Ένα τσιμπηματάκι ήταν και πέρασε!

Ο κορωνοϊός ήρθε και άλλαξε για τα καλά τη ζωή μας. Ήρθαν τα πάνω κάτω, άλλαξαν οι προτεραιότητές μας και ίσως να εκτιμήσαμε περισσότερο τη ζωή μας και όσα μας προσφέρει απλόχερα.

Δέσποινα Καμπούρη
Ένα τσιμπηματάκι ήταν και πέρασε!

Σίγουρα πλέον δίδεται προτεραιότητα σε όλα τα επείγοντα ιατρικά περιστατικά, όμως δε μπορούμε να ξεχνάμε τον εαυτό μας και την υγεία μας με τη δικαιολογία ότι δεν επιτρέπεται να βγούμε από το σπίτι. Φυσικά και επιτρέπεται για ιατρικούς και θεραπευτικούς λόγους.

Πριν λίγες μέρες συνειδητοποίησα ότι έχω αμελήσει να κάνω τον προγραμματισμένο γυναικολογικό μου έλεγχο. Έκλεισα ραντεβού δίχως σκέψη. Δε μπορώ να αμελήσω την υγεία μου επειδή υπάρχει κορωνοϊός.

Το ίδιο συνέβη και με τα εμβόλια των παιδιών. Ευτυχώς η παρακίνηση του Σωτήρη Τσιόρδα μου υπενθύμισε να ελέγξω τα βιβλιάριά τους και να επικοινωνήσω με την παιδίατρό μας για να δούμε αν μείναμε κάπου πίσω ή αν ήρθε η ώρα να κάνουμε κάποιο προγραμματισμένο εμβόλιο.

Και όντως σαν από σύμπτωση είχε έρθει η ώρα για να κάνει η Χριστίνα τη δεύτερη δόση για την Μηνιγγίτιδα Β, λίγες ημέρες μετά από την Παγκόσμια Ημέρα της νόσου και με αυτήν την αφορμή θέλω να σας μιλήσω σήμερα.

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις θέλω να σου πω τα εξής: Η μηνιγγίτιδα μπορεί να προκαλέσει από πυρετό και ασυμπτωματική βακτηριαιμία μέχρι σηψαιμία, τοξική καταπληξία ή ακόμη και θάνατο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει λοίμωξη συγκεκριμένων οργάνων. Η μηνιγγίτιδα Β, που είναι ο πιο επικρατής τύπος της νόσου, παρουσιάζει συνήθως την εξής κλινική εικόνα: ξαφνικός πυρετός, ναυτία, έμετος, κεφαλαλγία, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και μυϊκός πόνος. Συχνά εμφανίζεται εξάνθημα, όπως και σπασμοί.

Με λίγα λόγια, ένα μικρό τσιμπηματάκι σώζει κυριολεκτικά ζωές. Για τον κορωνοϊό οι έρευνες για ένα εμβόλιο που θα εξασφαλίζει την προστασία βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, ενώ για τη μηνιγγίτιδα Β υπάρχει εμβόλιο και είναι και ο μόνος σίγουρος τρόπος να θωρακίσουμε τα παιδιά. Η νόσος αυτή δεν υποχωρεί την άνοιξη όπως οι άλλες ιώσεις, αποτελεί έναν διαρκή κίνδυνο για την υγεία των παιδιών, ακόμα και τώρα εν μέσω της έξαρσης του κορονοϊού. Οι κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών είναι πολλοί και δεν σταματούν λόγω της επιδημίας. Ας προστατεύσουμε τα παιδιά από ό,τι μπορούμε.

Κάπως έτσι βρεθήκαμε στο ιατρείο της παιδιάτρου μας με ταχυκαρδία και άγχος. Κάθε φορά που πάμε για εμβόλια πονάει η ψυχή μου όταν τις βλέπω να κλαίνε και δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να τις βοηθήσω παρά μόνο να τις κρατάω σφιχτά στην αγκαλιά μου. Και φυσικά μετά πάντα έχει δωράκι για τη γενναιότητά τους!

Παγωτό, γλυκό, slime, ζυμαράκια, ό,τι ζητήσει η καρδιά τους!

Όμως όσο κι αν λυπάμαι γι’ αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα που κρατάει το τσιμπηματάκι, δεν ξεχνώ ούτε λεπτό ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές και τώρα με τον κορωνοϊό μη τα αμελείτε!

Τσεκάρετε τα βιβλιάρια των παιδιών σας και κλείστε άμεσα ραντεβού με τον παιδίατρό σας. Η πανδημία πλήττει τον πλανήτη αλλά υπάρχουν κι άλλες δυνητικά θανατηφόρες νόσοι που παραμονεύουν!

Εξηγήστε στα παιδάκια σας τη σημασία των εμβολίων. Ίσως έτσι κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι αυτό το μικρό τσιμπηματάκι που κρατάει τόσο λίγο αλλά μας προφυλάσσει από πολλές ασθένειες!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved