Παιδικά βιβλία για τις διακοπές των Χριστουγέννων!

Τώρα τα Χριστούγεννα δεν υπάρχει καλύτερο δώρο για τα παιδιά από ένα όμορφο βιβλίο! Σας προτείνω λοιπόν βιβλία που θα τους τραβήξουν το ενδιαφέρον και που μπορούν να τα περιμένουν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Παιδικά βιβλία για τις διακοπές των Χριστουγέννων!

Θα ξεκινήσω με το βιβλίο "Η τέταρτη γοργόνα" του Βασίλη Κουτσιαρή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, για παιδιά από 6 χρονών.

ExoGORGONA1 3

Υπάρχουν στ'αλήθεια γοργόνες που βγαίνουν στα ρηχά ή είναι δημιουργήματα της ανθρώπινης φαντασίας; Ποια είναι η γυναίκα με τα κατακόκκινα μαλλιά που εμφανίστηκε μια μέρα στο χωριό από το πουθενά; Γιατί η Λαμπρινή δε θέλει να βρίσκεται κοντά σε θάλασσα; Μπορεί καμιά φορά το παραμύθι να γίνει πραγματικότητα;
Πρόκειται για μια ιστορία έξυπνη και ευρηματική που παραπέμπει σε παλιά λαικά παραμύθια και έχει κάτι από το μυστήριο των παλιών θρύλων. Μπλέκει εύστοχα το παρελθόν με το παρόν, διακρίνεται από ευαισθησία και κερδίζει τα παιδιά με την ενδιαφέρουσα πλοκή της και τη ζωντανή και παραστατική της εικονογράφηση. Πάνω απ'όλα όμως διαθέτει μαγεία, στην οποία έχουμε ανάγκη όλοι να πιστέψουμε, τόσο στα παραμύθια όσο και στη ζωή...

"Η τέταρτη γοργόνα"
Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2015
€ 14.90, σελ. 32

Θα συνεχίσω με ένα παραμύθι άκρως χριστουγεννιάτικο: "Όνειρο γλυκό σαν κουραμπιές" της Εύας Κασιάρου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, για παιδιά από 4 χρονών.

562f89b7d00e7 l 3

Η Αλίσα είναι μια παχουλή ταρανδίνα, γλυκειά σαν τους κουραμπιέδες που λατρεύει, που μένει στην αρκτική τούνδρα της Ρωσίας και το μεγαλύτερο της όνειρο είναι να γίνει οδηγός του ελκήθρου του Άγιου Βασίλη. Γι'αυτό και του στέλνει γράμμα μαζί με το βιογραφικό της σημείωμα και περιμένει απάντηση...
Η συγγραφέας εμπνεύστηκε μια ιστορία πρωτότυπη, που, μέσα από πολύ χιούμορ- η Αλίσα διαθέτει μπόλικο-, μιλάει στα παιδιά για την αποδοχή της διαφορετικότητας και τη μοναδικότητας του καθενός και για το πόσο σημαντικό είναι να πιστεύει κάποιος στον εαυτό του και στις ικανότητες του αλλά και να προσπαθεί να γίνεται όλο και καλύτερος. Αυτά βέβαια είναι πολύ δύσκολο για ένα τόσο μικρό παιδί να τα καταλάβει από μόνο του. Γι'αυτό μπορείτε να τα συζητήσετε μαζί του αφού διαβάσετε το παραμύθι! Το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας θα κατασυμπαθήσουν την Αλίσα και μάλλον θα θέλουν να στείλουν και αυτά βιογραφικό για να δουλέψουν με τον Άγιο Βασίλη! Κι αυτό αρκεί!

"Όνειρο γλυκό... σαν κουραμπιές"
Συγγραφέας: Eύα Κασιάρου
Εικονογράφηση:Γεωργία Στύλου
Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2015
€ 14.90, σελ. 32

Παραμένουμε στη γιορτινή ατμόσφαιρα και σας πάω σε ένα άλλο χριστουγεννιάτικο βιβλίο: " Ένα δώρο για τους φίλους μου!" της Rebecca Harry που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος για παιδιά από 3 χρονών.

9789605720230 1000 1036728 3

Πρόκειται για ένα βιβλίο που θα κερδίσει πρωτίστως τα παιδιά με την παραμυθένια εικονογράφηση του, πασπαλισμένη-κυριολεκτικά-με ασημόσκονη! Μέσα από μια απλή αλλά πολύ τρυφερή ιστορία, τα παιδιά θα καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να έχουμε καλούς φίλους και να κάνουμε πράγματα γι'αυτούς που τους δίνουν χαρά. Η συγγραφέας μιλάει στα παιδιά και για το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων, που δεν είναι άλλο από το να είμαστε μαζί με ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν. Ένα μαγικό βιβλίο, ό,τι πρέπει για τη μαγεία των γιορτών!

"Ένα δώρο για τους φίλους μου!"
Συγγραφέας&εικονογράφος: Rebecca Harry
Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδόσεις Ίκαρος, 2014
€ 12.90, σελ. 24

Τώρα θα σας πάω σε ένα βιβλίο άκρως...ποιητικό: "Πηγαινέλα στα σύννεφα" του Αλέξη Κυριτσόπουλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος, για παιδιά πρωτοσχολικής ηλικίας.

pigenela sta synnefa 3

Είναι γνωστό ότι η ποίηση είναι ένα δύσκολο είδος και δε μπορεί να γίνει κατανοητή από τα μικρά παιδιά ούτε να τραβήξει εύκολα το ενδιαφέρον τους. Η σειρά "Αν διάβαζα...ποιητές της γενιάς του'30" έχει ως στόχο ακριβώς να αλλάξει αυτή την πεποίθηση και να εξοικειώσει τα παιδιά με την ποίηση. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, ο σπουδαίος Αλέξης Κυριτσόπουλος μελέτησε την ποίηση του Γιώργου Σαραντάρη και εμπνεύστηκε ένα αλληγορικό παραμύθι για παιδιά γραμμένο σαν...ποίημα! Τα παιδιά θα ταξιδέψουν μέσα από τις σελίδες του σε έναν κόσμο φανταστικό, γεμάτο στίχους και ονειρικές εικόνες, που θα τα οδηγήσουν κάπου ανάμεσα στα σύννεφα και πάλι πίσω! Ένα βιβλίο υψηλής ποιότητας και αισθητικής που αξίζει να υπάρχει σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη!

"Πηγαινέλα στα σύννεφα"
Κείμενο και εικονογράφηση: Αλέξης Κυριτσόπουλος
Εκδόσεις Ίκαρος και Μουσείο Μπενάκη, 2015
Σειρά: "Αν διάβαζα ποιητές της γενιάς του '30"
€ 16, σελ. 64

Σειρά έχει τώρα το βιβλίο " Τα μαγικά χέρια του τσαγκαράκου" της Μαριέττας Κόντου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

τα μαγικά χέρια του τσαγκαράκου 3

Το βιβλίο αυτό ανήκει στη σειρά "Μικρές καληνύχτες", που απευθύνεται σε παιδιά από 3 χρονών και περιλαμβάνει μικρές ιστορίες όπου στο τέλος οι ήρωες κοιμούνται καλά και τα παιδιά που τις διαβάζουν, πριν πάνε για ύπνο, ακόμα καλύτερα! Μια τέτοια μικρή ιστορία είναι κι αυτή του μικρούτσικου τσαγκαράκου που ζούσε σε μια μικρούτσικη πολιτεία αλλά είχε ταλέντο μεγάλο πολύ! Η συγγραφέας-που πάντα απευθύνεται στα παιδιά με ιδιαίτερη ευαισθησία-τους μιλάει για το πόσο σημαντικό είναι να κάνει κάποιος κάτι με αγάπη και μεράκι και πόσο πολύτιμα αλλά και χρήσιμα είναι όλα όσα ζει ο καθένας μας-χαρές αλλά και λύπες και δυσκολίες-γιατί τον βοηθούν και, μέσα από αυτά, μαθαίνει και γίνεται καλύτερος. Όλα αυτά, βέβαια, είναι πολύ λογικό να μη μπορούν να τα σκεφτούν από μόνα τους τα παιδιά σε αυτή την ηλικία. Γι'αυτό μπορείτε, αφού τους διαβάσετε το βιβλίο, να τα συζητήσετε μαζί τους! Όλα έχουν την αξία τους μας λέει αυτή η τρυφερή ιστορία που με τη σειρά της...αξίζει να διαβαστεί!

"Τα μαγικά χέρια του τσαγκαράκου"
Συγγραφέας: Μαριέττα Κόντου
Εικονογράφος: Γιώργος Δημητρίου
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2015
€ 4.40, σελ. 25

Τώρα ήρθε η ώρα για το "Απέναντι" του Θοδωρή Παπαϊωάννου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

97

Ο συγγραφέας μετά το "Ανάποδα" επιστρέφει με το νέο του βιβλίο! Σταθερή αξία η Ίρις Σαμαρτζή με την εικονογράφηση της - που και εδώ κλέβει την παράσταση. Έχει καταφέρει, χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνοτροπίες, να δημιουργήσει εικόνες πολύ υψηλής αισθητικής, που όλες μαζί φτιάχνουν έναν κόσμο γήινο και ονειρικό μαζί, όπου ζουν και κινούνται οι ήρωες. Ο Μέλιος το σκαθάρι αναζητά τρόπο να διασχίσει το μεγάλο δρόμο και να φτάσει στη Μελανή στην άλλη άκρη του δάσους. Θα τα καταφέρει; Πρόκειται για μια τρυφερή ιστορία που μιλάει στα παιδιά για τη δύναμη της φιλίας, την αξία της επιμονής και της προσπάθειας. Όλα είναι δυνατά αρκεί να τα θέλουμε με την ψυχή μας και να παλεύουμε γι'αυτά. Και τότε κι η τύχη είναι με το μέρος μας. Μαζί με το βιβλίο τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τραγούδια εμπνευσμένα από την ιστορία, σε μουσική του συνθέτη Ορέστη Παπαϊωάννου και στίχους του συγγραφέα!

"Απέναντι"
Συγγραφέας: Θοδωρής Παπαϊωάννου
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις Ίκαρος, 2015
€ 14.90, σελ. 36
Για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Για το τέλος άφησα ένα βιβλίο για λίγο μεγαλύτερα παιδιά, που πραγματικά ξεχώρισα: "Ο μαγικός κόσμος του Φεδερίκο" του Σωτήρη Τριβιζά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση.

12309767 982857598452331 9050610472045358782 o 3

Είναι ένα βιβλίο εξαιρετικής γραφής και πολύ υψηλής αισθητικής που εξοικειώνει τα παιδιά με τη μαγεία της ποίησης του Λόρκα με έναν τρόπο προσαρμοσμένο στην ηλικία τους, μιας και πρόκειται για ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τη ζωή, το έργο και τα παιδικά του χρόνια. Μέσα στην πλοκή ο συγγραφέας έχει εντάξει με μαεστρία ποιήματα του Λόρκα, που τα παιδιά έχουν την ευκαιρία-και τύχη-να ακούσουν μελοποιημένα και ερμηνευμένα από δύο πολύ ταλαντούχους καλλιτέχνες, τον συνθέτη Δημήτρη Μαραμή και τον τραγουδιστή Θοδωρή Βουτσικάκη. Ο συνδυασμός ανάγνωσης και ακρόασης θα τα βοηθήσει να μπουν ακόμα περισσότερο στο κλίμα και στην ατμόσφαιρα της ιστορίας και να ακολουθήσουν τον μικρό Φεδερίκο στην περιπλάνηση του στους κάμπους και στα λιβάδια της Ανδαλουσίας. Σε αυτό θα συμβάλει καταλυτικά και η υπέροχη εικονογράφηση της Ίριδος Σαμαρτζή, ευρηματική, πρωτότυπη και άκρως μαγική.. Είναι από τα βιβλία εκείνα που δεν απευθύνονται μόνο σε παιδιά αλλά μπορούν πραγματικά να απολαύσουν και οι μεγάλοι.

"Ο μαγικός κόσμος του Φεδερίκο"
Συγγραφέας: Σωτήρης Τριβιζάς
Εικονογράφος: Ίρις Σαμαρτζή
Μουσική: Δημήτρης Μαραμής
Τραγούδι: Θοδωρής Βουτσικάκης
Αφήγηση: Πασχάλης Τσαρούχας
Εκδόσεις Διάπλαση, 2015
€ 16, σελ.40
Για παιδιά από 9 χρονών

Σας εύχομαι από καρδιάς Καλά Χριστούγεννα, Χρόνια Πολλά και...καλά διαβάσματα! Να περάσετε όμορφα με τις οικογένειες σας!

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.

Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και παιδικά βιβλία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved