Despoina’s little stories: «Γιατί… δεν υπάρχει δεύτερη φορά!»

Καμιά φορά ακούς από ένα 7χρονο σοφίες που δεν μπορείς να πιστέψεις ότι τις σκέφτηκε μόνο του!

Δέσποινα Καμπούρη
Despoina’s little stories: «Γιατί… δεν υπάρχει δεύτερη φορά!»

Τα περισσότερα μηνύματα που λαμβάνω καθημερινά προέρχονται από πρωτάρες κυρίως μαμάδες που αγωνιούν για το γεγονός ότι δεν θέλουν να αφήνουν το παιδάκι τους ούτε για μια στιγμή, ούτε για ένα βράδυ στην γιαγιά και τον παππού με αποτέλεσμα να αισθάνονται φοβερή πίεση, στρες και άγχος. Συνήθως το πρόβλημα επηρεάζει το ζευγάρι, αφού μετά τον ερχομό του μωρού, παύει να έχει προσωπικό χρόνο κι αυτό πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα στη σχέση.

Αυτό που απαντάω πάντα είναι ότι συνήθως το πρόβλημα είναι της μαμάς. Και όχι του παιδιού. Γιατί αν υπάρχουν γιαγιάδες και παππούδες που πραγματικά εμπιστευόμαστε και που ξέρουμε ότι τα παιδάκια μας τους αγαπάνε πολύ, αλλά αποφεύγουμε να τους τα αφήσουμε έστω για μία βραδινή έξοδο με τον άντρα μας, το πρόβλημα είναι καθαρά δικό μας και έχει να κάνει με το στρες του αποχωρισμού.

Πιστεύω πως κι αυτό είναι τελικά θέμα εκπαίδευσης. Και του παιδιού αλλά κυρίως της μαμάς.

Από τον πρώτο χρόνο που γεννήθηκε η Έλενα, είχα αποφασίσει ότι θα κάνω αυτή την εκπαίδευση. Στην αρχή πιέστηκα, παρότι η εκπαίδευση ξεκίνησε πολύ ομαλά με την ολιγόωρη απουσία μου στο κομμωτήριο ή στο σούπερ μάρκετ. Και μετά αμέσως πίσω στο μωρό μου μετρώντας τα δευτερόλεπτα για να το θηλάσω. Μετά η εκπαίδευση έγινε αναγκαστική, αφού η μαμά έπρεπε να επιστρέψει στη δουλειά της. Θεωρώ ότι το θέμα «εργασία» έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εκπαίδευση του αποχωρισμού. Γι’ αυτό πιστεύω ότι οι μαμάδες που έχουν επιλέξει συνειδητά ή όχι, να απέχουν από την εργασία τους για να μεγαλώνουν το μωρό τους δυσκολεύονται πολύ περισσότερο από τις άλλες.

Αργότερα, ήρθε η ώρα της διανυκτέρευσης. Όταν το «πάμε να πιούμε ένα ποτό;», ακούγεται στα αφτιά της μαμάς σαν το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει, εκεί πρέπει να βοηθήσει κι ο μπαμπάς με κάποια παρακίνηση. Κι αυτά φυσικά μόνον εφόσον υπάρχει βοήθεια από παππούδες και γιαγιάδες ή νταντάδες που εμπιστευόμαστε πλήρως. Γιατί διαφορετικά, δυστυχώς δεν υπάρχει επιλογή και μπορώ να καταλάβω απολύτως τις μαμάδες που δεν μπορούν να κάνουν ρούπι μακριά από το παιδί τους ή τα παιδιά τους. Αναγνωρίζω ότι το ζόρι είναι μεγάλο σε αυτές τις περιπτώσεις.

elena tarasiadi despoina kampouri 3

Το πρώτο βράδυ που άφησα την Έλενα στη μαμά μου για να βγω έξω με τον άντρα μου, ήταν καταλυτικό για τη συνέχεια. Η Έλενα όχι μόνο δεν πρόλαβε να συνειδητοποιήσει την απουσία μου, αλλά θα έλεγα ότι πέρασε πολύ όμορφα με τη γιαγιά και τον παππού που την υπερλατρεύουν.

Έτσι οι γονείς μου, αλλά και οι γονείς του Βαγγέλη, με μεγάλη προθυμία ξεκίνησαν να μας βοηθούν σε αυτό το κομμάτι το οποίο αποδείχτηκε σωτήριο και για την δική μου ψυχική ισορροπία, αλλά και για την υγεία της σχέσης μου με τον άνδρα μου.

Έκτοτε, κι αφού γίναμε και για δεύτερη φορά γονείς, τα κοριτσάκια μου έμαθαν να περνούν ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο με τις γιαγιάδες και τους παππούδες. Το πείραμα πήγε τόσο καλά, που ακόμη κι αν δεν έχουμε να πάμε πουθενά, πολλές φορές οι μικρές μας ζητούν να περάσουν το ΣΚ με τη γιαγιά και τον παππού στο σπίτι τους. Οι μικρές αλλάζουν περιβάλλον, ρουτίνα και επιστρέφουν χαρούμενες στο σπίτι μας.

Αυτός είναι και ο λόγος, που έχουμε καταφέρει με τον Βαγγέλη να κάνουμε κάποιες μικρές αποδράσεις οι δυο μας, χωρίς τα παιδιά. Και μπορώ να σας πω με το χέρι στην καρδιά, ότι αυτά τα μικρά διήμερα, μας ανανέωσαν και μας έφεραν ακόμη πιο κοντά.

Οι άνθρωποι που γίνονται γονείς, δεν παύουν να είναι σύντροφοι. Δεν παύουν να έχουν ανάγκη από προσωπικό χρόνο. Ύπνο, διασκέδαση. Η ζωή δεν τελειώνει μόλις γίνεις μάνα. Είναι στο χέρι σου να κρατήσεις τις ισορροπίες και να σε κάνεις χαρούμενη έστω και μακριά από αυτό που αγαπάς περισσότερο στη ζωή σου: Το παιδί σου.

Το τριήμερο που μας πέρασε, έκανα ένα υπέροχο ταξίδι στη Φλωρεντία, ονειρικός προορισμός και για τους δύο μας. Όταν επιστρέψαμε από το ταξίδι μας, βρήκα αυτό το γράμμα κάτω από το κομοδίνο μου.

Μπορεί να έχει αρκετά ορθογραφικά λάθη, όμως η σοφία της πρότασης «δεν υπάρχει δεύτερη φορά», με συγκίνησε όσο δεν μπορώ να σας περιγράψω…

gramma elenas

Καλή σας ημέρα!

Περιμένω τα μηνύματά σας εδώ!

Μπορείτε να με βρείτε και στην άλλη μου αγάπη, στο Instagram, στο Facebook και στο Twitter!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved