Αυτισμός και σύνδρομο Άσπεργκερ: Υπάρχουν διαφορές;

Το σύνδρομο Άσπεργκερ και ο αυτισμός κατατάσσονται στην ευρύτερη κατηγορία των διαταραχών αυτιστικού φάσματος ( ASD).

 

Νίκη Παπανικολάου
Αυτισμός και σύνδρομο Άσπεργκερ: Υπάρχουν διαφορές;
Bigstock

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο τεστ που να δείχνει τη διαφορά μεταξύ του συνδρόμου Άσπεργκερ ( Asperger) και του αυτισμού, αλλά πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι οι δύο διαταραχές προκαλούν διαφορετικές συμπεριφορές.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός για τις διάφορες μορφές αυτισμού καθώς όλες κατατάσσονται στην ευρύτερη κατηγορία των διαταραχών του αυτιστικού φάσματος (ASD) όπως αναφέρεται στην έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών (DSM), του οδηγού που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας κατά τη διαδικασία διάγνωσης.

autism.jpg

Σύνδρομο 'Ασπεργκερ

Το σύνδρομο Άσπεργκερ θεωρείται από αρκετούς η πιο ήπια μορφή διαταραχής του αυτιστικού φάσματος καθώς οι πάσχοντες παρουσιάζουν αυξημένη λειτουργικότητα.

Τα αίτια του συνδρόμου Άσπεργκερ, όπως και των διαταραχών του αυτιστικού φάσματος γενικότερα, παραμένουν άγνωστα. Πιθανολογείται ότι το σύνδρομο έχει γενετική βάση, όμως δεν υπάρχει καμία γνωστή γενετική αιτία και οι τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου δεν έχουν εντοπίσει μία σαφή κοινή παθολογία.

Ενδείξεις και συμπτώματα συνδρόμου ‘Ασπεργκερ

  • Ομιλία που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ρυθμού, παράξενη τονικότητα ή μονοτονία
  • Αδυναμία προσαρμογής της έντασης της φωνής ανάλογα με τις συνθήκες (π.χ. το άτομο μιλά δυνατά στο σινεμά)
  • Τάση απομόνωσης λόγω της έλλειψης επικοινωνιακών δεξιοτήτων ή της έλλειψης ενδιαφέροντος
  • Εμμονή με ένα συγκεκριμένο θέμα και ακατάπαυστη ομιλία περί αυτού, παρουσιάζοντας δεδομένα και στατιστικά, χωρίς αρχή, μέση και συμπέρασμα
  • Ελλιπής ανάπτυξη κινητικών ικανοτήτων, κακός κινητικός συντονισμός, αδέξιες κινήσεις

Διαφορές αυτισμού και συνδρόμου ‘Ασπεργκερ

Διαφορά 1η: Επικοινωνία

Μια μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του αυτισμού και του Asperger είναι στον τρόπο επικοινωνίας. Η καθυστέρηση ή παντελής απουσία γλωσσικών δεξιοτήτων παρατηρείται συχνά στα άτομα με σοβαρό αυτισμό, καθώς στο 40% των διαγνωσμένων περιστατικών το άτομο δεν μιλά καθόλου. Αντίθετα, τα άτομα με αύνδρομο Άσπεργκερ, συχνά είναι ιδιαίτερα φιλικά και προσιτά, επιζητώντας μάλιστα την επικοινωνία και την επαφή με άλλα άτομα. Τα εμπόδια που προκύπτουν στην περίπτωση του Άσπεργκερ εντοπίζονται κυρίως στη δυσκολία του ατόμου να διαχειριστεί την επικοινωνία.

Διαφορά 2η: Το IQ μπορεί να είναι υψηλότερο από το κανονικό

Μερικά παιδιά με 'Ασπεργκερ έχουν πολύ προχωρημένο λεξιλόγιο - σε αντίθεση με τα παιδιά με αυτισμός - και μια άνεση στο να απομνημονεύουν γεγονότα ενός συγκεκριμένου θέματος. Μια μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι «συνήθως, τα άτομα με σύνδρομο Άσπεργκερ εμφανίζουν άνω του μέσου όρου ή ανώτερο λεκτικό IQ».

autism.jpg

Διαφορά 3η: Χρόνος διάγνωσης

Ο μέσος όρος διάγνωσης για ένα παιδί με αυτισμό είναι περίπου η ηλικία των 4 ετών ( αν και έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να διαγνωστεί από την ηλικία των 6 μηνών).

Πολλοί γονείς μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι ο γιος ή η κόρη τους έχει ‘Ασπεργκερ μέχρι ν’ αρχίσει να αλληλεπιδρά με συνομηλίκους ή να συμμετέχει σε κοινωνικές δραστηριότητες.

Το ‘Ασπεργκερ συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD). Ωστόσο η συγκεκριμένη διαταραχή διαφέρει από τη ΔΕΠΥ ως προς την κοινωνικοποίηση του παιδιού και όχι τόσο ως την αδυναμία εστίασης της προσοχής.

Πώς καταλαβαίνεις ότι ένα παιδί έχει αυτισμό;

Διαφορά 4η: Λιγότερο σοβαρά συμπτώματα στο Asperger

Ορισμένοι ειδικοί περιγράφουν τα παιδιά και τους ενήλικες με ‘Ασπεργκερ ως άτομα με «αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας». Ενώ αυτή η ορολογία συζητείται συχνά, είναι αλήθεια ότι όσοι πάσχουν από ‘Ασπεργκερ γενικά εμφανίζουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα από εκείνους με αυτισμό.

Εξαιτίας αυτού, τα άτομα με ‘Ασπεργκερ είναι συχνά σε θέση να ζουν ανεξάρτητα, να φοιτούν σε δημόσια σχολεία και να διαπρέψουν ακαδημαϊκά. Αντίθετα, πολλά παιδιά με αυτισμό θα χρειαστούν εξειδικευμένη εκπαίδευση και υποστήριξη, αν και αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Με πληροφορίες από everydayhealth.com

Δείτε εδώ το αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενημέρωσης για τον Αυτισμό

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved