Παιδικά βιβλία για το υπόλοιπο των πασχαλινών διακοπών από τη Φοίβη Λέκκα.

Τώρα στις πασχαλινές διακοπές τα παιδιά έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και ένας από τους τρόπους να τον αξιοποιήσουν είναι διαβάζοντας όμορφα βιβλία. Στο σημερινό αφιέρωμα συμπεριέλαβα κάποια που ξεχώρισα και σας προτείνω!

Παιδικά βιβλία για το υπόλοιπο των πασχαλινών διακοπών από τη Φοίβη Λέκκα.

Θα ξεκινήσω με την αστυνομική περιπέτεια «Η μία και μοναδική Μαύρη Θρούμπα» της Λέλας Στρούτση, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, για παιδιά από 10 χρονών.

---------------MAVRI THROUMPA

Η μία και μοναδική Μαύρη Θρούμπα εξαφανίζεται μυστηριωδώς στο υπερωκεάνιο «Κουκούτσι» που βρίσκεται εν πλω. Ο μονόφθαλμος μαθηματικός Οκτάβιο Παζλ καλείται να λύσει το μυστήριο με συμμάχους του τη λογική και φυσικά το μαθηματικό του δαιμόνιο! Πολλοί είναι αυτοί που είχαν λόγους να την εξαφανίσουν, ακόμα και άτομα υπεράνω πάσης υποψίας...

Πρόκειται για μια συναρπαστική αστυνομική ιστορία που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών-δύσκολα θα το αφήσουν από τα χέρια τους πριν το τελειώσουν- με την έξυπνη και σπιρτόζα πλοκή της αλλά και την τόσο ζωντανή και παραστατική εικονογράφησή της, είναι σαν οι ήρωες να πρόκειται να βγουν έξω από τις σελίδες! Η συγγραφέας προσκαλεί τα παιδιά σε έναν κόσμο αγωνίας και μυστηρίου και ταυτόχρονα τα εξοικειώνει, με τρόπο απόλυτα ενταγμένο μέσα στην ιστορία, με τους σπουδαίους εκφραστές των μαθηματικών, της λογικής και της φιλοσοφίας, και το έργο τους. Τελικά αποδεικνύεται ότι δεν εξηγούνται πάντα τα πράγματα με τη λογική ούτε δίνει αυτή λύση σε όλα, γιατί υπάρχουν ανατροπές, αναπάντεχα απρόοπτα γεγονότα και συναισθήματα που δεν ακολουθούν καμία λογική. Άλλωστε, αυτά είναι που κάνουν τη ζωή πιο όμορφη και ενδιαφέρουσα.

«Η μία και μοναδική Μαύρη Θρούμπα»
Κείμενο και εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση
Εκδόσεις Κέδρος, 2015
€ 12, σελ. 152
Σειρά: Ένας γρίφος για τον Οκτάβιο Παζλ

Θα συνεχίσω με ένα βιβλίο τρυφερό με τον τίτλο «Η Τσιμπηματού» της Μαρίας Ρουσάκη, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, για παιδιά 2-4 χρονών.

-----------------------TSIMPIMATOU

Η Κατερίνα έχει μια γιαγιά που τη λένε «Τσιμπηματού». Δεν είναι όμως το αληθινό της όνομα, τη φωνάζουν έτσι από μικρή γιατί τσιμπούσε τα άλλα παιδιά! Και η εγγονή της δεν έχει μόνο το ίδιο όνομα με αυτήν, της μοιάζει και πολύ...
Είναι ένα βιβλίο πολύ ευαίσθητο, που μιλάει στα παιδιά για το πόσο ενοχλητικές μπορεί να γίνουν κάποιες συμπεριφορές μας για τους άλλους και πόσο μπορεί τελικά να επηρεάσουν τη γνώμη που έχουν για μας. Ακόμα, μέσα από την ιστορία της Κατερίνας -μεγάλης και μικρής- θα καταλάβουν πως όταν αγαπάμε κάποιον πραγματικά, τον αγαπάμε γι'αυτό που είναι, κι ας μην είναι τέλειος. Μου άρεσε πολύ που η συγγραφέας μιλάει για όλα αυτά χωρίς διδακτισμό, αλλά μέσα από μια ιστορία και χαρακτήρες που είναι οικεία στα παιδιά αυτής της ηλικίας. Επειδή ακριβώς πρόκειται για πολύ μικρά παιδιά, η κουβέντα μαζί σας και οι επεξηγήσεις τους είναι απαραίτητες.

«Η Τσιμπηματού»
Κείμενο: Μαρία Ρουσάκη
Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2015
€ 6.60, σελ. 48
Σειρά : Μπανάνα (2-4 ετών)

Τώρα θα σας πάω στο βιβλίο «Η κατάρα της φράου Λίτσας» του Γιώργου Παναγιωτάκη, από τη σειρά «Αταξίες στην τάξη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

-------------------------ATAXIES STIN TAXI

Είναι ένα βιβλίο που-πολύ δίκαια-ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2014. Πρόκειται για το τέταρτο βιβλίο της σειράς «Αταξίες στην τάξη», μιας σειράς που αναφέρεται στην καθημερινότητα και στις απίθανες περιπέτειες μιας τάξης παιδιών Δημοτικού, που θα μπορούσαμε να συναντήσουμε σε οποιοδήποτε ελληνικό σχολείο. Και αυτό είναι, νομίζω, ο βασικός λόγος επιτυχίας της ̇το γεγονός ότι τα παιδιά μπορούν πολύ εύκολα να ταυτιστούν με τις ιστορίες και να αναγνωρίσουν στους ήρωες τον εαυτό τους, τους συμμαθητές, τις δασκάλες τους.
Στο συγκεκριμένο βιβλίο, η δασκάλα των παιδιών εξαφανίζεται μυστηριωδώς και στο σχολείο καταφθάνει μια τρομακτική αντικαταστάτρια. Τι να προκάλεσε άραγε την εξαφάνιση της κυρίας Μαργαρίτας; Μήπως έχουν και τα ίδια ευθύνη γι'αυτό; Ο συγγραφέας, μέσα από πολύ χιούμορ, φαντασία και ανατροπές, μιλάει στα παιδιά για ένα σχολείο όπου ο δάσκαλος είναι σύμμαχος των παιδιών και η σχέση του με τους μαθητές βασίζεται στο σεβασμό και όχι στο φόβο, και καταδικάζει την αυταρχικότητα και την τιμωρία. Κι όλα αυτά σε μια ιστορία που κυλάει αβίαστα.

«Η κατάρα της φράου Λίτσας»
Κείμενο: Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης
Εικονογράφηση: Χρήστος Δήμος
Εκδόσεις Κέδρος, 2013
€ 7, σελ. 96
Από 9 χρονών

Σειρά έχει τώρα ένα βιβλίο γεμάτο μουσική: «Ο χορός των Ντο, Ρε, Μι» της Μαριάννας Τεγογιάννη, από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

----------------------------XOROS NTOREMI

Η συγγραφέας τοποθετεί την ιστορία της-που έχει στις βαλίτσες της το Α΄Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών 2014-σε μια φανταστική χώρα, τη «Μουσικοχώρα», που είναι πλημμυρισμένη από νότες και τραγούδια και κατοικείται από όλων των ειδών τα μουσικά όργανα. Ο Νόμος, όμως, το λέει καθαρά: Ανόμοια Μουσικά Όργανα δεν πρέπει να παντρεύονται. Μέσα από την απαγορευμένη αγάπη δύο εξ'αυτών, της κυρίας Βιόλας και του κυρίου Φλάουτου, μιλάει στα παιδιά για την ισότητα των ανθρώπων απέναντι στα συναισθήματα, την καταλυτική δύναμη της αγάπης και την ομορφιά της συνύπαρξης της διαφορετικότητας. Όλα αυτά με τρόπο ευφάνταστο, πρωτότυπο και πολύ...μελωδικό, αλλά και με την πολύ ζωντανή και εκφραστική εικονογράφηση της Λιάνας Δενεζάκη.

«Ο χορός των Ντο, Ρε, Μι»
Κείμενο: Μαριάννα Τεγογιάννη
Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη
Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2015
€ 13,90, σελ. 32
Από 9 χρονών

Για το τέλος άφησα ένα βιβλίο πολύ ξεχωριστό: «Καράβια που δε φοβήθηκαν» των Μαρία Αγγελίδου και Αντώνη Παπαθεοδούλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

--------------------------------KARAVIA

Πώς κατάφερε άραγε το μισό καράβι, ο Αδρίας, να εμψυχώσει τα καράβια τα ολόκληρα; Ως πού μπορεί να φτάσει το ατρόμητο δρακοκάραβο του Λέιφ; Τί λέει το βιβλίο που έγραψε το καράβι του Πυθέα; Πώς τα κατάφερε το Πιλάρ, ένα καράβι από χαρτί, να κυνηγά υποβρύχια; Κι η Πάραλος, το ιερό καράβι της Αθήνας, πώς άντεξε για επιβάτη της το φόβο τον ίδιο; Ποιος άνεμος, αόρατος, φυσάει ως σήμερα τα πανιά του Cutty Sark;

Τα καράβια αυτά εκτός από τις συναρπαστικές ιστορίες τους, κουβαλούν κι άλλο φορτίο πολύτιμο: το Βραβείο «Βιτώ Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου γνώσεων για παιδιά από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Οι συγγραφείς του, όπως τα καράβια, για τα οποία έγραψαν, νίκησαν το φόβο και τα εμπόδια, έτσι κι αυτοί δε φοβήθηκαν να δοκιμάσουν τα όρια της φαντασίας και της έμπνευσης τους και να δώσουν ένα βιβλίο πραγματικό έργο τέχνης, που να συνδυάζει την ιστορία και τη γνώση με την περιπέτεια, την εξερεύνηση, την ευαισθησία και τις ανθρώπινες αξίες. Σε αυτό συμβάλλει και η εξαιρετική εικονογράφηση του Χρήστου Κούρτογλου, ο οποίος χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων την τεχνική του κολλάζ, δημιούργησε υπέροχα αφαιρετικά σχέδια σαν πίνακες ζωγραφικής για να συμπλέουν με τις ιστορίες. Αυτό το υψηλής αισθητικής βιβλίο θα ταξιδέψει στις σελίδες του όχι μόνο τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους αναγνώστες.

«Καράβια που δε φοβήθηκαν»
Κείμενο: Μαρία Αγγελίδου & Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εκδόσεις Ίκαρος, 2014
€ 9.90, σελ. 68
από 7 ετών

Σας εύχομαι ολόψυχα Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά! Και βέβαια, καλά Πασχαλινά διαβάσματα!

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.

Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και παιδικά βιβλία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved