Ξεχωριστές δράσεις για παιδιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη!

Γεια σας και πάλι! Σήμερα θα ξεκινήσω από την όμορφη Θεσσαλονίκη γιατί ξεχωριστά πράγματα για παιδιά δε γίνονται -ευτυχώς- μόνο στην Αθήνα!

Ξεχωριστές δράσεις για παιδιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη!

Μιλάω για τη «Θυμωμένη Μπετονιέρα», μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Δημήτρη Μπασλάμ.

poli.atz.2510.13

Πανικός.
Μεγαλύτερος Πανικός.
Μία τσιρίδα.
Ανεργία.
Ένα Υπερσχέδιο.
Μία Απεργία.
Μία λιποθυμία.
Μία εξαφάνιση.
Ένας Γάιδαρος Σέρφερ.
Μία χορωδία με τερλίκια.
Ένα δεύτερο Υπερσχέδιο..
Όλα αυτά μετά την μικρή ανακοίνωση στο ραδιόφωνο πως:
ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ ΕΠ' ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΣΙΑ...

Όλα αυτά και άλλα πολλά θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα παιδιά στην παράσταση που ανεβαίνει με τον ίδιο το συγγραφέα σε ρόλο αφηγητή και μια εξαιρετική ζωντανή ορχήστρα μουσικών, συνδυάζοντας την αφήγηση με πολλή μουσική και τραγούδι. Ο Δημήτρης Μπασλάμ είναι αγαπημένος μουσικός και συγγραφέας παραμυθιών και τα έργα του έχουν πολύ μεγάλη απήχηση στα παιδιά. Σημαντικά και άκρως επίκαιρα θέματα όπως η αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου για το περιβάλλον του, ο χαμένος ελεύθερος χρόνος, ο ασφυκτικός τρόπος ζωής στις πόλεις, η ανεργία και η τεμπελιά θίγονται με πολύ χιούμορ και φαντασία, σε ένα χρωματιστό παραμύθι που θα απολαύσουν όλες οι ηλικίες! Εσείς οι Θεσσαλονικείς πάρτε τα παιδιά σας και πηγαίνετε!

Η Θυμωμένη Μπετονιέρα
Του Δημήτρη Μπασλάμ
Παραμύθι για αφηγητή και ζωντανή ορχήστρα

Δημήτρης Μπασλάμ / Αφήγηση
Γιώργος Νικόπουλος / Τζουράς_Μαντολίνο_Τραγούδι
Θανάσης Dzingovic / Κιθάρες_Τραγούδι
Ανθή Κύρκου / Ηλεκτρονικά_Τoy Piano_Μελόντικα_Τραγούδι
Χρήστος Παππάς / Μπάσο_ Τραγούδι
Γιάννης Κατρανίτσας / Μάσκες

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ:
27 Οκτωβρίου 2013
3, 10, 17, Νοεμβρίου 2013
1, 8, 15, Δεκεμβρίου 2013

Χώρος: Το αβγό
Διεύθυνση: Βαλαωρίτου 4, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 6973578422
Ώρα 12:00 // είσοδος: € 7

Θα παραμείνω στη Θεσσαλονίκη και θα σας πάω στις εξαιρετικές δράσεις του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με θέμα...τα παιδικά παιχνίδια!

25-10-2013 στο MEDITERRANEAN COSMOS (16.00-20.00) με δωρεάν συμμετοχή
«ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ..»

politi.atz.25.10

Πρόκειται για ένα διαδραστικό εργαστήρι αφιερωμένο στα παλιά νοσταλγικά τσίγκινα παιχνίδια. Οι βιτρίνες άνοιξαν και τα παιχνίδια ζωντάνεψαν! Τσίγκινα ζωάκια, κούκλες και στρατιωτάκια βγήκαν βόλτα με βαρκάκια, κούρσες και αεροπλανάκια! Τα παιδιά θα ταξιδέψουν με τη φαντασία τους σε χώρα μαγική, θα γνωρίσουν το μαγικό κόσμο των παιχνιδιών του Μουσείου και θα ανακαλύψουν τα καλά κρυμμένα μυστικά της Παιχνιδοχώρας!

27-10-2013 στο ΜΟΥΣΕΙΟ (11.00-13.00) με είσοδο 2 €
ΞΕΝΑΓΗΣΗ στη «Μαγική Παιχνιδοχώρα»

poli.atze.25.10.13

Tα παιδιά θα περιηγηθούν στη μόνιμη έκθεση παιχνιδιών του Παιδικού Μουσείου με τίτλο «Παίζοντας με ξεχασμένα κουρδιστά τσίγκινα παιχνίδια», που είναι ευγενική δωρεά του Δημάρχου, κ. Μπουτάρη, σε «κούκλες και κουκλόσπιτα» από δωρεές φίλων αγαπημένων του Μουσείου και θα γνωρίσουν τους Θεσσαλονικείς κατασκευαστές παιχνιδιών μέσα από ένα αφιέρωμα σε αυτούς.

Πληροφορίες:
MEDITERRANEAN COSMOS
11ο χλμ Εθνικής Οδού
Θεσσαλονίκης / Νέων Μουδανιών
Τηλ: 2310489571
Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση: Γρηγορίου Λαμπράκη και Κλεάνθους 57, Τούμπα
Κρατήσεις στο τηλ: 2310913047

Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να ζήσουν για λίγο στο μαγικό κόσμο των παιχνιδιών. Γιατί και τα παιχνίδια...έχουν ψυχή και θα σας το αποδείξουν!

Τώρα ήρθε η ώρα να κατέβουμε στην Αθήνα για να σας πάω στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου «Τα παιδιά πάνε σινεμά», που επέστρεψε για 3η χρονιά στον Cine Παράδεισο στον Κορυδαλλό από τις 12 Οκτωβρίου 2013 και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Μαΐου 2014.

poli.atz.25.10.13

Το Φεστιβάλ μονοπώλησε -και δικαίως- το ενδιαφέρον χιλιάδων μικρών θεατών τα προηγούμενα χρόνια και το ίδιο φιλοδοξεί να κάνει και φέτος. Η φιλοσοφία του είναι πως η τέχνη του κινηματογράφου είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος ψυχαγωγίας, διαπαιδαγωγεί, μορφώνει, ψυχαγωγεί όλες τις ηλικίες και δίνει τη δυνατότητα γνωριμίας με άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς. Και ακριβώς επειδή τα παιδιά και οι γονείς δεν πρέπει να αποκλείονται από όλα τα παραπάνω, το εισιτήριο είναι πολύ οικονομικό, στα 3 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, το φεστιβάλ προσπαθεί να δημιουργήσει μια διέξοδο μέσα στην κρίση, όντας προσιτό σε όλους παρά τις υψηλές παροχές του. Στο πλαίσιο αυτό, στην Α' προβολή κάθε Σαββάτου αντί για εισιτήριο, θα μπορείτε να προσφέρετε τρόφιμα ή ρούχα, τα οποία θα συγκεντρώνονται από το πρόγραμμα «Στηρίζω» του Δήμου Κορυδαλλού. Επίσης, στο φεστιβάλ θα ενταχθούν 3 ειδικά τετραήμερα προβολών σε χώρους έκπληξη, που όλα θα έχουν ανταλλακτικό εισιτήριο για στήριξη των οικογενειών που έχουν ανάγκη.

Την τιμητική τους θα έχουν φυσικά όλες οι νέες ταινίες για παιδιά αλλά και μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες που έγραψαν ιστορία στο παιδικό σινεμά. Φέτος θα υπάρχουν θεματικές προβολές-έκπληξη και αφιερώματα σε σπουδαίους καρτουνίστες, και για πρώτη φορά, Έλληνες σκηνοθέτες ή ηθοποιοί θα μιλάνε για την ταινία τους και θα συζητούν με τα παιδιά.

Στο φεστιβάλ θα παρουσιαστούν συνολικά πάνω από 100 ταινίες, πάνω από 10 παραστάσεις Μαριονέτας, πάνω από 10 παραστάσεις Θεάτρου Σκιών και πάνω από 10 παραστάσεις Παιδικού Θεάτρου.

Και φέτος θα υπάρχουν δράσεις σε όλους τους χώρους του κινηματογράφου και κυρίως στην κεντρική αίθουσα, τον Παράδεισο. Οι μικροί θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα ζωγραφικής και εργαστήρια θεάτρου Σκιών και Μαριονέτας. Στην αίθουσα του θερινού κινηματογράφου του Παράδεισου έχει δημιουργηθεί ένας ειδικός χώρος με φουσκωτά παιχνίδια με την εγγύηση της Air games, όπου θα μπορούν να παίζουν τα παιδιά. Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Young Audience Group τωνEuropas Cinemas.

Πληροφορίες
ΣΙΝΕ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ
Διεύθυνση: Αγ. Γεωργίου & Ζάππα 4, Κορυδαλλός - τ.κ: 18120
Τηλ: 210 49 60 955
Ιστότοπος: http://cine-paradisos.blogspot.com

Ημέρες προβολών: Σάββατο και Κυριακή
Ώρες προβολών: 11 π.μ., 1 μ.μ., 3, 5 και 7 μ.μ.
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
3€ για τις κινηματογραφικές προβολές
3 € εισιτήριο ανεργίας για 2 άτομα
3€ για Μαριονέτες- Θεατρικές Παραστάσεις
5 € για το Θέατρο Σκιών

Τα παιδιά έχουν μια ολόκληρη χρονιά να απολαύσουν ταινίες! Ραντεβού στον Κορυδαλλό λοιπόν!

Θα συνεχίσω τώρα με ένα ιδιαίτερης αξίας –κατά τη γνώμη μου- εργαστήριο, αυτό της δημιουργίας απτικών έργων για άτομα με προβλήματα όρασης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, για παιδιά 11-15 χρονών.

 imgsize

Martin Kippenberger, "A cry for freedom"
«Πώς αισθανόμαστε τα χρώματα;»
Πώς αισθανόμαστε τα χρώματα; Τα θερμά και τα ψυχρά, τα ζωντανά ή τα μουντά, το μαύρο, το λευκό; Όλα παίρνουν σχήμα, υφή, ύψος, βάθος και θερμοκρασία για να μπορέσουν να αποδώσουν σε ένα πρωτότυπο εικαστικό έργο μια εικόνα που θα 'μιλήσει' στη γλώσσα των τυφλών.

Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν διάφορα υλικά για να μετατρέψουν πίνακες ζωγραφικής του Martin Kippenberger (η έκθεση του οποίου «A Cry For Freedom» εκτίθεται στο μουσείο) σε εικαστικά έργα για άτομα με μειωμένη όραση. Αναλύοντας τα χρώματα, τη φόρμα, την ένταση και τα νοήματα μιας εικόνας, θα αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη για να ανακαλύψουν τι υφή θα έχει μια τρικυμισμένη θάλασσα, τι υλικό θα χρησιμοποιήσουν για να «μεταφράσουν» σε αίσθηση τον ουρανό, ένα λουλούδι, τον ήλιο, έναν άνθρωπο και όλα αυτά θα προσπαθήσουν να τα αναπαράγουν «απτικά». Θα χρησιμοποιήσουν υλικά με διαφορετικές υφές, χαρτόνια, υφάσματα, σύρμα κ.α. για να αποδώσουν τις διάφορες επιφάνειες, τα χρώματα, τις φόρμες και το ύφος του καλλιτέχνη.

Στόχος του εργαστηρίου είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με τις ανάγκες των ατόμων με προβλήματα όρασης καθώς και η δυνατότητα που θα δοθεί στις ομάδες αυτές να έρθουν σε επαφή με την τέχνη και να την «αγγίξουν». Τα έργα που θα δημιουργήσουν τα παιδιά θα εκτεθούν στους χώρους των παιδικών εργαστηρίων του μουσείου ώστε να μπορούν να τα επισκεφθούν σχολεία ή μεμονωμένα άτομα με προβλήματα όρασης.

Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να μην είναι ξεκομμένα από την κοινωνία στην οποία ζουν αλλά να ευαισθητοποιούνται σχετικά με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες διαφορετικών κοινωνικών ομάδων γιατί με αυτές συνυπάρχουν και θα κληθούν να συνυπάρξουν και στο μέλλον. Είναι καλό να μπαίνουμε έστω και για λίγο στη θέση του άλλου και να προσπαθούμε να δούμε τον κόσμο και τα πράγματα μέσα από τα δικά του «μάτια».

Τόπος: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Διεύθυνση: Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι
Πληροφορίες –κρατήσεις στο: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00
Κύκλος 5 συναντήσεων
Με την εικαστικό–art therapist Νιόβη Σταυροπούλου
Ημέρες: Σάββατο, Νοέμβριος: 2, 23 & 30 / Δεκέμβριος: 14 & 21
Ώρα: 14.30 – 16.30
€80 για όλες τις συναντήσεις (αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο €65 το καθένα

Άφησα για το τέλος ένα πολύ ξεχωριστό βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κόκκινο. Μιλάω για το «Αυτό δεν είναι το καπέλο μου» από τον Jon Klassen για παιδιά από 4 χρονών.

pol.atz.25.10.13

Ο Jon Klassen είναι ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος Καναδός συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Γι'αυτό του το βιβλίο βραβεύτηκε με το Caldecott Medal 2013.

Ένα μικροσκοπικό ψαράκι έκλεψε ένα καπέλο. Ευτυχώς, κανένας δεν το πήρε είδηση. Κανένας;

Το πρώτο που θα τραβήξει την προσοχή του παιδιού είναι η μοναδική εικονογράφηση που καταλαμβάνει και το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου. Αντί να συνοδεύουν οι εικόνες το κείμενο, μάλλον το κείμενο είναι συνοδευτικό σε αυτές. Κι αυτό γιατί είναι τόσο ζωντανές που μιλούν από μόνες τους, βλέποντας τες το παιδί καταλαβαίνει τόσο τα συναισθήματα των ηρώων όσο και την εξέλιξη της ιστορίας. Του δημιουργείται η αίσθηση πως ανά πάσα στιγμή είτε οι ήρωες μπορεί να πεταχτούν από τις σελίδες του βιβλίου είτε το ίδιο μπορεί να απλώσει το χέρι του και να το τραβήξουν στον κόσμο τους.

Η ιστορία, αν και πολύ απλή, μιλάει για κάτι πολύ σημαντικό και ουσιαστικό. Κάθε άνθρωπος έχει πράγματα που ανήκουν μόνο σε αυτόν, είναι ιδιοκτησία του και κανένας δε μπορεί να του τα πάρει και να τα κάνει δικά του. Γι'αυτό και αν το επιχειρήσει, η πράξη αυτή δε μπορεί να μείνει κρυφή για πολύ...Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να μαθαίνουν από μικρή ηλικία για το δικαίωμα της ιδιοκτησίας αλλά και για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η παραβίαση του. Το ακόμα πιο σημαντικό είναι αυτό να γίνεται με έναν τρόπο έξυπνο και ελκυστικό για τα παιδιά αλλά καθόλου διδακτικό. Και αυτό ακριβώς είναι το στοίχημα που κερδίζει αυτό το βιβλίο.

Αυτό δεν είναι το καπέλο μου
Κείμενο και εικονογράφηση: Jon Klassen
Μετάφραση: Γιώργος Κουραβέλος
Εκδόσεις Κόκκινο, 2013
Τιμή : € 12,50, σελ. 36

Αυτό ήταν για σήμερα! Πριν σας αφήσω να μην ξεχάσω να σας πω ότι η είσοδος στα μουσεία ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου είναι δωρεάν! Λόγω της ημέρας, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Πολεμικό Μουσείο είναι νομίζω δύο πολύ καλές επιλογές για να πάρετε τα παιδιά σας και να πάτε! Καλό τριήμερο! Τα λέμε πάλι την επόμενη εβδομάδα!

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.
Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved