Αφιέρωμα παιδικών βιβλίων από τη Φοίβη Λέκκα!

Καλώς σας βρήκα. Όσο πλησιάζουμε σιγά σιγά στο χειμώνα, τόσο περισσότερο έχουμε την ανάγκη να κάτσουμε στο σπίτι κάνοντας πράγματα που μας ευχαριστούν. Ένα από αυτά είναι και το διάβασμα βιβλίων.

Αφιέρωμα παιδικών βιβλίων από τη Φοίβη Λέκκα!

Συγκέντρωσα λοιπόν παιδικά βιβλία που τράβηξαν το ενδιαφέρον μου και ανεπιφύλακτα σας τα προτείνω!

Θα ξεκινήσω με το πολύ όμορφο βιβλίο «Η Εύη όλο χορεύει και χορεύει» της ταλαντούχας και βραβευμένης Birgitta Sif από τις εκδόσεις Ίκαρος, για παιδιά από 3 χρονών.

20ba3f52-ce93-46d4-8786-73daf9e625b11 3

Ήταν κάποτε ένα κοριτσάκι, η Εύη, που της άρεσε πολύ να χορεύει. Όταν όμως ήταν κι άλλοι μπροστά, ένιωθε τα πόδια της να τρέμουν και να μην την υπακούν. Έτσι, σιγά σιγά ξέχασε πώς είναι να χορεύεις...
Πρόκειται για ένα βιβλίο με εξαιρετική εικονογράφηση, πολύ ελκυστική για τα παιδιά γιατί τους δίνει τη δυνατότητα σε κάθε εικόνα να παρατηρήσουν πολλά διαφορετικά πράγματα και λεπτομέρειες που δεν είναι φανερές με την πρώτη ματιά. Μέσα από μια απλή ιστορία, τους μιλάει για τη σημασία του να κάνουν πράγματα που τα ευχαριστούν και τους δίνουν χαρά αλλά και του να μοιράζονται αυτά τα πράγματα και με άλλους ανθρώπους. Τα τόσο μικρά παιδιά θα τα καταλάβουν όλα αυτά μέσα από την κουβέντα μαζί σας. Φυσικά το βιβλίο απευθύνεται και σε μεγαλύτερα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

«Η Εύη όλο χορεύει και χορεύει»
Κείμενο και εικονογράφηση: Birgitta Sif
Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδόσεις Ίκαρος, 2014
€ 11.61, σελ. 32

Θα συνεχίσω με το βιβλίο «Πετίτ, το τέρας» της βραβευμένης με Astrid Lindgren Isol, από τις εκδόσεις Μάρτης, για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

45656YUHG

Είναι ένα βιβλίο που έχει πολύ ιδιαίτερη και ζωντανή εικονογράφηση, με πρόσωπα πολύ εκφραστικά που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών και τα κάνουν να νιώθουν σα να είναι μέσα στην ιστορία. Με τη βοήθεια σας τα παιδιά θα καταλάβουν ότι όλοι οι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, ενώ είναι καλοί, μπορεί κάποιες φορές να κάνουν πράγματα που δεν αρέσουν στους άλλους και τους ενοχλούν. Επίσης, μπορεί να τα καταφέρνουν πολύ καλά σε κάποια πράγματα, ενώ σε κάποια άλλα όχι. Αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να βάζουμε με ευκολία ταμπέλες στους ανθρώπους και να τους διακρίνουμε σε «καλούς» και «κακούς». Πρόκειται για κάτι πολύ ουσιαστικό που, αν και είναι δύσκολα κατανοητό από πολύ μικρά παιδιά, είναι καλό να αρχίσουν να το σκέφτονται.

«Ο Πετίτ, το τέρας»
Κείμενο και εικονογράφηση: Isol
Μετάφραση: Μαργαρίτα Μέλμπεργκ
Εκδόσεις Μάρτης, 2014
€ 13.22, σελ. 32

Σειρά έχει τώρα ένα πολύ ξεχωριστό βιβλίο, «24 παραμύθια για γέλια και για γράμματα» της Παυλίνας Παμπούδη, από τις εκδόσεις Ροές.

24paramythia 3

Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία της παιδικής μου ηλικίας, που επανακυκλοφόρησε το 2004 και νομίζω θα είναι πάντα διαχρονικό. Είναι ένα από τα λίγα βιβλία που καταφέρνουν να συνδυάσουν τόσο καλά τη μάθηση με τη διασκέδαση. Τα παιδιά εξοικειώνονται με τα γράμματα της αλφαβήτου με τον πιο ευφάνταστο τρόπο που θα μπορούσαν. Για κάθε γράμμα υπάρχει και ένα παραμύθι, στο οποίο οι περισσότερες λέξεις αρχίζουν από το γράμμα αυτό! Οπότε, το παιδί ταξιδεύει μέσα σε ιστορίες αστείες και πρωτότυπες με κυρίαρχο το φανταστικό στοιχείο, και την ίδια στιγμή, χωρίς να το καταλαβαίνει, εξοικειώνεται με το αλφάβητο και εμπλουτίζει το λεξιλόγιο του. Η εξαιρετική εικονογράφηση για κάθε γράμμα με τα χιουμοριστικά ομοιοκατάληκτα στιχάκια συμβάλλει επίσης σε αυτό. Είναι ένα βιβλίο που κάθε παιδική βιβλιοθήκη πρέπει να έχει!

«24 παραμύθια για γέλια και για γράμματα»
Κείμενο και εικονογράφηση: Παυλίνα Παμπούδη
Εκδόσεις Ροές, 2004
€ 14, σελ. 102

Θα σας πάω τώρα στο βιβλίο «Τι φοβάσαι» της Έλενας Κατσαντώνη από τις εκδόσεις Ίτανος, για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

646Y7TYJH

Είναι ένα βιβλίο που μέσα από τη γνωστή σε όλους έχθρα που υπάρχει ανάμεσα στις γάτες και τα ποντίκια, μιλάει με πολύ όμορφο τρόπο στα παιδιά για το θέμα του φόβου. Τα κάνει να καταλάβουν πως πολλές φορές τον φόβο τον κάνουμε τεράστιο μέσα στο μυαλό μας και όταν ερχόμαστε στ'αλήθεια αντιμέτωποι μαζί του σα να αρχίζει να μικραίνει.. Φοβάται πολύ όποιος έχει άγνοια. Όσο περισσότερα κάποιος μαθαίνει, τόσο λιγότερο φοβάται και έτσι μπορεί να ονειρεύεται.

«Τι φοβάσαι;»
Κείμενο και εικονογράφηση: Έλενα Κατσαντώνη
Εκδόσεις Ίτανος, 2014
€ 6, σελ. 48

Θα συνεχίσω με ένα βιβλίο διαχρονικό και αγαπημένο, «Ο μικρός Νικόλας» των Goskinny και Sempe που επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

2346Y5TGH

Στο βιβλίο αυτό, ένα μικρό αγόρι, ο Νικόλας, εξιστορεί με χιούμορ και ευαισθησία τις περιπέτειες τις δικές του και των φίλων του, στο σχολείο και στο σπίτι. Αυτό που νομίζω πως το κάνει τόσο ξεχωριστό και διαχρονικό είναι ότι, αν και γραμμένο το 1960, έχει ένα τρόπο να αγγίζει τα παιδιά κάθε εποχής και να ταυτίζονται μαζί του. Όπως έχουν πει και οι ίδιοι οι δημιουργοί του: «Πιστεύουμε ότι τα παιδιά βρίσκουν στο Νικόλα τον εαυτό τους και οι γονείς βρίσκουν στο Νικόλα τα παιδιά τους, και την ίδια στιγμή αναπολούν τη δική τους παιδική ηλικία».

Αναμφισβήτητα πολλά έχουν αλλάξει από την εποχή που ο Νικόλας ήταν παιδί. Πλέον τα παιδιά ούτε τόσο ανέμελα είναι ούτε παίζουν σε αλάνες με βόλους. Είναι απορροφημένα στο ipad ή στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, εξοικειωμένα από πολύ μικρά με τη βία και την ωμότητα. Αλλά αυτό που τελικά δεν αλλάζει-ενώ αλλάζουν οι συνθήκες-είναι οι ανάγκες τους, ο αυθορμητισμός τους και η επιθυμία τους να κατανοήσουν τον κόσμο και τους μεγάλους. Τα παιδιά θα είναι πάντα απρόβλεπτα και τετραπέρατα και είναι καλό που υπάρχει ο μικρός Νικόλας να μας το θυμίζει.

«Ο μικρός Νικόλας»
Κείμενο: Rene Goscinny
Εικονογράφηση: Jean-Jacques Sempe
Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη
Εκδόσεις Πατάκη, 2014
€ 10.90, σελ. 178
Για παιδιά Δημοτικού και για κάθε ηλικία

Άφησα για το τέλος ένα εφηβικό μυθιστόρημα, τη «Γεύση πικραμύγδαλου» του Μάνου Κοντολέων, που πρωτοκυκλοφόρησε πριν πολλά χρόνια από τις εκδόσεις Πατάκη.

9789603603030-200-0155876 3

Πρόκειται για ένα βιβλίο που διάβασα πρώτη φορά στην εφηβεία μου και που ξαναδιάβασα μετά από χρόνια ως ενήλικη πια. Mέσα από την ιστορία δύο νέων παιδιών, της Φαίδρας και του Οδυσσέα, o συγγραφέας μιλάει για το aids. Το κάνει με ευθύτητα και χωρίς καμία ωραιοποίηση και ευαισθητοποιεί τα νέα παιδιά, όχι με διδακτισμό και κουνώντας το δάχτυλο, αλλά διηγούμενος την αλήθεια μιας ιστορίας με ήρωες δύο παιδιά σαν αυτά που θα διαβάσουν το βιβλίο. Είναι μια ιστορία που κουβαλάει όλη την ορμή και την ομορφιά αλλά μαζί και την απερισκεψία της νιότης. Και επισημαίνει, παρουσιάζοντας πολύ υγιείς σχέσεις γονιών-παιδιών, τον καθοριστικό και αναντικατάστατο ρόλο των μεν στη ζωή των δε, ως το μόνο πραγματικό στήριγμα όταν όλα γκρεμίζονται. Το βιβλίο, αν και σκληρό λόγω θέματος, αφήνει τελικά την αίσθηση ότι η ζωή, ακόμα και μέσα στη σκοτεινιά της, μπορεί να έχει φωτεινές στιγμές, είναι γλυκιά και πικρή μαζί. Σαν πικραμύγδαλο.

«Γεύση πικραμύγδαλου»
Μάνος Κοντολέων
Εκδόσεις Πατάκη, 1996
€ 11.61, σελ. 272

Σας εύχομαι καλά διαβάσματα! Θα χαρώ να μου πείτε τις εντυπώσεις σας!

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ. Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και παιδικά βιβλία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved