Εφηβοι εν δράσει! Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας

Καλώς σας βρήκα! Είπα γι'αυτή τη βδομάδα μόνο ν'αφήσω τους πολύ μικρούς μου φίλους και να μείνω στους λίγο πιο μεγάλους.

Εφηβοι εν δράσει! Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας

Μιλάω φυσικά για τους εφήβους! Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως βιώνουν μια μεταβατική φάση με μεγάλες και σημαντικές γι'αυτούς αλλαγές και έχουν τις δικές τους ανάγκες, επιθυμίες αλλά και δυσκολίες. Και είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να βρίσκουν στις ηλικίες αυτές της προεφηβείας και της εφηβείας πράγματα ικανά να τους τραβήξουν το ενδιαφέρον και να τα συγκινήσουν.

Θα ξεκινήσω με την πρωτοποριακή παράσταση- performance «Before Your Very Eyes» που ανεβαίνει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και απευθύνεται σε εφήβους και τους γονείς τους.

foivief01

Το πολύ ενδιαφέρον σε αυτή την παράσταση είναι πως πρωταγωνιστές είναι παιδιά και έφηβοι που, παρά το μικρό της ηλικίας τους, μέσα στη σύμβαση του θεάτρου ζουν μια ολόκληρη ζωή. Πώς θα ήταν άραγε το Big Brother αν το σκηνοθετούσε ο Andy Warhol; Κάπως σαν το Before Your Very Eyes: επτά παιδιά και έφηβοι, ηλικίας 11-17 ετών, βιώνουν τη ζωή τους σε fast-forward, «μεγαλώνουν» μπροστά στα έκπληκτα μάτια των θεατών αλλά και των ίδιων, φιλοσοφούν για το παρόν και το μέλλον τους, τη μνήμη και τη λήθη, την αθωότητα αλλά και τη βαρβαρότητα της ενηλικίωσης. Στην performance αυτή συναντιούνται οι παραστατικές τέχνες με τα νέα μέσα, αυτό είναι άλλωστε κάτι που χαρακτηρίζει γενικά το έργο της ομάδας Gob Squad που τη δημιούργησε. Μια φωνή από τα μεγάφωνα δίνει οδηγίες ενηλικίωσης στους ανήλικους πρωταγωνιστές, ενώ τα βίντεο που προβάλλονται με παλαιότερες συνεντεύξεις τους προκαλούν ένα «διάλογο» με τους εαυτούς τους ως παιδιά.

Το σκηνικό στο Before Your Very Eyes –ένα γυάλινο δωμάτιο που θυμίζει ενυδρείο– είναι καλυμμένο με καθρέφτες διπλής όψεως. Έτσι, το κοινό παρακολουθεί αβίαστα όσα διαδραματίζονται εντός του, ενώ οι έφηβοι περφόρμερ παρατηρούν μεν τους εαυτούς τους στους καθρέφτες αλλά δε μπορούν να δουν τους θεατές.

Είναι η πρώτη φορά στη σχεδόν 20χρονη ιστορία της που η αβανγκάρντ βρετανο-γερμανική κολλεκτίβα Gοb Squad εμφανίζεται στην Ελλάδα. Με έδρα τους αρχικά το Νόττινχαμ και έπειτα το Βερολίνο, δημιουργούν από το 1994 περφόρμανς και video-projects με άξονα το πάντρεμα των παραστατικών τεχνών με τα νέα μέσα και τον καυστικό σχολιασμό της καθημερινότητας στον 21ο αιώνα.
Είναι μια παράσταση που αναστατώνει και συγκινεί όπου κι αν παίζεται, ακριβώς γιατί υπενθυμίζει πως είμαστε όλοι φτιαγμένοι από ευαίσθητα υλικά: κύτταρα και όνειρα.

Θα έχει πολύ ενδιαφέρον πιστεύω για τους εφήβους να παρακολουθήσουν μια τέτοια παράσταση ακριβώς γιατί θα δουν συνομηλίκους τους επί σκηνής να εκφράζουν προβληματισμούς που πιθανόν να έχουν και οι ίδιοι αλλά και θα τους κάνει να σκεφτούν πράγματα για τους ίδιους και τη ζωή τους που ίσως ως τώρα να μην είχαν σκεφτεί ή να μην είχαν καν συνειδητοποιήσει. Και όλο αυτό μέσα από την τέχνη.

Να μια καλή ευκαιρία για έξοδο με τα έφηβα παιδιά σας! Εγώ πάντως σίγουρα θα πάω κι ας μην έχω παιδιά!

Τόπος: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών/Κεντρική Σκηνή
Διεύθυνση: Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ημερομηνίες: 8-10 Νοεμβρίου 2013
Ώρα: 20:30
Τιμές εισιτηρίων:
15 – 18 – 28 €
Μειωμ. 10 - 12 - 15 € | Άνεργοι 5 €
Ειδική προσφορά: Γονέας + Έφηβος 18 € + 7 €
* Κατάλληλο για ανηλίκους άνω των 12 ετών εκτός αν συνοδεύονται από γονείς

Σειρά έχει τώρα άλλη μια ιδιαίτερη παράσταση με τίτλο «13» στο θέατρο Φούρνος για παιδιά 8-14 ετών, που περιγράφει το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην εφηβεία.

foivief02

Ένα κορίτσι ξυπνάει σε άγνωστο μέρος και χρόνο. Του ανατίθεται να μεταφέρει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα. Με αφορμή τη μεταφορά του μηνύματος , ένα μαγευτικό εκπαιδευτικό ταξίδι ξεκινάει. Το μικρό κορίτσι προσπαθώντας να βρει τον πιο κατάλληλο τρόπο να πραγματοποιήσει την αποστολή του διασχίζει την ιστορία της επικοινωνίας και των μέσων μετάδοσης/μεταφοράς ενός μηνύματος. Από το ταχυδρομικό περιστέρι μέχρι την ψηφιακή εποχή.

Το «13» είναι μια τρυφερή παράσταση για την πορεία προς την εφηβεία που αγκαλιάζει μια από τις σημαντικότερες πτυχές της παιδικής ηλικίας : την ανάγκη για επικοινωνία που μαζί με εφευρετικότητα και φαντασία μπορεί να έρθει σε δημιουργική τριβή με τα επιτεύγματα της ανθρώπινης ιστορίας.

Τα παιδιά θα ταξιδέψουν σε ένα συναρπαστικό οπτικοακουστικό κόσμο και θα ζήσουν από κοντά τις περιπέτειες της ηρωίδας που θα μπορούσαν να είναι και δικές τους περιπέτειες. Το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην εφηβεία είναι άλλωστε ένα ταξίδι που τα αφορά άμεσα.

Πληροφορίες:
Σκηνοθεσία/σχεδιασμός σκηνικού χώρου/video: Ντίνος Νικολάου
Ερμηνεία: Μαρίτα Βλασσοπούλου
Δραματουργία/κείμενο: Ντίνος Νικολάου/ Μαρίτα Βλασσοπούλου
Μουσική: bog art
Σχεδιασμός φωτισμών: Μίλτος Αθανασίου
Διάρκεια: 60΄
Τιμή εισιτηρίου: € 8
Τόπος: Θέατρο Φούρνος
Διεύθυνση: Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια
Τηλέφωνο: 2106460748
Ημέρα: Σάββατο
Ώρα: 3 μ.μ
Πρεμιέρα: 9/11

Τώρα θα σας πάω στο βιβλίο της Μάγιας Δεληβοριά «Η αλφαβήτα της εφηβείας» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος, για το οποίο κέρδισε το βραβείο Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου σε συγγραφέα εφηβικού ή νεανικού μυθιστορήματος.

foivief03

Πρόκειται για ένα βιβλίο βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Μάγιας Δεληβοριά, που τιμήθηκε με το Β' Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου 2008 και με εύφημη μνεία Θεατρικού Έργου 2008 από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Τα εύσημα για την πολύ πρωτότυπη και ιδιαίτερη εικονογράφηση του πάνε στον Μπάυρον Καλομαμά, νεαρό σπουδαστή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Είναι μια ιστορία με πρωταγωνιστές εφήβους του σήμερα που μέσα από την προετοιμασία μιας θεατρικής παράστασης βρίσκουν τον τρόπο να εκφράσουν όλες τις ανησυχίες τους. Από το άλφα μέχρι το ωμέγα, ένα πανόραμα όσων τους απασχολούν, μέσα από 24 λέξεις-κεφάλαια γραμμένα με ζωντάνια, χιούμορ και αισιοδοξία.

Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι αφορμή γι'αυτό το βιβλίο στάθηκε η παράσταση που ξεκίνησε να φτιάχνει η ίδια η συγγραφέας παρέα με τους μαθητές της καθώς διδάσκει θεατρική αγωγή σε παιδιά και εφήβους. Ξεκίνησε λοιπόν από το άλφα, μοίρασε στα παιδιά λευκά χαρτιά που είχαν το καθένα κι από ένα γράμμα της αλφαβήτου και τους ζήτησε να γράψουν όποια λέξη τους ερχόταν στο μυαλό. Το πείραμα πέτυχε και οδήγησε σε μια συγκινητική παράσταση, της οποίας την ατμόσφαιρα θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν οι αναγνώστες.
Άγχος, Βαρεμάρα, Γονείς, Δίαιτα, Έρωτας, Ζήλια, Ήρωας , Θάνατος, Ίντερνετ, Καθηγητές, Λύπη, Μοναξιά, Ναρκωτικά, Ξύρισμα, Όνειρα, Πενθήμερη, Ρούχα και Ρατσισμός, Σεξ, Τηλέφωνο, Ύψος, Φιλία, Χορός, Ψέματα, Ωριμότητα.


Αυτό το βιβλίο μπορεί να λειτουργήσει ως αφορμή για να βάλουν σε μια τάξη την ψυχή τους οι νέοι και να θυμηθούν τη δική τους ξεχασμένη εφηβεία οι μεγαλύτεροι. Σηκώνει τη σημαία της ανακωχής ανάμεσα στα παιδιά και στους γονείς τους. Έστω για λίγο. Όσο κρατάει μια παράσταση.

Είναι όμως και μια ευκαιρία να καταλάβουν οι έφηβοι λίγο καλύτερα τον εαυτό τους αλλά και να τους καταλάβουμε καλύτερα και πιο ουσιαστικά κι εμείς οι μεγάλοι. Κι αυτό θα κάνει καλό και στις δύο πλευρές. Όχι μόνο για όσο κρατάει μια παράσταση.

Η Αλφαβήτα της Εφηβείας
Μάγια Δεληβοριά
Εικονογράφηση: Μπάυρον Καλομαμάς
Εκδόσεις Κέδρος, 2012
Τιμή: 11€, σελ.216
Ηλικία: Από 12 ετών

Άφησα για το τέλος το εργαστήριο «Μουσική και Τέχνη» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη για παιδιά από 12 μέχρι 17 χρονών.

foivief04

Είναι ένα εργαστήριο που συνδυάζει με πολύ ευφάνταστο τρόπο τη μουσική με τις εικαστικές τέχνες. Τα παιδιά ακούγοντας ήχους και industrial μουσική, βλέπουν εικόνες από τα γλυπτά του Τάκη και τα αναλύουν. Δημιουργούν κατασκευές από ανακύκλωση αντικειμένων καθημερινής χρήσης, βιομηχανικού υλικού κι εξαρτημάτων (γρανάζια, βίδες, αλουμινένια κουτάκια κ.ά.).
25 Ιανουαρίου Ο ήχος ταξιδεύει στα γλυπτά του Τάκη
1 Φεβρουαρίου Τα γρανάζια συνθέτουν
8 Φεβρουαρίου Ανακύκλωση και δημιουργία
15 Φεβρουαρίου Δημιουργία έργου με υλικά από ανακύκλωση κουτιών
22 Φεβρουαρίου Τα σιδερένια πουλιά
8 Μαρτίου Προτείνω ήχους και δημιουργώ

Πληροφορίες:
Τόπος: Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη
Διεύθυνση: Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3611206
Ημερομηνίες: 25/1/14 – 8/3/14
Ώρα: 18:00-19:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75 €
Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 15 €
Υπεύθυνη εργαστηρίου: Έφη Τσουλουχοπούλου, εικαστικός
Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Για να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή σας θα πρέπει να συμπληρώσετε έγκαιρα την αίτηση που θα βρείτε στο site του Ιδρύματος και να τη στείλετε με email στη διεύθυνση kpapaspiliopoulou@theocharakis-foundation.gr ή με fax στο 210-3611380, καθώς και να έχει γίνει προπληρωμή.

Κάπου εδώ θα σας αφήσω για σήμερα! Τα λέμε πάλι την επόμενη εβδομάδα!
Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.
Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved