Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας από τη Φοίβη Λέκκα!

Ο Μάιος έφτασε στα μισά του και οι επιλογές για τα παιδιά είναι πολλές και ενδιαφέρουσες , για να διαλέξουν!

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας από τη Φοίβη Λέκκα!

Θα ξεκινήσω με ένα βιβλίο πρωτότυπο και ξεχωριστό: «Ο φίλος μου ο Γκρεγκουάρ» της Μαριέττας Κόντου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

-------------------------------------------------------------------------------------9

Δεν είναι καθόλου συνηθισμένο να βρίσκεις πασχαλιάτικα στην πόρτα σου ένα...μαύρο πρόβατο με κόκκινο φιόγκο! Όπως συνηθισμένο δεν είναι και αυτό το γεμάτο χιούμορ και τρυφερότητα βιβλίο της Μαριέττας Κόντου. Μου άρεσε πολύ το γεγονός ότι, αν και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες ευαισθησίες, -καθότι ψυχολόγος η ίδια- δεν έχει ίχνος διδακτισμού, όπως συμβαίνει κάποιες φορές σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Με αφορμή την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στο ασυνήθιστο κατοικίδιο, τον Γκρεγκουάρ, και τον Σίμο, η συγγραφέας μιλάει στα παιδιά για τις αλλαγές που έρχονται όσο κάποιος μεγαλώνει και ωριμάζει, για το πόσο σημαντική είναι η φροντίδα και η εμπιστοσύνη για να χτιστεί μια σχέση, είτε με ένα ζώο είτε με έναν άνθρωπο, και για το πόσο ξεχωριστός είναι τελικά ο καθένας από εμάς. Δε μπορεί να περιμένουμε όλοι να συμπεριφέρονται το ίδιο, ακριβώς γιατί ο καθένας κάνει αυτό που έχει μάθει να κάνει. Το θέμα είναι να σεβόμαστε τους άλλους, αν θέλουμε να μας σέβονται και αυτοί.

«Ο φίλος μου ο Γκρεγκουάρ»
Κείμενο: Μαριέττα Κόντου
Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2015
€ 7.70, σελ. 112

Τώρα θα σας πάω σε κάποιες προτάσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που γιορτάζεται με δωρεάν εκδηλώσεις στα μουσεία, από τις 16 έως τις 24/5.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν δραματοποίηση των παραμυθιών που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό με θέμα το εργοστάσιο φωταερίου (Σαβ. 23&Κυρ. 24/5, στις 12 μ. Είσ.: € 3) και υπαίθρια εργαστήρια ζωγραφικής (Κυρ. 24/5, 10 π.μ.-12 μ. Απαραίτητη κράτηση στα 2103312621, 2103312750). Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο την Κυριακή 17/5 θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα: στις 10 π.μ. «Θα υπάγω εις τους κήπους» για 7-10 ετών και στις 12 μ. «Το δέντρο της ζωής» για 10-12 ετών. Επίσης θα πραγματοποιηθούν θεματικές διαδρομές για μικρούς (από 13 ετών) και μεγάλους στη μόνιμη έκθεση του μουσείου στις 11 πμ, 12 μ και 1 μμ. Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο θα ακούσουν αφηγήσεις παραμυθιών και θα παίξουν κρυμμένο θησαυρό την Κυριακή 17/5 στις 11 πμ (συμμετοχές: 2103222266). Στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο στις 17/5 θα παίξουν «Το παιχνίδι της Οικόπολης», ένα επιδαπέδιο παιχνίδι για την ανακύκλωση (6-12 ετών). Στο Ίδρυμα Β.& Μ. Θεοχαράκη, στις 17/5, 12 μ., τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, σε ρόλο μελλοντικών εξερευνητών, θα κατασκευάσουν μια «κιβωτό του Διαστήματος» που θα περιέχει μικρά δείγματα από τη ζωή και τον πολιτισμό μας. Το Σαβ. 16/5, 9 μ.μ.-12 τα μεσάνυχτα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, μπορείτε να κάνετε μια οικογενειακή βόλτα και να παρακολουθήσετε δωρεάν παραστάσεις στο Πλανητάριο, επιδείξεις πειραμάτων, αφηγήσεις στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας και να παρατηρήσετε τον Δία με τηλεσκόπια.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται από τις 8.30 μ.μ. Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, την Κυριακή 17/5. στις 11.30 π.μ. και 1.30 μ.μ. τα παιδιά θα παρακολουθήσουν αφήγηση παραμυθιών από τις Παραμυθοκόρες για ξόρκια, φυλαχτά και μαγικά (κρατήσεις: 2107294220) ενώ στις 12 μ. θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια για «τα 4 στοιχεία της φύσης». Στο Μουσείο της Ακρόπολης, τη Δευτ. 18/5, στις 8 π.μ.-8 μ.μ. θα γίνουν «Φτερά και πούπουλα»: ανάμεσα στα αγάλματα του πρώτου ορόφου τα παιδιά θα ακούσουν μύθους και ιστορίες για τον κόρακα, την κουκουβάγια, τη σφίγγα, τον Ερμή.

Για το τέλος άφησα το σαββατιάτικο εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού και αυτοσχεδιασμού στο Παιδικό Στέκι του Πολυχώρου Άγκυρα.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Κάθε Σάββατο στις 11.00 πμ.-12.00 μ., τα παιδιά ηλικίας από 4 ετών και πάνω στήνουν το δικό τους παραμύθι και ταξιδεύουν μέσα από αυτοσχεδιασμούς και θεατρικό παιχνίδι, που βασίζονται σε ένα διαφορετικό παιδικό βιβλίο κάθε φορά! Το Σαβ. 17/5 θα ασχοληθούν με το αγαπημένο «Το ασχημόπαπο που έγινε κύκνος»!

Πολυχώρος Άγκυρα
Σόλωνος 124, Εξάρχεια
Τηλ: 2103837540
Είσοδος: € 3

Αυτό ήταν για σήμερα! Ως την επόμενη εβδομάδα να περάσετε όμορφα με την οικογένεια σας!

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.

Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και παιδικά βιβλία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved