Τα παιδιά διασκεδάζουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη!

Καλώς σας βρήκα! Σήμερα θα ξεκινήσω από τη Θεσσαλονίκη και την όπερα «ΣΙΩΠΗ, Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΚΟΥΕΙ» που ανεβαίνει στο θέατρο Αυλαία για μικρούς και μεγάλους!

Τα παιδιά διασκεδάζουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη!
2211p

Ένας σπουδαίος συνθέτης και ένας σπουδαίος σκηνοθέτης ένωσαν τις δυνάμεις τους και το αποτέλεσμα δε μπορεί παρά να είναι μαγικό! Μιλάω για τον Νίκο Κυπουργό που έγραψε τη μουσική και τον Θωμά Μοσχόπουλο που έγραψε το λιμπρέτο. Το έργο μεταφέρει το κλασικό και αγαπημένο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν "Τα καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα" στον κόσμο της μουσικής. Παράλληλα, η χρήση μουσικών εννοιών στο λιμπρέτο, η ζωντανή οκταμελής ορχήστρα και η απλοποιημένη παρουσίαση της διαδικασίας της σύνθεσης από τους 11 ηθοποιούς-τραγουδιστές φέρνουν τα παιδιά σε επαφή εκτός των άλλων και με τον τρόπο που παράγεται η μουσική, κι αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον.

Το έργο γράφτηκε το 1994 μετά από παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όπου και παρουσιάστηκε υπό τη διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου. Κυκλοφορεί από τη Μικρή Άρκτο σε μια έκδοση εικονογραφημένη από τον Κωνσταντίνο Έσσλιν, που περιλαμβάνει και cd με την ηχογράφηση της πρώτης παρουσίασης.

Η υπόθεση έχει ως εξής: o Βασιλιάς της Μουσικής δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος από τις μουσικές συνθέσεις που του παρουσιάζει ο Μουσικός της αυλής του. Τον τελευταίο έρχεται να βγάλει από την απελπισία του η Μούσα, που επιστρατεύει τις επτά νότες και βοηθάει τον Μουσικό να εμπνευστεί ένα υπέροχο κομμάτι. Ούτε κι αυτό όμως αφήνει ικανοποιημένο τον Βασιλιά, ο οποίος έχει όλο και πιο παράλογες απαιτήσεις. Η Μούσα λοιπόν σκέφτεται κάτι καινούριο: εμφανίζεται στον Βασιλιά μεταμφιεσμένη σε διάσημο μουσικό από το εξωτερικό, του οποίου τη μουσική, τάχα, μπορούν να ακούσουν μόνο εκλεπτυσμένοι ακροατές που έχουν πραγματικό γούστο. Η Μούσα και ο Μουσικός τότε παρουσιάζουν ένα «αριστούργημα» σιωπής και φυσικά ούτε ο Βασιλιάς ούτε η αυλή του τολμούν να παραδεχθούν ότι δεν ακούν τίποτε!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Λιμπρέτο: Θωμάς Μοσχόπουλος με τη συνεργασία του συνθέτη
Μουσική διεύθυνση: Πάνος Κοσμίδης
Σκηνοθεσία - Σκηνικά - Κοστούμια: Αθανάσιος Κολαλάς
Φωτισμοί: Αντώνιος Διρχαλίδης
Video Art Design: Μάκις Κούντριας

ΣΟΛΙΣΤΕΣ
Βασιλιάς: Πάνος Ζώης
Μούσα: Ναταλία Λαμπαδάκη
Μουσικός: Θοδωρής Βουτσικάκης

ΧΟΡΩΔΙΑ (Αυλικοί και Νότες)
Ανδρομάχη Βουτσά
Μαριάνθη Ζάμπου /Νίκη Αποστολίδου
Μαρία Καμπάκη
Αντωνία Καρδαμάκη
Φένια Μαρινοπούλου
Μαριέτα Μωραΐτη
Μαριάνθη Συκιώτου
Λένα Τζαμπάζη

ΟΡΧΗΣΤΡΑ
Φλάουτο: Βασιλίνα Υφαντή
Κλαρινέτο: Οδυσσέας Σιωζόπουλος
Α' βιολί: Τίμος Αναστασιάδης
Β' βιολί: Κωνσταντίνος Αναστασιάδης
Τσέλο: Στέλλα Τέμπρελη
Κοντραμπάσο: Γιάννης Βακαλούδης
Κρουστά: Στέφανος Γαζίλας
Πιάνο: Πάνος Κοσμίδης

Σκίτσο αφίσας: "Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει", του Κωνσταντίνου Έσσλιν , φιλοτεχνημένο για την ομότιτλη έκδοση από τη Μικρή Άρκτο.

Χώρος: Θέατρο Αυλαία
Πλατεία ΧΑΝΘ, (πλευρά Τσιμισκή)
T: 2310 237700
Ημερομηνίες: από 9 Νοεμβρίου έως 22 Δεκεμβρίου 2013
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Σάββατο & Κυριακή στις 5 μ.μ., Καθημερινές για σχολεία
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό 10€, Μειωμένο 7€ , για σχολεία 7€
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 50 λεπτά

Τώρα θα κατηφορίσω στην Αθήνα και στο μουσικό ταξίδι στην επιστήμη στο οποίο προσκαλεί κάθε Σαββατοκύριακο μικρούς και μεγάλους η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

2211
2211f

Αν νομίζατε ότι η φαντασία και η ευρηματικότητα έχουν όρια, η ενότητα δράσεων «Η Επιστήμη... στον ρυθμό της μουσικής» θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη! Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν κλασικά μουσικά κομμάτια με παράξενα όργανα, να μάθουν για τον ήχο και τη διάδοσή του, να δουν εντυπωσιακά πειράματα και υλικά «να χορεύουν» αλλά και να ανακαλύψουν τη σχέση μαθηματικών και μουσικής!

Κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 16 Νοεμβρίου έως τις 23 Φεβρουαρίου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Διαδραστικό Εργαστήρι: «Στον ρυθμό... των κλασικών» - Ώρα 11:30 – 12:45
(προτείνεται για παιδιά από 7 έως 12 ετών)

Απευθύνεται σε όλα τα παιδιά που αγαπούν τη μουσική, ακόμη και όσα δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή μαζί της! Τα παιδιά συμμετέχουν σε μουσικοκινητικές δραστηριότητες και, με τη χρήση ασυνήθιστων μουσικών οργάνων, εξοικειώνονται με την ένταση και τη μελωδία. Σκοπός του εργαστηρίου είναι, μέσα από τον συγχρονισμό και την ομαδική συνεργασία, τα παιδιά να παρουσιάσουν στο τέλος ένα γνωστό κλασικό κομμάτι του Mozart ή του Beethoven!

Επίδειξη Πειραμάτων: «Μουσικοί πειραματισμοί» - Ώρα: 13:30 – 14:10
(προτείνεται για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες)

Μπορούμε να δούμε τη μουσική; Οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν για να μάθουν τι είναι ο ήχος, πώς παράγεται και πώς διαδίδεται στις διάφορες καταστάσεις της ύλης και θα δουν στερεά, υγρά και... μη νευτώνεια υγρά να χορεύουν για χατίρι τους! Ο διάσημος σωλήνας του Kundt και τα μυστηριώδη σχήματα του Chladni οπτικοποιούν τα στάσιμα κύματα, που είναι πολύ σημαντικά στην κατασκευή των μουσικών οργάνων. Θα ανακαλύψουν τα κρυμμένα μυστικά μιας μουσικής νότας και θα παίξουν με αυτοσχέδια μουσικά όργανα. Το εργαστήριο είναι ένα ταξίδι στα μαθηματικά της μουσικής, στη μουσική των μαθηματικών και στη μουσική του σύμπαντος!
Διαδραστική Αφήγηση: «Η επιστήμη στο πεντάγραμμο: Νότες, αριθμοί και fractals!» - Ώρα: 15:30 – 16:15
(προτείνεται για παιδιά άνω των 11 ετών και ενήλικες)

Αλήθεια τι σχέση έχει ο Πυθαγόρας με τους Beatles; Ήξερε ο Beethoven τι είναι τα fractals; Έχει ο θόρυβος χρώμα; Μέσα από μια διαδραστική αφήγηση οι συμμετέχοντες θα ταξιδέψουν μελωδικά στην ιστορία και θα μπλέξουν αριθμούς με νότες, ανακαλύπτοντας την απρόσμενα αρμονική σχέση των μαθηματικών με τη μουσική. Θα δίνουν οι ίδιοι το ρυθμό παίζοντας μουσική με τα πιο απίθανα υλικά, όπως καλαμάκια, ζάχαρη και κρεμάστρες!

http://www.youtube.com/watch?v=oOllXLstZTE

Για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες δε χρειάζεται να κάνετε κράτηση, μπορείτε να τις παρακολουθήσετε με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης, το οποίο είναι ημερήσιο. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Αν επιθυμείτε να συνδυάσετε επίσκεψη στη Διαδραστική Έκθεση και παράσταση στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, μπορείτε να προμηθευτείτε το συνδυαστικό εισιτήριο από τα ταμεία του Ιδρύματος Ευγενίδου ή ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του ιδρύματος. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: rd@eugenfound.edu.gr.

Χώρος: Ίδρυμα Ευγενίδου
Διεύθυνση: Λεωφ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο
Tηλ:2109469600
Ημερομηνίες: 16/11/13 έως 23/2/14
Ημέρες : Σάββατο και Κυριακή
Εισιτήρια έκθεσης.: € 6, μειωμένο € 4.

Θα συνεχίσω με το πολύ ενδιαφέρον δωρεάν πρόγραμμα του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών «Σχολικός εκφοβισμός, εξερευνώ το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών με το συναίσθημα» για παιδιά από 7 μέχρι 14 χρονών και τους γονείς τους.

2211s

Το πρόγραμμα αφορά σε όλη την οικογένεια και γίνεται με τη διαμεσολάβηση Μουσειοπαιδαγωγού, Ψυχολόγου και Εικαστικού. Τα παιδιά μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και το κυνήγι θησαυρού πάνω στο διαδραστικό χαλί των τηλεπικοινωνιών θα εξερευνήσουν και θα βιώσουν τα συναισθήματα, τις στάσεις και την ψυχολογία των αρχαίων πολεμιστών αλλά και των μεγάλων εφευρετών που πειραματίστηκαν για να φτάσουν στη μεγάλη ανακάλυψη. Θα φτιάξουν μαζί με τους γονείς τους το δέντρο των συναισθημάτων «συνομιλώντας» μέσα από την τέχνη και θα μάθουν να διαχειρίζονται τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά τους συναισθήματα.

Πληροφορίες:
Τόπος: Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ
Διεύθυνση: Πρωτέως 25, Νέα Κηφισιά
Ημερομηνίες: Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Νοεμβρίου
Ώρες: 10:00-11:30, 11:30-13:00 και 13:00- 14:30
Κρατήστε έγκαιρα θέση στα τηλ.: 210 6201999, 2106201899
www.ote.gr/mouseio, e-mail: ote-museum@ote.gr

Είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά να μάθουν μέσα από τη δημιουργία και το παιχνίδι και να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματα τους αλλά και για εσάς να μοιραστείτε όμορφες στιγμές μαζί τους κάνοντας κάτι πρωτότυπο και διαφορετικό!

Για το τέλος άφησα το πιο αγαπημένο όλων των παιδιών που δεν είναι άλλο από τα παραμύθια! Μιλάω για την αγαπημένη και πολύ έμπειρη αφηγήτρια παραμυθιών Σάσα Βούλγαρη που αφηγείται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παραμύθια για παιδιά αλλά και εφήβους!

2211a

Αφηγήσεις για παιδιά:
Τα Τρία Χρυσά Μήλα
Ελληνικά Λαϊκά Παραμύθια
Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013 έως Κυριακή 13 Απριλίου 2014 στις 12:30

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 20 χρόνων στο χώρο της επαγγελματικής αφήγησης η Σάσα Βούλγαρη «επιστρέφει» στην ομορφιά των ελληνικών λαϊκών παραμυθιών, για 3η χρονιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Μια φορά κι έναν καιρό....

Υπήρχαν Δράκοι και Δρακόφιδα, Λάμιες, Γοργόνες και Ξωθιές, ταπεινά σπιτάκια, και πύργοι αψηλοί, γριές φαφούτες και τρανές βασίλισσες, σπηλιές, φαράγγια και απάτητα βουνά, δάση σκοτεινά και άλογα που μιλούν, μέλισσες που βοηθούν κι αετοί που κουβαλούν παλικάρια στις πλάτες τους, πηγάδια που κρύβουν μυστικά και πιθάρια που χρυσώνουν ότι βουτήξεις μέσα τους...

Υπήρχαν όμορφες βασιλοπούλες κι έξυπνες μυλωνούδες, μαρμαρωμένα βασιλόπουλα και αστέρια που μιλάνε, δέντρα που κρύβουν κοπελιές και γενναίοι που μεταμορφώνονταν σε φίδια...

Όλα αυτά και πολλά άλλα υπάρχουν στα παλιά ελληνικά λαϊκά παραμύθια, «τα πιο όμορφα του κόσμου» και αν θέλετε να ζωντανέψουν δεν έχετε παρά να πάρετε τα παιδιά σας και να πάτε μια Κυριακή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης!

Αφηγήσεις για εφήβους:
ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΝΕΡΟ
μυστηριακές ιστορίες που κολυμπούν σε επικίνδυνα νερά
Τα Σάββατα 23 & 30 Νοεμβρίου στις 17:30

Με την αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη
και τα πολύ παράξενα μουσικά της όργανα
σε ένα πρόγραμμα με ιστορίες
για γενναίες καρδιές από 11 έως 111...
ίσως και λίγο παραπάνω...

Σέλκιες και άγρια Γκρίντιλοους, στοιχειωμένες Ιτιές, Τιτάνες και Ρουσάλκες, κυράδες που ζουν στα βάθη των λιμνών και θεόρατα Θεριά που κρύβονται στους ωκεανούς, κορακόβουνα και φίδια που ρουκανίζουν κόκαλα, ρουφήχτρες, κλουβιά που φυλακίζουν ψυχές, αραχνιασμένα μονοπάτια...

Γιατί οι παλιές ιστορίες δεν είναι πάντα ρομαντικές και «απαλές»...

Η Σάσα Βούλγαρη όντας μαμά η ίδια ενός έφηβου γιου αλλά και συνεργαζόμενη, με τη διπλή της ιδιότητα ως ψυχο-παιδαγωγός και αφηγήτρια, για 20 χρόνια, με Γυμνάσια και Λύκεια σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, γνωρίζει πολύ καλά τις ιδιαίτερες ανάγκες των εφήβων και είναι η πλέον κατάλληλη να τους αφηγηθεί ιστορίες που έχουν κάτι να τους πουν. Όπως η ίδια λέει : «Αφιερώνω το πρόγραμμα αυτό στον έφηβο γιο μου Μιχάλη και σε όλες τις εφηβικές καρδιές του κόσμου.»

Τόπος: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Διεύθυνση: Πειραιώς 206, Ταύρος
Αίθουσα: Black Box
Εισιτήρια:
8€, ενιαίο/ 6€ για group άνω των 10 ατόμων
Αγορά εισιτηρίων μέσω πιστωτικής κάρτας:
210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται και στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση.

Εισιτήρια προπωλούνται και στα καταστήματα Public: Σύνταγμα, Πειραιά, Γλυφάδας, Αγ. Δημητρίου Metro Mall, Athens Mall Μαρούσι
Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και σε συνεργασία με την Σάσα Βούλγαρη σε κάθε παράσταση της αφήγησης για παιδιά «Τα Τρία Χρυσά Μήλα», θα δίνονται 10 δωρεάν εισιτήρια σε άνεργους γονείς (που επιδεικνύουν την κάρτα ανεργίας τους και συνοδεύουν έως και δύο παιδιά).

Για τη διάθεση των δωρεάν εισιτηρίων στους δικαιούχους – κατόχους κάρτας ανεργίας απαιτείται κράτηση θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα πρωινά μία ώρα πριν την παράσταση, ή τηλεφωνικά στο 210 3418579 με σειρά προτεραιότητας.

Κάπου εδώ θα σας αφήσω για σήμερα. Τα λέμε πάλι την επόμενη βδομάδα. Να περάσετε ένα όμορφο και δημιουργικό Σαββατοκύριακο με τα παιδιά σας!

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.
Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved