Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας από τη Φοίβη Λέκκα!

Οι διακοπές-δυστυχώς-έφτασαν στο τέλος τους, υποδεχτήκαμε το φθινόπωρο και σε λίγες μέρες ξεκινάει και η σχολική χρονιά. Αυτός σημαίνει πως ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών μειώνεται αλλά δε μειώνονται οι επιλογές που έχουν για να τον αξιοποιήσουν!

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας από τη Φοίβη Λέκκα!

Θα ξεκινήσω από το εργαστήρι «Παραμυθοϊστορίες του φόβου και της επιθυμίας!» του Μουσείου Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας που άνοιξε ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί τους μικρούς του φίλους!

------------------------------------------------------------------------------tale1 3

Τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους θα ταξιδέψουν στον Κόσμο των Παραμυθιών και των Συναισθημάτων και θα εξερευνήσουν μαζί το φόβο και την επιθυμία!

  • Αυτό που φοβόμαστε με αυτό που επιθυμούμε τι σχέση έχει;
  • Ο φόβος μπορεί να κάνει την επιθυμία να κρυφτεί και να υποχωρήσει;
  • Η επιθυμία μπορεί να τρομάξει το φόβο και να υπερισχύσει αυτού;

«Ο φόβος σκιάζει ένα ολόκληρο χωριό, η ηρωίδα ακούει τη σιγανή φωνή που λέει «μπορώ», κάνει ένα βήμα πιο κοντά στην επιθυμία της, μικρό... Όσο πλησιάζει στην επιθυμία της η φωνή που λέει «Μπορώ!» δυναμώνει, το βήμα της γίνεται πιο σταθερό, ο φόβος γίνεται μικρός και πιο μικρός και πιο μικρός, τόσο δα μικρός και από φάντασμα τρομακτικό απομένει μονάχα... ένα φυλαχτό!»

Ημερομηνίες: 5, 6, 12, 13, 19, 20 και 26/9
Ηλικίες: ενήλικες και παιδιά 5 έως και 12 χρονών
Ώρα: 1μ.μ. έως 2μ.μ.
Είσοδος εργαστηρίου: 8 €
(στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση του μουσείου)
Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου 56, Φιλοπάππου
210 92 18 329

Τώρα θα σας πάω στα εξαιρετικά εργαστήρια του Θεάτρου Πόρτα για παιδιά όλων των ηλικιών, από βρέφη μέχρι εφήβους, που συνεχίζονται για ακόμα μία χρονιά.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------- DSC5020 2

Ο προορισμός για όλες τις ηλικίες είναι πάντα ο ίδιος: το παιδί να γνωρίσει και να καταλάβει τον εαυτό του και τον κόσμο που το περιβάλλει, γιατί μόνο έτσι θα βρει τη θέση του μέσα σε αυτόν!

Βρέφη και γονείς
Το Child'SpaceAthens είναι ένα πρόγραμμα για βρέφη από τη γέννηση μέχρι το ανεξάρτητο περπάτημα και τους γονείς τους. Βασίζεται στη μέθοδο Child'Space που προσφέρει στον γονέα τη γνώση και τον τρόπο να παρατηρεί με ευαισθησία το βρέφος του, να ενθαρρύνει τα αναπτυξιακά ορόσημα στη διαδρομή που διανύει μεγαλώνοντας και να εμπλουτίσει την επικοινωνία μαζί του. Γονείς και βρέφη αλληλεπιδρούν μέσα από το άγγιγμα, το τραγούδι, την κίνηση, το παιχνίδι και τα αντικείμενα.

Νήπια 2-4 ετών και γονείς
Μέσα από 8 συναντήσεις, γονείς και παιδιά έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να γνωρίσουν , να αγγίξουν ,να παρατηρήσουν και να μάθουν ο ένας από τον άλλον μέσα από την κίνηση, το θεατρικό παιχνίδι, μικρές ιστορίες, καθημερινά αντικείμενα και αυτοσχεδιασμούς κινητικού και συμβολικού χαρακτήρα. Για τα παιδιά είναι μια ξεχωριστή εμπειρία μάθησης και για τους γονείς μια ευκαιρία να δοκιμάσουν διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης τους!

Παιδιά και έφηβοι (Νήπιο - Λύκειο)
Στόχος των εργαστηρίων είναι τα παιδιά, με αφετηρία τον αυτοσχεδιασμό και μέσα από θεατρικές δραστηριότητες και παιχνίδια, να γνωρίσουν με τρόπο δημιουργικό τον εαυτό τους και τον κόσμο που τα περιβάλλει. Αφορμή μπορεί να είναι (ανάλογα με την ηλικία): Παραμύθι, μουσικό κομμάτι, μύθος, ποίημα, θεατρικό έργο, ταινία, αντικείμενο, φωτογραφία, άρθρο, επιστολή, είδηση, ιστορικό γεγονός, επικαιρότητα και φυσικά μια θεατρική παράσταση! Τα παιδιά και οι έφηβοι που συμμετέχουν στα εργαστήρια έχουν δωρεάν είσοδο στις παραστάσεις.

Εργαστήρι θεάτρου Πόρτα-Ξένια Καλογεροπούλου
Μελίνας Μερκούρη 54, Κολωνάκι (πίσω από το Ναυτικό Νοσοκομείο)
Σταθμός Μετρό: Μέγαρο Μουσικής

Για πληροφορίες και εγγραφές στο τηλ. 210 32.49.829
email: portastu@gmail.com
http://portaergastiri.blogspot.com/

Για το τέλος άφησα την Ακαδημία Γονέων που διοργανώνουν τα Public σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μίνωας.

------------------------------------------------------------------------------------------------------akadhmiaGonewn3 3

Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στους γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, όπως το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, το άγχος που προκαλούν οι εξετάσεις και το κυνήγι των καλών επιδόσεων στα παιδιά κ.ά. Τα προβλήματα προσαρμογής των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον δεν είναι αποκλειστικά συνυφασμένα με την εφηβική ηλικία. Η δυσκολία του αποχωρισμού στα προαύλια είναι κλασικό φαινόμενο ειδικά των πρώτων ημερών κάθε σχολικής χρονιάς, καθώς τα πρωτάκια χρειάζονται τον χρόνο τους για να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Υπάρχει τρόπος για να γίνει ομαλή η μετάβαση στη σχολική ζωή, χωρίς να δημιουργηθούν τραυματικές εμπειρίες;

Στα θέματα που αφορούν στους μικρούς μαθητές –κυρίως προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας – απαντήσεις θα δώσει η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Ε. Δημοπούλου. Για τα θέματα που απασχολούν τους γονείς μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, θα τους μιλήσει ο νευρολόγος-ψυχίατρος και γνωσιακός θεραπευτής, Γιώργος Δημόπουλος.

Public Συντάγματος
1η συνάντηση: Τρίτη, 8 /9 (Γυμνάσιο-Λυκείο ), Ώρα: 19:00
2η συνάντηση: Πέμπτη, 10/9 (Προσχολική – Πρώτη σχολική ηλικία, Ώρα: 19:00

Public Γλυφάδας
1η συνάντηση: Τρίτη, 8 /9 (Προσχολική – Πρώτη σχολική ηλικία ), Ώρα: 19:00
2η συνάντηση: Πέμπτη, 10/9 (Γυμνάσιο-Λυκείο), Ώρα: 19:00

Είσοδος: Ελεύθερη
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο blog.public.gr

Αυτό ήταν για σήμερα! Ως την επόμενη εβδομάδα να αξιοποιήσετε δημιουργικά το χρόνο με τα παιδιά σας, όσο ακόμα δεν έχουν σχολείο!

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.

Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και παιδικά βιβλία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved