Αφιέρωμα στα παιδικά βιβλία από τη Φοίβη Λέκκα!

Έρχονται Χριστούγεννα και δεν υπάρχει καλύτερο δώρο για μικρούς και μεγάλους από ένα όμορφο βιβλίο! Συγκέντρωσα λοιπόν κι εγώ ξεχωριστά βιβλία που μπορούν να διαβάσουν τα παιδιά τις μέρες των γιορτών που θα έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο!

Αφιέρωμα στα παιδικά βιβλία από τη Φοίβη Λέκκα!

Θα ξεκινήσω με το βιβλίο «Άι Βασίλης της χρονιάς!» των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

1231Αι βασίλης της χρονιάς 1 3

Σε μια κωμόπολη παραμονή Χριστουγέννων ο δήμαρχος δίνει το σύνθημα και το παιχνίδι ξεκινάει. Εκατό Άι Βασίληδες ξεχύνονται στην πόλη για να μοιράσουν τα δώρα. Αυτός που θα τελειώσει πρώτος και θα πατήσει το μεγάλο πορτοκαλί κουμπί στην πλατεία, θα ανακηρυχθεί Άι Βασίλης της χρονιάς! Ο Άρης μοιάζει σίγουρος πως θα τα καταφέρει. Όμως κάτι δεν έχει υπολογίσει...

Πρόκειται για μια πολύ πρωτότυπη και τρυφερή ιστορία που παρασύρει τα παιδιά στο ρυθμό της. Όντας πολύ ζωντανή και παραστατική-η πολύ όμορφη εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη που συνδυάζει σχέδιο και κολλάζ συμβάλλει σε αυτό- τους δίνει την αίσθηση ότι παίρνουν κι αυτά μέρος στο παιχνίδι στους δρόμους της πόλης! Ταυτόχρονα, τους μιλάει για το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων που δεν είναι άλλο από το να δίνεις χαρά σε όσους αγαπάς. Όταν το καταφέρνεις, είσαι ο πραγματικός νικητής. Επίσης, κλείνει το μάτι στους μεγάλους, υπενθυμίζοντάς τους πως Άγιος Βασίλης θα υπάρχει πάντα για όσους πραγματικά τον πιστεύουν.

«Άι Βασίλης της χρονιάς!»
Κείμενο: Βασίλης Κουτσιαρής-Γιάννης Διακομανώλης
Εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη
Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2013
€ 10.90, σελ.36
6-9 χρονών

Θα συνεχίσω με το απολαυστικό «Τα Χριστούγεννα της Λούλας Στρουμπουλούλας» του Ευγένιου Τριβιζά από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

9789604967391 3

H Λούλα Στρουμπουλούλα, η τετράπαχη γαλοπούλα, δεν είναι ένα συνηθισμένο πουλερικό. Δε δέχεται αδιαμαρτύρητα τη μοίρα της. Μόλις παραμονές Χριστουγέννων αντιλαμβάνεται ότι ο κύριος και η κυρία Ζαρζαφούτη σκοπεύουν να την κάνουν ψητή στο φούρνο, αναλαμβάνει αμέσως δράση. Κρύβεται, μεταμφιέζεται, εξαφανίζεται, ελίσσεται, ώσπου για καλή της τύχη ένα λεπτό ακριβώς προτού την εκτελέσουν βρίσκει κάτι που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή της αλλά και τη ζωή του ζεύγους Ζαρζαφούτη.

Είναι άλλο ένα πανέξυπνο και ξεκαρδιστικό βιβλίο του υπερταλαντούχου Ευγένιου Τριβιζά, που κάθε φορά καταφέρνει να δημιουργεί έναν δικό του κόσμο και να ταξιδεύει τα παιδιά μέσα σε αυτόν. Ο συγγραφέας ξεφεύγει από τα συνήθη θέματα των χριστουγεννιάτικων βιβλίων και, επιστρατεύοντας την αστείρευτη φαντασία του και με την πολύτιμη βοήθεια της Ράνιας Βαρβάκη στην εικονογράφηση, χαρίζει στα παιδιά μια ιστορία γεμάτη χιούμορ και πρωτοτυπία που ανατρέπει όλα όσα ξέραμε για τις γαλοπούλες των Χριστουγέννων!

«Τα Χριστούγεννα της Λούλας Στρουμπουλούλας»
Κείμενο: Ευγένιος Τριβιζάς
Εικονογράφηση: Ράνια Βαρβάκη
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2012
€ 13.99, σελ.80
7-8 χρονών

Θα σας πάω τώρα σε ένα άλλο πολύ ξεχωριστό βιβλίο, το «Καληνύχτα Άλφονς!» της Gunilla Bergstrom από τις εκδόσεις Μάρτης.

3e86b62f9-21b7-4b2b-b760-15a3fe302703 3

Ο Άλφονς είναι ένα αγόρι 4 χρονών. Μερικές φορές είναι ζωηρός και άλλες ήσυχος. Απόψε είναι ζωηρός επειδή δε θέλει να κοιμηθεί. Έτσι, παρακαλεί το μπαμπά του να του διαβάσει ένα παραμύθι. Κι αυτή είναι μόνο η αρχή...
Πρόκειται για το πιο δημοφιλές παιδικό βιβλίο στη Σουηδία που έχει μεταφραστεί σε 32 γλώσσες και η συγγραφέας του έχει τιμηθεί με το βραβείο Astrid Lindgren. Είναι μια πολύ τρυφερή ιστορία, που αποτυπώνει με ευαισθησία, χιούμορ και αλήθεια την ιδιαίτερη σχέση πατέρα-παιδιού. Η επικέντρωση σε αυτή τη σχέση έχει ενδιαφέρον και δεν τη συναντάμε συχνά στα παιδικά βιβλία, όπου συνήθως κυρίαρχη γονεϊκή φιγούρα είναι η μαμά. Η συγγραφέας κατάφερε κάτι δύσκολο ̇ να αφουγκραστεί αυτή τη σχέση και από τις δύο πλευρές. Είναι σίγουρο πως τα παιδιά θα αναγνωρίσουν στο πρόσωπο του Άλφονς δικές τους συμπεριφορές και αντιδράσεις αλλά και οι γονείς -κυρίως οι μπαμπάδες- αντίστοιχα θα δουν στον μπαμπά του τον εαυτό τους. Οι γονείς είναι εκεί για να προσφέρουν απλόχερα στα παιδιά τους φροντίδα και κατανόηση. Το μαγικό είναι ότι υπάρχουν και στιγμές που αυτό αντιστρέφεται.

«Καληνύχτα Άλφονς!»
Κείμενο και εικονογράφηση: Gunilla Bergstrom
Μετάφραση: Άννα Παπαφίγκου
Εκδόσεις Μάρτης, 2014
€ 9.50, σελ. 25
Για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Σειρά έχει τώρα το βιβλίο «Βυθούγεννα» του Γιώργου Λεμπέση, από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

9786180104561 3

Ναι καλά διαβάσατε! Είναι μια χριστουγεννιάτικη ιστορία στο βυθό της θάλασσας! Οι στεριανοί, όπως είναι γνωστό, γιορτάζουν κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα, στολίζοντας την πόλη και τα σπίτια τους και ανταλλάσσοντας δώρα. Πώς μπορεί λοιπόν ξαφνικά να απαγορεύτηκαν οι γιορτές στη στεριά? Με ποιο τρόπο άραγε θα βρει ο Βρασίδας ο αχινός τη μαγεμένη λύση;

Πρόκειται για ένα βιβλίο πρωτότυπο, με πολύ χιούμορ αλλά και ευαισθησία, από τον συγγραφέα που έγινε αγαπητός στα παιδιά με την «Ψαρόσουπα». Εδώ, θα τα ταξιδέψει σε Χριστούγεννα διαφορετικά από αυτά που έχουν συνηθίσει και σίγουρα πιο βρεγμένα! Στο ταξίδι αυτό συμβάλει και η πολύχρωμη και ζωντανή εικονογράφηση που θα τα κάνει να νιώσουν πως βρίσκονται μέσα στην ιστορία. Καλά Βυθούγεννα λοιπόν!

«Βυθούγεννα»
Κείμενο: Γιώργος Λεμπέσης
Εικονογράφηση: Θοδωρής Τιμπιλής
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2013
€ 11, σελ. 48
3-8 χρονών

Τώρα θα σας πάω σε ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο για εφήβους αλλά και ενήλικες, το «Μαξ» της Σάρα Κοέν-Σκαλί που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

111vivliosaracoen-thumb-large 3

Ο Μαξ είναι το τέλειο πρωτότυπο του προγράμματος ευγονικής «Λέμπενσμπορν», το οποίο έθεσε σε εφαρμογή ο Χίτλερ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα όπου γυναίκες επιλεγμένες από τους ναζί έφερναν στον κόσμο καθαρούς εκπροσώπους της αρίας φυλής. Μόλις γεννιούνταν αυτά τα «κατά παραγγελία» παιδιά, όπως ο Μαξ, τα αναλάμβανε εξ'ολοκλήρου το κράτος και τα εκπαίδευε στα ιδανικά του με σκοπό να δημιουργηθεί ένας ναζιστικός στρατός.

Το βιβλίο αυτό είναι προϊόν ιστορικών ντοκουμέντων και μυθοπλασίας και αποκαλύπτει με σκληρό τρόπο μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες της δράσης των ναζί. Θεωρώ πως έχει ιδιαίτερη σημασία για τους εφήβους σήμερα να το διαβάσουν, με δεδομένα το ρατσισμό που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία και την άνοδο ακροδεξιών μορφωμάτων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Θα αποκτήσουν ολοκληρωμένη γνώση κάποιων γεγονότων και θα μπορούν να αναπτύξουν τη δική τους άποψη για όσα συμβαίνουν. Θα προβληματιστούν για θέματα όπως η αναλγησία της εξουσίας, η δύναμη της πειθούς, η πλύση εγκεφάλου για τα ναζιστικά ιδεώδη, ο αποχωρισμός από την οικογένεια, η σωματική και ψυχολογική βία. Είναι ένα ξεχωριστό βιβλίο που νομίζω πως αξίζει να κάνετε δώρο στα έφηβα παιδιά σας αυτά τα Χριστούγεννα αλλά και να το διαβάσετε κι εσείς.

«Μαξ»
Σάρα Κοέν-Σκαλί
Μετάφραση: Άννα Κοντολέων
Εκδόσεις Πατάκη, 2014
€ 17.70, σελ.488

Για το τέλος άφησα το «Κόκκινο καραβάκι, κόκκινο ποδήλατο» του αγαπημένου Μάνου Κοντολέων από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

121KOKKINO-KARAVAKI 2

Παραμονές Χριστουγέννων και ο επτάχρονος Μάνος στολίζει μαζί με τους γονείς του το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Η μητέρα του Μάνου είναι έγκυος και ο Μάνος φοβάται πως ο ερχομός μιας αδελφούλας θα κάνει τους γονείς του να πάψουν να τον αγαπούν. Η επίσκεψη του ανήμερα της μεγάλης γιορτής σε έναν καταυλισμό προσφύγων θα είναι καταλυτική.

Μέσα από αυτό το γεμάτο ευαισθησία και ανθρωπιά βιβλίο-με την ονειρεμένη εικονογράφηση της Μυρτούς Δεληβοριά-, τα παιδιά θα συνειδητοποιήσουν πως όσα για τα ίδια είναι δεδομένα για κάποιους άλλους είναι πολυτέλεια και πως οι γιορτές έχουν εν τέλει νόημα όταν μπορεί κάποιος να προσφέρει εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Και ως διά μαγείας, όταν κάποιος νοιάζεται για τους άλλους, τα δικά του προβλήματα αρχίζουν και μικραίνουν. Όση αγάπη και χαρά δίνει κάποιος, την παίρνει πίσω διπλή και τριπλή, γι'αυτό δεν κερδίζουν μόνο αυτοί στους οποίους προσφέρουμε από εμάς, κερδίζουμε κι εμείς από αυτούς. Κι αυτό είναι το πιο πολύτιμο δώρο απ'όλα.

«Κόκκινο καραβάκι, κόκκινο ποδήλατο»
Κείμενο: Μάνος Κοντολέων
Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2012
€ 14.99, σελ. 64
7-8 χρονών

Τα λέμε πάλι την επόμενη εβδομάδα. Σας εύχομαι καλά διαβάσματα δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.
Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και παιδικά βιβλία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved