Διαταραχές ύπνου και αυτισμός: Συμβουλές για εφήβους

Οι περισσότεροι έφηβοι χρειάζονται 8 με 10 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Διαταραχές ύπνου και αυτισμός: Συμβουλές για εφήβους
Juanmonino

Όλοι οι έφηβοι χρειάζονται αρκετό ύπνο καλής ποιότητας προκειμένου να διατηρούν μια καλή σωματική και ψυχική υγεία , να έχουν ενέργεια και να συγκεντρώνονται καλύτερα.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να δυσκολέψει το παιδί το οποίο ανήκει στο φάσμα του αυτισμού να μετριάζει τα αρνητικά συναισθήματα, να τα πηγαίνει καλά στο σχολείο και να μπορεί να γίνει μέρος μιας ομάδας.

Είναι πολύ συνηθισμένο τα παιδιά στην πρώιμη εφηβεία να μην θέλουν να πάνε για ύπνο νωρίς το βράδυ και να θέλουν να ξυπνούν αργότερα το πρωί.

Αυτό συμβαίνει επειδή εκκρίνεται μελατονίνη αργότερα τη νύχτα σε σχέση με την παιδική ηλικία, κάτι που επηρεάζει τους καρδιακούς ρυθμούς. Επίσης, ο εγκέφαλος ωριμάζει γρηγορότερα κατά την εφηβεία.

Που οφείλονται οι διαταραχές ύπνου

Τα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού έχουν άτακτα ωράρια ύπνου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο άγχος ή σε αισθητηριακές ευαισθησίες. Συνεπώς, μπορεί να κοιμούνται πολύ λιγότερο για το αναμενόμενο για την ηλικία τους ή να ξυπνούν στην μέση της νύχτας.

Πώς, λοιπόν, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον για έναν ήρεμο ύπνο; Βασικό είναι ο χώρος του δωματίου να δημιουργεί άνεση, ηρεμία και αίσθηση ότι η μέρα τους έχει πάει καλά.

Συμβουλές για έναν καλύτερο ύπνο

  • Ενθαρρύνετε τον/ την να κάνει διάφορες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Εφαρμόστε μια εξατομικευμένη ρουτίνα πριν τον ύπνο όπως ένα ζεστό ρόφημα ή ένα υγιεινό σνακ
  • Δημιουργήστε ένα περιβάλλον χωρίς θόρυβο και έντονο φως
  • Χαλαρώστε παρέα πριν από τον ύπνο όπως ακούγοντας μουσική , διαβάζοντας ένα βιβλίο ή κάνοντας ασκήσεις αναπνοής και μυϊκής χαλάρωσης.
  • Βάλτε το κινητό σε «λειτουργία πτήσης»
  • Περάστε χρόνο μαζί τον ύπνο. Παρακολουθείστε τηλεόραση, παίξτε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ή συζητήστε για το πώς ήταν η μέρα του
  • Προετοιμαστείτε παρέα για την επόμενη μέρα. Το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται λιγότερο άγχος ή ανησυχία εάν αφιερώσετε χρόνο πριν τον ύπνο για να προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα .

Πηγή: raisingchildren.net.au

Δείτε εδώ το αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενημέρωσης για τον Αυτισμό

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved