Τα εμβόλια και οι «καλές» και «κακές» μαμάδες

Από τότε που έγινα μανούλα εκτέθηκα σε τεράστια κοινωνικά ζητήματα – διλήμματα, για τα οποία όφειλα να πάρω θέση από πολύ νωρίς.

Δέσποινα Καμπούρη
Τα εμβόλια και οι «καλές» και «κακές» μαμάδες

Ένα τεράστιο κεφάλαιο και θέμα συζήτησης για όλες τις μαμάδες είναι το θέμα του εμβολιασμού.

Κλήθηκα από τους πρώτους κιόλας μήνες της μαμαδίστικης ζωής μου να πάρω μία απόφαση: Θα κάνω ή δεν θα κάνω εμβόλια στα παιδιά μου;
Για μένα στην πραγματικότητα δεν τέθηκε ποτέ δίλλημα. Η απόφασή μου ήταν μονόδρομος. Ούτε που θα μπορούσα να φανταστώ την περίπτωση του να αφήσω ανεμβολίαστα και ουσιαστικά απροστάτευτα τα παιδιά μου απέναντι σε θανατηφόρες ασθένειες όπως η μηνιγγίτιδα Β!

Δε σας κρύβω ότι στο δεύτερο παιδί είχα κάποιους ενδοιασμούς σε σχέση με ένα συγκεκριμένο εμβόλιο για το οποίο υπάρχουν φήμες ότι μπορεί να προκαλέσει αυτισμό. Δεν έχω ξαναψάξει ποτέ τόσες πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο όσο αυτές που έψαξα λίγο πριν πάμε τη Χριστίνα στην παιδίατρο για το τριπλό εμβόλιο.

«Μαριαλένα μου, ξέρω ότι είσαι απόλυτη στο θέμα του εμβολιασμού, αλλά μήπως αυτό το εμβόλιο είναι επικίνδυνο;», είχα ρωτήσει την παιδίατρο των κοριτσιών. Για να πάρω την απάντηση «Αν σου εγγυηθώ εγώ η ίδια ότι η Χριστινούλα δεν πρόκειται να γίνει αυτιστική εξαιτίας του εμβολίου, θα ησυχάσεις;», και συνέχισε «Εύχομαι να μη χρειαστεί ποτέ να μπεις στην εντατική του Παίδων για να δεις παιδάκια να χαροπαλεύουν επειδή προσβλήθηκαν από ασθένειες για τις οποίες δεν είχαν εμβολιαστεί προληπτικά…». Η τελευταία φράση της παιδιάτρου μας ήταν και αυτή που με έπεισε.

Δε θα τολμούσα ποτέ να κρίνω μία μαμά για το πόσο «καλή» ή «κακή» είναι επειδή εμβολιάζει ή όχι τα παιδιά της. Γιατί όλες ξέρουμε μέσα μας ότι σπάνια συναντάς κακιά μαμά. Όλες –ή τουλάχιστον η πλειοψηφία- θέλουμε μόνο το καλό του παιδιού μας και κρίνουμε με βάσει τις δικές μας προσλαμβάνουσες. Δεν μπορεί η μία να αδειάσει το μυαλό της και να το εμφυτεύσει στην άλλη.

Ένας τεράστιος κίνδυνος ακούει στο όνομα μηνιγγίτιδα Β. Έχει γίνει πολύ μεγάλος αγώνας ευαισθητοποίησης γύρω από το θέμα, γύρω από αυτή την ύπουλη ασθένεια που χτυπάει απροειδοποίητα και χωρίς διακρίσεις.

EMVOLIO MINIGGITIDAS

Η μηνιγγίτιδα Β είναι μία ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος η οποία προσβάλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες. Είναι μία νόσος που εξελίσσεται ταχύτατα, μέσα σε μόλις 24 ώρες, ενώ μπορεί να έχει πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες, να προκαλέσει παράλυση ή να οδηγήσει μέχρι και στο θάνατο. Σύμφωνα με στοιχεία, περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από τη συγκεκριμένη νόσο καταλήγει, παρά τη θεραπεία.

Τα συμπτώματα ξεκινούν συνήθως σαν μια απλή ίωση. Το παιδί εμφανίζει αρχικά καταρροή, πυρετό ή πονοκέφαλο, ωστόσο, μέσα σε 6 ή 12 ώρες, μπορεί να αρρωστήσει βαριά, ακόμη και να καταλήξει.

Δυστυχώς, η εν λόγω νόσος μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα, μέσα από το βήχα, το σάλιο, το φτάρνισμα ή ακόμη και ένα φιλί. Ουσιαστικά, ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω πολλών καθημερινών δραστηριοτήτων. Στο σχολείο, λοιπόν, ακόμη και το παιχνίδι μπορεί να «κρύβει» πολλούς κινδύνους για τα παιδιά.

Δε θα μπορούσα ποτέ να επιβάλλω τη δική μου γνώμη σε άλλες μαμάδες. Δεν είμαι ούτε Θεός, ούτε γιατρός. Αν όμως θα μπορούσα να εκφράσω μέσα από αυτό το κείμενο τις δικές μου θέσεις, θα έλεγα, ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός των παιδιών μας. Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών.

Ο εμβολιασμός κατά της συγκεκριμένης νόσου κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013, μέσω του εμβολίου, ενάντια στη μηνιγγίτιδα Β, που προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες και μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών ενώ έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων για ομάδες υψηλού κινδύνου.

Εμβολιάζω το παιδί μου, σημαίνει προστατεύω το παιδί μου.

Καλή σας μέρα!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved