«Η μοναδικότητα της μητρικής αγάπης και το συγκλονιστικό πείραμα που την αποδεικνύει»

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό στη ζωή από την αγάπη. Η αγάπη προσφέρει δύναμη, ασφάλεια, γαλήνη, ψυχική ηρεμία. Είναι ένα συστατικό ζωτικής σημασίας και η άνευ όρων προσφορά της στους ανθρώπους από την γέννησή τους, ορίζει την μετέπειτα ζωή τους.

Πάντα πίστευα ότι τα παιδιά που έχουν στερηθεί την μητρική αγάπη, τείνουν να έχουν μία προβληματική ζωή ως ενήλικοι. Πολλές δύστροπες συμπεριφορές μπορούν να εξηγηθούν, αν γνωρίζεις ότι ένας άνθρωπος δεν ένιωσε ποτέ τρυφερότητα και μητρικό χάδι. Αυτός είναι και ο λόγος που συνθλίβομαι κάθε φορά που τυχαίνει να μάθω διάφορα περιστατικά καθημερινά που αφορούν σε θανάτους μαμάδων μικρών παιδιών...

Φυσικά και υπάρχουν εξαιρέσεις. Δυστυχώς, υπάρχουν κακές μαμάδες... Μαμάδες που κατέστρεψαν τα παιδιά τους λόγω άγνοιας, ανοριακής αυστηρότητας, κακών προσωπικών τους βιωμάτων, ψυχολογικών προβλημάτων. Μαμάδων που έθεσαν σε τεράστιο κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των παιδιών τους λόγω ανευθυνότητας. Μαμάδες που μίσησαν τα παιδιά τους γιατί θεώρησαν ότι ήταν η αιτία που καταστράφηκε η ανέμελη ζωή τους. Μαμάδες που σκότωσαν τα παιδιά τους. Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει γι' αυτές. Θυμηθείτε την περίπτωση της μητέρας που επέτρεπε στον σύντροφό της να βιάζει το λίγων μηνών κοριτσάκι της, το οποίο υπέκυψε τελικά στα τραύματά του. Θυμηθείτε την περίπτωση της μητέρας που παραπονιόταν στον σύντροφό της για την γκρίνια και τα κλάματα του 5χρονου γιου της, με αποτέλεσμα να το κλείνουν ατάιστο σε ένα μικρό δωματιάκι ατέλειωτες ώρες. Με μελανιές και μαυρισμένο μάτι το παιδί πήγαινε στο σχολείο λιμοκτονώντας και αναγκαζόταν να κλέβει λίγο φαγητό από τους συμμαθητές του ή έψαχνε απελπισμένος για υπολείμματα τροφών στους κάδους σκουπιδιών του σχολείου. Μητέρα και πατριός τον υποχρέωναν να καταναλώνει αλάτι για να κάνει εμετό όταν τον έπιαναν να έχει κλέψει φαγητό, ώστε να σιγουρευτούν ότι δεν θα τραφεί. Από χθες που αναρτήσαμε αυτό το βίντεο στο Mothersblog.gr η λίστα μεγαλώνει με αυτό που λέμε «κακές μαμάδες».

Παρά την ύπαρξη ορισμένων εξαιρέσεων σαν αυτές που σας προανέφερα, πιστεύω ακράδαντα, ότι η μητρική αγάπη είναι μοναδική, ανεπανάληπτη και αναντικατάστατη. Όση αγάπη κι αν υπάρχει στο περιβάλλον ενός παιδιού, ποτέ τίποτα, κανείς και καμία δε θα καταφέρει να αντικαταστήσει την αγάπη της μητέρας για το παιδί της. Την πιο αγνή και θαυματουργή αγάπη στον κόσμο.

Πριν έξι ή επτά δεκαετίες κυριαρχούσε η αντίληψη στην επιστημονική κοινότητα ότι αυτό που καθιστά απαραίτητη την μητρική φιγούρα για τα παιδιά, είναι το γεγονός ότι το ένστικτό τους τα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ζωή τους εξαρτάται από αυτήν καθώς μόνο η μαμά είναι αυτή που θα τους προσφέρει τροφή για να επιβιώσουν.

Το 1960 όμως, όλα τα παραπάνω καταρρίφθηκαν, καθώς έγινε ένα συγκλονιστικό πείραμα που απέδειξε περίτρανα πώς η ανάγκη των παιδιών για την μαμά τους είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό που όλοι νόμιζαν μέχρι τότε.

Ο ψυχολόγος Χάρι Χάρλοου, τόλμησε να κάνει ένα τολμηρό και επαναστατικό πείραμα για την εποχή του, που όμως έδειξε τον δρόμο για περαιτέρω επιστημονικές έρευνες που οδηγήθηκαν στη μία και μοναδική αλήθεια όλων των εποχών: Η μητρική αγάπη είναι μοναδική, ανεπανάληπτη και αναντικατάστατη.

Ο Χάρλοου, άφησε ατάιστο νεογέννητο μαϊμουδάκι για μέρες, το οποίο είχε αποχωριστεί τη μητέρα του από τη στιγμή της γέννησής του. Έπειτα, κατασκεύασε δύο υποκατάστατες «μαμάδες - μαϊμούδες». Η μία ήταν κρύα, ψυχρή, όμως πάνω της είχε ένα δοχείο γεμάτο φαγητό και γάλα. Η άλλη, ήταν ζεστή, περιτυλιγμένη με απαλό ύφασμα, αλλά χωρίς καθόλου τροφή επάνω της. Έβαλε το μαϊμουδάκι μέσα στο κλουβί με τις δύο μαμάδες και περίμενε να δει σε ποια από τις δύο θα πάει.

Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό! Το πεινασμένο ζώο έτρεξε στην μητέρα – υποκατάστατο που είχε πάνω της την τροφή και το γάλα κι αμέσως μετά χωρίς καμία εξήγηση, κούρνιασε στην ζεστή και απαλή μαμά-υποκατάστατο για περίπου 17-18 ώρες...

Το πείραμα με το μαϊμουδάκι συνεχίστηκε, όμως αυτή τη φορά υπό διαφορετικές συνθήκες. Το ζώο παρέμεινε στο κλουβί με τις δύο μαμάδες. Ξαφνικά ένα τρομακτικό ρομποτάκι που παρήγαγε ενοχλητικούς θορύβους και έντονα φώτα εισήλθε στο κλουβί προκαλώντας σοκ και φόβο στο μικρό μαϊμουδάκι. Το ζώο, έτρεξε ενστικτωδώς κατευθείαν στη ζεστή μαμά – υποκατάστατο για να κουρνιάσει στην αγκαλιά της και να προστατευθεί από τον «επικείμενο εχθρό». Επέλεξε εκείνη για να νιώσει ασφάλεια και προστασία και όχι την άλλη που του παρείχε ανά πάσα ώρα και στιγμή τροφή, νερό και γάλα.

Είναι ένα πείραμα που με συγκινεί κάθε φορά που το βλέπω.

Δείτε το κι εσείς:

{youtube}_O60TYAIgC4{/youtube}

 Σας στέλνω την αγάπη μου και περιμένω τα μηνύματά σας εδώ!

Μπορείτε να μας κάνετε follow στο Twitter ή να κάνετε like στη σελίδα μας στο Facebook.

Να έχετε μία όμορφη μέρα!

Δέσποινα Καμπούρη
«Η μοναδικότητα της μητρικής αγάπης και το συγκλονιστικό πείραμα που την αποδεικνύει»
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved