Πώς καταλαβαίνεις ότι ένα παιδί έχει αυτισμό;

Αυτισμός: Ποια συμπτώματα παρουσιάζει ένα παιδί; 

Μαριαλένα Κυριακάκου
Πώς καταλαβαίνεις ότι ένα παιδί έχει αυτισμό;
Bigstock

Μία κατάσταση που αποτελεί φόβο για τους γονείς, κυρίως λόγω της ιδιαίτερης φύσης της, είναι ο αυτισμός. Πολύ συχνά οι γονείς, επηρεασμένοι και από τον περίγυρο, αναρωτιούνται πώς μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει σημάδια αυτισμού του παιδιού και φυσικά τι μπορεί να σημαίνουν για την ομαλή ανάπτυξη του.

Τι είναι ο αυτισμός;

Ο αυτισμός αποτελεί μία διάχυτη διαταραχή στην συναισθηματική και ψυχολογική ανάπτυξη ενός παιδιού, που στην πλειοψηφία των περιστατικών η αιτιολογία της είναι άγνωστη. Τι θα πρέπει όμως να παρατηρήσουν οι γονείς που θα μπορούσαν να αποτελούν ενδείξεις μιας τέτοιας διαταραχής;

Συμπτώματα που παρουσιάζει ένα παιδί με αυτισμό

Σε γενικές γραμμές τα συμπτώματα ποικίλλουν από παιδί σε παιδί, ωστόσο αφορούν την κοινωνική ένταξη του παιδιού καθώς και την ικανότητά του για επικοινωνία και αλληλεπίδραση. Έτσι, οι γονείς αναφέρουν τη δυσκολία του να κατανοήσει όσα βλέπει και ακούει, ενώ άλλες φορές αναφέρουν τη δυσκολία να χρησιμοποιεί μη λεκτικές συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα την επαφή με το βλέμμα. Κάποιες φορές είναι ενδεικτικές μερικές ερωτήσεις όπως εάν το παιδί ακούει στο όνομά του, εάν μιμείται ή ανταποκρίνεται σε εκφράσεις προσώπου όπως το χαμόγελο. Τα συμπτώματα του αυτισμού ξεκινούν συνήθως πριν την ηλικία των 3 ετών, ενώ μία ένδειξη που επίσης είναι χαρακτηριστική ώστε οι γονείς να αντιληφθούν πως απαιτείται διερεύνηση είναι η καθυστέρηση στην έναρξη της ομιλίας ή η αδυναμία να συμμετέχει σε μία συζήτηση.

aytismos-kai-filia.jpg

Άλλες ενδείξεις που μαρτυρούν αυτισμό

Επιπρόσθετα, άλλες ενδείξεις που μπορούν να αποτελέσουν συμπτώματα αυτισμού σχετίζονται με τα ενδιαφέροντα του παιδιού, καθότι οι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν πως το παιδί κάνει συνεχόμενες επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως για παράδειγμα να κουνιέται μπροστά πίσω, ενώ αρκετά παιδιά εμφανίζουν υπερκινητικότητα. Τα παιδιά με διαταραχές αυτισμού εκδηλώνουν έντονα τα συναισθήματά τους, όπως να ξεσπούν ξαφνικά σε γέλια, ή να εκδηλώνουν ακραίες συμπεριφορές όπως θυμό. Παράλληλα δυσκολεύονται σημαντικά να ενταχθούν στον περίγυρο και να δημιουργήσουν επαφές με συνομήλικους.

Κλείνοντας, σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, ο έλεγχος για την πιθανότητα εντοπισμού διαταραχών αυτισμού στο παιδί ξεκινά στην ηλικία των 12 μηνών και κυρίως μεταξύ 18 έως 24 μηνών. Ο παιδίατρος, ο οποίος παρακολουθεί την ανάπτυξη του παιδιού, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο μπορεί να συστήσει τον ιατρικό έλεγχο από κάποιον εξειδικευμένο αναπτυξιολόγο, καθότι η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη ώστε να υπάρξει η κατάλληλη παρέμβαση και το παιδί να καταφέρει να φτάσει στο μέγιστο της λειτουργικότητάς του.

Δρ. Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

Δείτε εδώ το αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενημέρωσης για τον Αυτισμό

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved