Όλοι διαφορετικοί όλοι ίδιοι: κριτική για την παράσταση "Μια γιορτή στου Νουριάν" από τη Φοίβη Λέκκα

Το παιδικό θέατρο είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο είδος θεάτρου. Μια παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά πρέπει να καταφέρει να κερδίσει το ενδιαφέρον και την προσοχή τους, να τα κάνει να περάσουν καλά και ταυτόχρονα να μιλάει τη γλώσσα τους και να θίγει τα θέματα που επιλέγει με τρόπο κατανοητό.

Όλοι διαφορετικοί όλοι ίδιοι: κριτική για την παράσταση "Μια γιορτή στου Νουριάν" από τη Φοίβη Λέκκα

Λίγες είναι οι παραστάσεις που κερδίζουν αυτό το στοίχημα. Μία από αυτές είναι η παράσταση "Μια γιορτή στου Νουριάν" που ανέβηκε στο θέατρο Πορεία για τρεις θεατρικές σεζόν με τεράστια επιτυχία, και τώρα επιστρέφει για να ξαναπαιχτεί για τέσσερις Κυριακές στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας.

Πρόκειται για τη διασκευή του εξαιρετικού έργου του Γερμανού συγγραφέα Volker Ludvig "Μια γιορτή στου Παπαδάκη", που μιλάει στα παιδιά με πολύ χιούμορ, τρυφερότητα και χωρίς καθόλου διδακτισμό, για τη διαφορετικότητα των ανθρώπων, τη σημασία της αποδοχής, την ομορφιά της ποικιλομορφίας, την αγάπη για το διπλανό όποιος κι αν είναι. Το έργο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ μιας και στην πολυπολιτισμική κοινωνία του σήμερα τα παιδιά έρχονται καθημερινά σε επαφή με παιδιά άλλων φυλών και εθνικοτήτων. Μέσα από την ιστορία, θα αντιληφθούν με πολύ ζωντανό και άμεσο τρόπο ότι αυτά που πιστεύουμε πολλές φορές για τους ανθρώπους που προέρχονται από άλλες χώρες-πριν καν τους γνωρίσουμε-διαψεύδονται όταν τους μάθουμε καλύτερα και τελικά διαπιστώνουμε ότι έχουμε πολλά περισσότερα κοινά απ'όσα νομίζαμε!

Και σε όσα είμαστε διαφορετικοί μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον και αυτό είναι το ωραίο! Η παράσταση είναι πολύ εμπνευσμένα σκηνοθετημένη, οι ηθοποιοί είναι όλοι εξαιρετικοί και δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, αντιμετωπίζοντας πολύ σοβαρά τα παιδιά και αυτό που κάνουν και δείχνοντας να το απολαμβάνουν πραγματικά. Είναι μια παράσταση με πολλή ουσία και περιεχόμενο, αλλά και ταυτόχρονα διασκεδαστική, με πολύ χιούμορ και ευρηματικότητα. Έχει υπέροχη μουσική και τραγούδια, μπόλικη μαγεία και θα την παρακολουθήσουν απνευστί τόσο οι μικροί όσο και οι μεγάλοι. Εγώ πάντως την απήλαυσα πραγματικά! Είναι μια θεατρική εμπειρία που τα παιδιά δεν πρέπει με τίποτα να χάσουν γιατί τους προσφέρει πολλά και τοποθετεί το παιδικό θέατρο εκεί που θα έπρεπε να βρίσκεται.

Μετάφραση-διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης, Βασίλης Κουκαλάνι
Τραγούδι τέλους:Active Member
Σκηνικά - κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος
Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
Στιχάκια: Ντίνα Καφτεράνη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου
Video Art: Γιώργος Ταμπακάκης,Φαίδρα Τσολίνα

Διανομή:
Κύριος Νουριάν: Βασίλης Κουκαλάνι
Πιρούζ: Πέτρος Σπυρόπουλος
Κύριος Παπαδάκης: Γιώργος Δάμπασης
Γιάννης: Μιχάλης Τιτόπουλος,
Δώρα: Ηρώ Μπέζου
Αϊσέ: Πολυξένη Ακλίδη
Οργάνωση Παραστάσεων/Πληροφορίες: Υρώ Μιχαλακάκου,τηλ.215 5503656-6978 068699

Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 36, Κεραμεικός
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 3464380
Ημερομηνίες: 10,17,24,31/1
Ώρα: 15:15

Εισιτήριο: € 8
Προπώληση: viva.gr

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.

Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και παιδικά βιβλία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved