Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας από τη Φοίβη Λέκκα!

Μπορεί ο καιρός να μας τα χαλάει πολύ και να μην θυμίζει σε τίποτα άνοιξη, όμως τα παιδιά δεν τα πτοεί τίποτα και είναι πάντα έτοιμα να ανακαλύψουν καινούρια όμορφα πράγματα και δραστηριότητες!

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας από τη Φοίβη Λέκκα!

Θα ξεκινήσω με το βιβλίο «Ο χιονάνθρωπος πάει διακοπές» της Φωτεινής Βασιλείου, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη και με κέρδισε από την πρώτη στιγμή.

-----------------54d0d59ad4127 xl 3

Ένας χιονάνθρωπος ονειρεύεται, στη μέση μιας χιονισμένης ταράτσας, στη μέση του χειμώνα, να κάνει καλοκαιρινές διακοπές. Όμως κανένας χιονάνθρωπος ως τώρα δεν έχει καταφέρει να γνωρίσει το καλοκαίρι, μιας και είναι γνωστό ότι οι χιονάνθρωποι δεν αντέχουν στον ήλιο...
Πρόκειται για μια πολύ ευφάνταστη ιστορία, γεμάτη τρυφερότητα και ανθρωπιά, που συνοδεύεται από μια πολύ όμορφη και ζωντανή εικονογράφηση. Μιλάει στα παιδιά για την αξία της φιλίας, τη σημασία της δοτικότητας και της αλληλεγγύης και τα όνειρα που-όσο άπιαστα κι αν φαίνονται-μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Τα παιδιά θα καταλάβουν πως είναι όμορφο κάποιος να προσφέρει σε αυτούς που αγαπάει και να κάνει πράγματα ώστε να τους βλέπει ευτυχισμένους, ακόμα κι αν αυτή τους η ευτυχία σημαίνει πως δε μπορεί να τους έχει για πάντα κοντά του. Διαβάζοντας αυτή την ιστορία τα παιδιά, μην απορήσετε αν το καλοκαίρι ψάχνουν στο βυθό για χαμόγελα από κοχύλια...

«Ο χιονάνθρωπος πάει διακοπές»
Κείμενο: Φωτεινή Βασιλείου
Εικονογράφηση: Νανά Παπαδοπούλου
Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2015
€ 13,90, σελ. 36
Από 5 ετών

Τώρα θα σας πάω σε ένα άλλο βιβλίο, της αγαπημένης συγγραφέως παιδικών βιβλίων Ζωής Βαλάση: «Το Βιβλιόδεντρο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

-----------------------valasi to vivliodendro.jpg.thumb 203x289 255e9cd1faf623aacb48373450ef340e 3

Το πρωτότυπο αυτό βιβλίο περιλαμβάνει τέσσερα μικρά παραμύθια και δύο παραμυθοτράγουδα, όλα με θέμα και ήρωά τους το βιβλίο! Τα παιδιά θα ανακαλύψουν πώς φυτρώνει ένα βιβλιόδεντρο, πώς ένας ποντικός γίνεται γραμματικός, πώς μπορούν να χωρέσουν σε ένα βιβλίο όλα τα καλά και όμορφα αυτού του κόσμου, γιατί ένας πετεινός γίνεται καραβοκύρης και πάει να μάθει γράμματα, γιατί ένα βιβλίο είναι το πολυτιμότερο δώρο αλλά και ποιο είναι το ωραιότερο βιβλίο του κόσμου. Διαβάζοντάς το, θα ταξιδέψουν στις μαγικές σελίδες του και θα δουν τα βιβλία με...άλλο μάτι!

«Το Βιβλιόδεντρο»
Κείμενο: Ζωή Βαλάση
Εικονογράφηση: Βάλλυ Λιάπη
Εκδόσεις Κέδρος, 2014
€ 9.90, σελ. 46
Από 5 ετών

Σειρά έχουν τα ξεχωριστά εργαστήρια του αγαπημένου Μουσείου Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας!

-----------------educational photo 3

«Παραμυθοκαμώματα της Ζήλιας!»
«Ένας γέρος σοφός είπε κάποτε ότι αξίζει να ταξιδέψεις τόσο όσο να ανακαλύψεις τη μυστική δύναμη της ζήλειας. Εάν θέλετε να την ανακαλύψετε και εσείς, ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο των παραμυθιών»
Στο δημιουργικό αυτό εργαστήρι τα παιδιά, μέσα από τη μυθοπλασία και τη διάδραση με το παραμύθι, θα επεξεργαστούν το συναίσθημα της ζήλιας, ένα συναίσθημα που είναι φυσιολογικό να το νιώθουν αλλά δυσκολεύει την καθημερινότητα τους και μπαίνει εμπόδιο στις σχέσεις και στις φιλίες τους.

4, 5, 18 και 25/4
Για ενήλικες και παιδιά 5 έως και 12 χρονών
Ώρα: 1μ.μ. έως 2μ.μ.
Είσοδος εργαστηρίου: 8 ευρώ
(στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση του μουσείου)

«Φοβητσιάρηδες, γενναίοι και ονειροπόλοι...»
Ένας φοβητσιάρης λαγός τρέχει να σωθεί, ένας γενναίος κόκορας τα βάζει με το βασιλιά για να βρει το δίκιο του, ένας γάιδαρος ονειρεύεται, ένας ερωτευμένος χελώνος θέλει να κερδίσει την καρδιά μιας λιονταρίτσας...κι άλλοι ονειροπόλοι κυνηγούν το όνειρό τους.

Τα ζώα μέσα στα λαϊκά παραμύθια έχουν χαρακτηριστικά και συναισθήματα ανθρώπινα. Τους δίνουμε ανθρώπινη λαλιά μα και ανθρώπινη συμπεριφορά. Άλλοτε εμφανίζονται σαν μαγικοί βοηθοί κι άλλοτε είναι οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας. Θα διασκεδάσουν τα παιδιά και θα τα βοηθήσουν να εξερευνήσουν τα δικά τους συναισθήματα!

Τα παιδιά θα ταξιδέψουν στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών, που θα ζωντανέψουν με κιθάρα, τραγούδι και κρουστά όργανα, και θα ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους μέσα από παιχνίδια αυτοσχεδιασμού.

29/3 & 26/4
Για ενήλικες και παιδιά 4 έως 94 χρονών
Ώρα: 1μ.μ. έως 2μ.μ.
Είσοδος εργαστηρίου: 8 ευρώ
(στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση του μουσείου)
Αφηγείται η Ιφιγένεια Κακριδώνη
Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου 56, Φιλοπάππου
210 92 18 329

Για το τέλος άφησα το εκπαιδευτικό εργαστήρι «Η ορχήστρα και το τσίρκο μπήκαν στο χορό!», από την ομάδα KOKOIKA στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

--------------kokoika-2015 3

«Κάποτε στο σύμπαν υπήρχαν μόνο δύο πλανήτες: ο Πλανήτης Μουσική και ο Πλανήτης Τσίρκο. Στον πλανήτη Μουσική οι κάτοικοι έπαιζαν όργανα και τραγουδούσαν όλη μέρα, κάθε μέρα. Στον πλανήτη Τσίρκο οι κάτοικοι έκαναν ζογκλερικά και ακροβασίες από το πρωί έως το βράδυ! Οι κάτοικοι ήταν χαρούμενοι αλλά... όχι ευτυχισμένοι! Ήθελαν να μπορούν να παίζουν μουσική και να κάνουν ζογκλερικά ταυτόχρονα. Έτσι αποφάσισαν να στείλουν ένα παιδί από κάθε πλανήτη στον άλλον πλανήτη για να προσπαθήσουν να ενώσουν τη Μουσική με το Τσίρκο!»

Στο συναρπαστικό αυτό εκπαιδευτικό εργαστήρι, οι τέχνες της μουσικής, του τσίρκου και του δημιουργικού χορού συναντιούνται με τον πιο πρωτότυπο τρόπο και τα παιδιά μαθαίνουν να τις συνδυάζουν! Αρχικά κατασκευάζουν τη δική τους πολύχρωμη ζογκλερική μπάλα, παίζουν με στεφάνια, κορίνες, μαντήλια και έρχονται σε επαφή με τα βασικά μοτίβα της ζογκλερικής τέχνης. Στη συνέχεια, μαθαίνουν να παίζουν μουσική με ένα ιδιαίτερο μουσικό όργανο, τους ηχητικούς σωλήνες, καθώς και με ήχους του σώματός τους. Τέλος, ανακαλύπτουν το σώμα τους μέσα από το δημιουργικό χορό και προτείνουν χορογραφίες που συνδιαμορφώνονται από τα ίδια και τους εμψυχωτές! Ακόμα να δηλώσετε συμμετοχή;

Ηλικίες: 4-12 ετών (επιθυμητή η συνοδεία γονέων για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας)
Ημέρα: Κυριακή
Ώρα έναρξης: 10:30
Διάρκεια εκπαιδευτικής δράσης: 70'
Κόστος Συμμετοχής: 8,5 ευρώ
Απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής: τηλ. 212 254 0000

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος
Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης

Αυτό ήταν για σήμερα! Ως την επόμενη εβδομάδα να περάσετε όμορφα και πολύ δημιουργικά!

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.

Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και παιδικά βιβλία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved