Τα παιδιά παίζουν, δημιουργούν και χαίρονται στην πόλη!

Γεια σας και πάλι! Σήμερα θα ξεκινήσω με μια εξαιρετική πρωτοβουλία της ActionAid που έχει σα στόχο τα παιδιά να εξελιχθούν σε ενεργούς και ενημερωμένους πολίτες του κόσμου!

Τα παιδιά παίζουν, δημιουργούν και χαίρονται στην πόλη!
DSC02434

Στα οικογενειακά προγράμματα που διοργανώνει η ActionAid, γονείς και παιδιά, θείοι και ανίψια ή απλώς φίλοι μεγάλοι και μικρότεροι «κόβουν» εισιτήριο και «ταξιδεύουν» με αεροπλάνο σε χώρες μακρινές. Προσγειώνονται σε μια άλλη πραγματικότητα, όπου ανακαλύπτουν εικόνες και μυρωδιές από χώρες πολύ διαφορετικές από τη δική μας, και αγγίζουν αυθεντικά αντικείμενα και υλικά από όλο τον κόσμο. Έτσι μέσα από το βιωματικό παιχνίδι, τα παιδιά διασκεδάζουν και παράλληλα ενημερώνονται και προβληματίζονται για το θέμα της φτώχειας, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια προβλήματα σήμερα. Ανακαλύπτουν με διαδραστικό τρόπο πώς ζουν οι άνθρωποι σε πολύ φτωχές περιοχές και ερευνούν γιατί άραγε να υπάρχει τόση ανισότητα στον κόσμο.

Ημερολόγιο Προγραμματισμένων Οικογενειακών Προγραμμάτων

Κυριακή 13 Οκτώβρη: Κυριακάτικο τραπέζι με φίλους από μακριά (για παιδιά 5 - 7 ετών)
Κυριακή 3 Νοέμβρη: Κυριακάτικο τραπέζι με φίλους από μακριά (για παιδιά 5 - 7 ετών)
Κυριακή 24 Νοέμβρη: Ένα αφρικανικό σαφάρι αλλιώτικο από τα άλλα (για παιδιά 7-13 ετών)
Κυριακή 8 Δεκέμβρη: Ταξίδι στις γειτονιές του κόσμου (για παιδιά 7 - 13 ετών)
Κυριακή 15 Δεκέμβρη: Κυριακάτικο τραπέζι με φίλους από μακριά (για παιδιά 5 - 7 ετών)
Κυριακή 22 Δεκέμβρη: Ένα αφρικανικό σαφάρι αλλιώτικο από τα άλλα (για παιδιά 7 - 13 ετών)

Πληροφορίες
Τόπος: Eκπαιδευτικό κέντρο της ActionAid
Διεύθυνση: Οδυσσέως Ανδρούτσου 2, Κουκάκι (στο ύψος του μετρό Συγγρού- Φιξ).
Ώρα διεξαγωγής προγραμμάτων: 11:00-13:00
Είσοδος: 8 ευρώ το παιδί (οι συνοδοί δωρεάν), Ομαδικό εισιτήριο (από 3 παιδιά και άνω): 6 ευρώ το παιδί (οι συνοδοί δωρεάν)
Είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων. Στείλτε email στο: education.hellas@actionaid.org. Στο θέμα του email πρέπει να γράψετε την ημερομηνία για την οποία θέλετε να κάνετε κράτηση, τον αριθμό των παιδιών και ενηλίκων για τους οποίους θέλετε να κλείσετε θέση, την ηλικία τους και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να εξοικειώνονται με τα κοινωνικά προβλήματα από μικρή ηλικία και να μην είναι ξεκομμένα από τον κόσμο στον οποίο ζουν. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να τον φτιάξουν καλύτερο όταν μεγαλώσουν!

Τώρα θα σας πάω στην άκρως πρωτότυπη παρουσίαση της σειράς βιβλίων «Αν διάβαζα... ποιητές της γενιάς του '30» του Αλέξη Κυριτσόπουλου, στον Εθνικό Κήπο.

InvitationKipos

Πρόκειται για τα βιβλία:
Λίγο ακόμη- ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη
Βεγγαλικά- ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου
Οι περιπέτειες της Ρόζας- ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου
Έχουν σα στόχο να εξοικειωθούν τα παιδιά από μικρά με την ποίηση, με έναν τρόπο κατανοητό αλλά και ελκυστικό γι'αυτά. Οι Εκδόσεις Ίκαρος καλούν τα παιδιά από 7 μέχρι 12 χρονών να παίξουν και να δουν τον κόσμο μέσα από τρεις διαστάσεις. Θα έχουν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν μαζί με τον Αλέξη Κυριτσόπουλο και να κατασκευάσουν με καινούργιο τρόπο τα παραμύθια του, μέσα από ένα παιχνίδι δημιουργικής αφήγησης. Έτσι, τα τρία παραμύθια θα «μεταφερθούν» στο χώρο, θα γίνουν το περιβάλλον των παιδιών και τα ίδια θα είναι οι πρωταγωνιστές. Ακόμα, θα αποκτήσουν νέες μαγικές ιδιότητες, θα αρχίσουν να κινούνται, να δημιουργούν ήχους και επίπεδα!
Η μέρα θα γεμίσει βεγγαλικά, δελφίνια θα πηδάνε μέσα από τον Εθνικό κήπο και οι μικροί φίλοι μας θα μεταμορφωθούν σε πεταλούδες. Δε γίνεται λέτε? Στα παραμύθια όλα γίνονται!

Πληροφορίες
Τόπος: Εθνικός Κήπος/Παιδική Βιβλιοθήκη
Διεύθυνση: Βασιλίσσης Αμαλίας 1, Αθήνα
Τηλ: 210 3236503
Ημέρα: Κυριακή 13 Οκτωβρίου
Ώρα: 11:00 π.μ.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την ομάδα Playroom (Ιωάννα Γουζέλη, Αγγελική Μπόζου)

Θα συνεχίσω τώρα με το οικογενειακό εργαστήριο αυθεντικού παιχνιδιού για γονείς με βρέφη από 10 μηνών έως 2 χρονών στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

edu families-workshop 7

Με βάση το αυθεντικό παιχνίδι και τη φιλοσοφία του, η Στέγη φέρνει για τρίτη χρονιά τους γονείς πιο κοντά στα παιδιά τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διερευνήσουν τις προσωπικές τους δεξιότητες μέσα από εικαστικές δραστηριότητες, κινητικούς αυτοσχεδιασμούς και ομαδικά, διαπροσωπικά παιχνίδια έκφρασης.

Τι σημαίνει «αυθεντικό παιχνίδι» και ποιοι είναι οι κανόνες του; Οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν με τα παιδιά τους στο ίδιο ύψος, ως συμπαίκτες, σε ένα παιχνίδι χωρίς νικητές και νικημένους, χωρίς ανταγωνισμό και επιθετικότητα. Με έναν άμεσο, αυθόρμητο, μη-λεκτικό τρόπο, καλλιεργείται η συναισθηματική νοημοσύνη και η επαφή με τον εαυτό και τους άλλους και χτίζονται σχέσεις βαθιάς εμπιστοσύνης, ασφάλειας και αποδοχής. Το αυθεντικό παιχνίδι θα σας κάνει να αντιληφθείτε διαφορετικά τον εαυτό σας αλλά και τα παιδιά σας, με μόνη προϋπόθεση να είστε ανοιχτοί και έτοιμοι να «βγάλετε» το παιδί που κρύβετε μέσα σας!

Το φετινό εργαστήριο περιλαμβάνει έξι συναντήσεις, εμπλουτισμένες με πολλές νέες δραστηριότητες και ακόμη περισσότερο αυθεντικό παιχνίδι. Θα πραγματοποιηθεί από τη χορογράφο και καθηγήτρια χορού Μαρία Κολιοπούλου, τις ψυχολόγους και ψυχοθεραπεύτριες Αγγελική Καλαντζοπούλου και Βάνα Κολιοπούλου και τη μουσικό Σοφία Παπαδημητρίου. Οι δραστηριότητες θα επιλεγούν με γνώμονα τις βασικές ανάγκες της ηλικιακής ομάδας στην οποία απευθύνονται
Κάθε συνάντηση έχει έντονο βιωματικό χαρακτήρα, παρακινώντας τους γονείς να έρθουν πιο κοντά στα παιδιά τους, μέσα από την κατανόηση των αμοιβαίων αναγκών. Δραστηριότητες που κινητοποιούν όλες τις αισθήσεις ενθαρρύνουν τη σωματική και συναισθηματική έκφραση των βρεφών, ενώ ήχοι, ποικίλα υλικά, χρώματα, τρόποι μη-λεκτικής επικοινωνίας, ακόμη και ο χορός, γίνονται τα εργαλεία που θα απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους.

Όλη αυτή η διαδικασία του παιχνιδιού λειτουργεί απελευθερωτικά τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά, ως μια μοναδική εμπειρία αυτογνωσίας, ενδυνάμωσης της εικόνας του σώματος και ενεργοποίησης του νου και των συναισθημάτων. Το αυθεντικό παιχνίδι είναι κάτι που ενυπάρχει σε όλους μας. Απλά δεν του έχει δοθεί η ευκαιρία να εκδηλωθεί. Αρκεί να αφήσετε λοιπόν για λίγο πίσω τους ρόλους της καθημερινότητας και να τολμήσετε να...παίξετε! Για να συμμετέχετε αρκεί να έχετε την καρδιά σας ανοιχτή. Όλα τα άλλα θα τα αναλάβουν τα παιδιά!

Πληροφορίες:
Τόπος: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Διεύθυνση: Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα
Ημερομηνία διεξαγωγής: Παρασκευή 18 Οκτωβρίου και τις Κυριακές 20 Οκτωβρίου και 3, 10, 17 & 24 Νοεμβρίου 2013
Η πρώτη συνάντηση (Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, 18:00-20:00) είναι μόνο για τους γονείς.
Ώρα διεξαγωγής: 10:30-12:00
Κόστος συμμετοχής: 25€ το κάθε παιδί και 30€ ο κάθε γονέας, και για τις έξι συναντήσεις
Για κρατήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ: 213 017 8002 και στο email: education@sgt.gr Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα

Για το τέλος άφησα τα βιωματικά εργαστήρια που ξεκινούν στο Public Συντάγματος για παιδιά από 7 μέχρι 12 χρονών και γονείς, με κεντρικό τους σύνθημα «Είμαστε αυτό που νιώθουμε για τον εαυτό μας»!

aftoektimisi 590 b

Το πώς νιώθουμε για εμάς, επηρεάζει τον τρόπο που βιώνουμε όλες τις πτυχές της ζωής μας σε κάθε ηλικία: το πώς λειτουργούμε στο σχολείο, στη δουλειά, στην επικοινωνία μας με τους άλλους ή ακόμα και με τον εαυτό μας. Στο σεμινάριο αυτό, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν το δικό τους εσωτερικό και πολύ προσωπικό ορισμό για την αυτοεκτίμηση αλλά και να βελτιώσουν το πώς νιώθουν για τον εαυτό τους. Και όλα αυτά με πολύ ζωντανό και διαδραστικό τρόπο, μέσα από παιχνίδι, συζήτηση και άλλες βιωματικές δραστηριότητες!
Το σεμινάριο συντονίζουν η προσωποκεντρική σύμβουλος και ειδική παιδαγωγός Λέλα Καλογεράκη και η προσωποκεντρική συμβουλευτική ψυχολόγος Αγγελική Κουρή.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
1η συνάντηση: 12/10/2013, 12.00
2η συνάντηση:19/10/2013, 12.00
3η συνάντηση:2/11/2013, 12.00
Το σεμινάριο ολοκληρώνεται σε 3 συναντήσεις (διάρκειας 1,5 ώρας). Για την πιο σφαιρική κατανόηση του αντικειμένου προτείνεται συμμετοχή και στις 3 συναντήσεις, αν και υπάρχει δυνατότητα μεμονωμένης παρακολούθησης.
Λόγω του περιεχομένου, μπορεί να ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το σεμινάριο και γονείς μόνοι τους ή εκπαιδευτικοί.
Πληροφορίες
Τόπος: Public
Διεύθυνση: Καραγεώργη Σερβίας 1, Σύνταγμα, Αθήνα
Ημέρες: 12/10, 19/10, 2/11/2013
Ώρα: 12:00
Κόστος Συμμετοχής: 15€ για ένα παιδί & 1 γονέα. Περιλαμβάνει την συμμετοχή ενός γονέα και ενός παιδιού στο εργαστήριο, κέρασμα καφέ για τον γονέα, τοστ και χυμό για το παιδί / 5€ για τους ενήλικες
Δηλώσεις συμμετοχής στο http://www.public.gr/biomatiko-ergastirio

Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από το να ανακαλύπτει κάποιος τον εαυτό του μαζί με το παιδί του αλλά και μέσα από αυτό!

Κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος για σήμερα. Τα λέμε πάλι την επόμενη εβδομάδα! Ως τότε να είστε καλά!
Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.
Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved