλων, του λαγού Τικ και της ποντικίνας Τέλα. Αυτή τη φορά πηγαίνουν στην παραλία όπου γνωρίζουν έναν καινούριο φίλο. Τα πράγματα, όμως, δε θα είναι εύκολα εξ'αρχής...Στους δύο χωράει άραγε ένας τρίτος; Τα παιδιά θα απολαύσουν μια ιστορία καλοκαιρινή και πολύ διασκεδαστική με ήρωες συμπαθείς και οικείους και ταυτόχρονα θα εξοικειωθούν σιγά σιγά με έννοιες όπως η φιλία, η ζήλεια, η ομαδικότητα, το μοίρασμα, η αλληλουποστήριξη. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο;

"Ο καινούριος φίλος"
Συγγραφέας-Εικονογράφος: Axel Scheffler
Σειρά: Τικ και Τέλα
Εκδόσεις Ίκαρος, Α' Έκδοση: 2016
Aπόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς
σελ. 32, € 9.90

Σειρά έχει " Η γιαγιά μου και ο παππούς μου" της Ράνιας Μπουμπουρή, για παιδιά 2-4 ετών, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

GIAGIA

Πρόκειται για ένα βιβλίο με ομοιοκατάληκτα στιχάκια που περιγράφουν με χιούμορ και τρυφερότητα τη σχέση που έχει ένα παιδί με τον παππού και τη γιαγιά του. Σε αυτό συμβάλλει και η πολύ ζωντανή εικονογράφηση που δίνει έμφαση στις εκφράσεις των προσώπων! Τα παιδιά θα ταυτιστούν γιατί θα αναγνωρίσουν τη δική τους σχέση και καθημερινότητα με τη γιαγιά και τον παππού τους αλλά και την εικόνα που έχουν δημιουργήσει γι'αυτούς. Δε χωρά πάντως αμφιβολία πως είναι μια σχέση που ξεχειλίζει αγάπη!

"Η γιαγιά μου και ο παππούς μου"
Συγγραφέας: Ράνια Μπουμπουρή
Εικονογράφος : Σπυρίδωνος Χρυσούλα
Εκδόσεις Ψυχογιός, Μάιος 2016
σελ. 40, € 6.60

Τώρα θα σας πάω σε ένα άλλο βιβλίο με τίτλο "Το θέλω τώρα!" του Βασίλη Κουτσιαρή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας για παιδιά 3-6 ετών.

TOTHELW

Πρόκειται για μια απλή καθημερινή ιστορία, συνοδευόμενη από μια ελκυστική εικονογράφηση που παραπέμπει σε κόμικ, με την οποία θα ταυτιστούν πολλά παιδιά αλλά και πολλοί γονείς. Κι αυτό γιατί είναι πολύ συνηθισμένο τα παιδιά να απαιτούν πράγματα -υλικά αγαθά και όχι μόνο- και να το κάνουν με τρόπο επίμονο και διεκδικητικό και οι γονείς να δυσκολεύονται να το χειριστούν. Αν και λίγο περισσότερο διδακτική από όσο θα χρειαζόταν κατά τη γνώμη μου, η ιστορία της Μαρίας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των παιδιών-γιατί πιθανά να αναγνωρίσουν σε αυτή τον εαυτό τους-και θα τα βάλει στη διαδικασία να σκεφτούν τις συνέπειες που έχει για τα ίδια μια τέτοια συμπεριφορά. Μόνο όταν καταλάβουμε πόσο μας κοστίζει κάτι, μπορούμε να το αλλάξουμε...

"Το θέλω τώρα!"
Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής
Εικονογράφος: Παπανικολάου Πωλίνα
Εκδόσεις Μίνωας, Απρίλιος 2016
σελ. 32, € 10.90

Σειρά έχει το "Γκαζόζα Α.Α.Α." της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

9789605631161 1000 1163519

Τα παιδιά ακούν παντού για την ανακύκλωση: στο σχολείο, στο σπίτι, στην τηλεόραση. Το βιβλίο αυτό καταφέρνει να τους μιλήσει γι'αυτό το θέμα με ένα τρόπο πρωτότυπο και διαφορετικό. Η ευφάνταστη ιστορία και η πολύ ταιριαστή εικονογράφηση που συνδυάζει κολλάζ και ζωγραφική και παραπέμπει σε "ανακύκλωση", θα τα κερδίσει. Στα πολύ υπέρ του βιβλίου είναι το γεγονός ότι δεν έχει διδακτικό χαρακτήρα, υπαγορεύοντας συμπεριφορές. Τα παιδιά δε χρειάζονται "διδάγματα" αλλά όμορφες ιστορίες!

"Γκαζόζα Α.Α.Α."
Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου
Εικονογράφος: Φωτεινή Τίκκου
Ελληνοεκδοτική, Απρίλιος 2016
σελ. 40, € 12.25

Για το τέλος άφησα το βιβλίο "Η Σερενάτα για το Κανταδοχώρι" της Μάρως Θεοδωράκη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας για παιδιά 3-6 ετών.

KANTADOXORI

Η ηρωίδα της ιστορίας, η τολμηρή Σερενάτα, απογοητευμένη που ο Δήμαρχος του χωριού αποφάσισε μέσα σε ένα βράδυ να κλείσει το μουσικό σχολείο, προσπαθεί, με την βοήθεια του αγαπημένου της φίλου, να ξαναφέρει τη μουσική πίσω στο Κανταδοχώρι με κάθε τρόπο! Μέσα από μια ιστορία γεμάτη φαντασία και ανατροπές, τα παιδιά ευαισθητοποιούνται πάνω στην αξία της φιλίας και του ομαδικού πνεύματος, το σεβασμό στη διαφορετικότητα, τη σημασία της μουσικής και του πολιτισμού γενικότερα στη ζωή μας.
"Η Σερενάτα για το Κανταδοχώρι"
Συγγραφέας: Θεοδωράκη Μάρω
Εικονογράφος: Ζελέσκου Ειρήνη, Τσίλης Θάνος
Εκδόσεις Μίνωας, Μάιος 2016
σελ. 32, € 10.90

Καλές αναγνώσεις και καλά μπάνια!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved