Δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν όλοι για τον αυτισμό

Χρήσιμες πληροφορίες για τον αυτισμό στα παιδιά.

Δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν όλοι για τον αυτισμό

Κοριτσάκι δίνει στη αδελφή του ένα πολύχρωμο παζλ καρδιά 

Bigstock

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται μια μαμά είναι να κοιτάζουν το παιδί της που έχει αυτισμό και να κάνουν ένα εκατομμύριο ενοχλητικές ερωτήσεις.

Όλοι πρέπει να ενημερωνόμαστε καλύτερα, να εκπαιδευόμαστε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο.

Ειδικά σε ότι αφορά τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

Τι είναι καλό να γνωρίζετε:

Δεν φταίει κανένας

Οι γονείς δεν μπορούν να «προκαλέσουν» διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Τίποτα που όσα κάνετε πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη δεν θα προκαλέσει αυτισμό, γι' αυτό σταματήστε να κατηγορείτε τον εαυτό σας.

aytismos-se-paidi-dio-eton.jpg

Mωρό παίζει μόνο του με ένα αεροπλανάκι

Bigstock

Ο αυτισμός είναι διαφορετικός σε κάθε παιδί

Τα άτομα με αυτισμό είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους όσο και οι υπόλοιποι από εμάς. Μερικοί άνθρωποι με αυτισμό μπορεί να μιλούν ή να αλληλεπιδρούν με άλλους, ενώ άλλοι όχι. Κάποιοι μπορεί να μην έχουν πρόβλημα με την οπτική επαφή ενώ άλλοι να την αποφεύγουν. Κανείς δεν είναι όμοιος με τον άλλο.

Είναι μια διαταραχή που δεν κάνει διακρίσεις

Ο αυτισμός είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αναπτυξιακές διαταραχές στις ΗΠΑ. Είναι πιο συχνή από τον καρκίνο και τον διαβήτη στα παιδιά. Ο αυτισμός επηρεάζει όλες τις εθνικότητες, τις θρησκείες, τις φυλές και τα φύλα. Δεν διαφοροποιεί ούτε επηρεάζει μόνο τη μία ή την άλλη ομάδα.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική

Ο αυτισμός εμφανίζεται γενικά πριν από την ηλικία των 3 ετών. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί, τόσο το καλύτερο. Ο επιπλέον χρόνος μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη ποιότητα ζωής για τα αυτιστικά παιδιά. Και, όχι, δεν υπάρχουν μαγικές θεραπείες για τον αυτισμό.

Σκεφτείτε έξω από το νευροτυπικό πλαίσιο

Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού δεν είναι εκφυλιστική. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά τα άτομα με αυτισμό μπορούν να βελτιώνονται συνεχώς. Τα παιδιά με αυτισμό είναι πιο πιθανό να βελτιωθούν με εξειδικευμένες, εξατομικευμένες υπηρεσίες . Μην τα παρατάτε.

Μπορεί να συνυπάρχουν κι άλλες διαταραχές

Περίπου το 10% των αυτιστικών παιδιών έχουν άλλη διαταραχή. Υπάρχουν ορισμένες ιατρικές παθήσεις που είναι σύνηθες μαζί με τον αυτισμό: αλλεργίες, άσθμα, επιληψία (το ένα τρίτο του αυτιστικού πληθυσμού), πεπτικές διαταραχές, διαταραχές σίτισης, διαταραχές ύπνου, γνωστικές βλάβες.

Τα παιδιά με αυτισμό χρειάζονται αγάπη

Τα άτομα με αυτισμό συχνά θέλουν να αλληλεπιδρούν κοινωνικά αλλά δεν έχουν την ικανότητα να το κάνουν αυθόρμητα. Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι δεν είναι στοργικά επειδή δεν τα αρέσει το άγγιγμα και η αγκαλιά και μπορεί να έχουν πρόβλημα με την οπτική επαφή, αλλά αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Έχουν ανάγκη την αγάπη όπως ο καθένας από εμάς , ίσως και λίγο περισσότερο.

paidi-me-aytoismo-kai-omilia.jpg

Αγοράκι παίζει μόνο του στο πάτωμα

Bigstock

Υπερλεξία

Η υπερλεξία, η ικανότητα του ατόμου να διαβάζει πάνω από το επίπεδο της ηλικίας ή του βαθμού του, είναι κοινή μεταξύ των αυτιστικών ατόμων. Πολλά παιδιά με αυτισμό ξέρουν να διαβάζουν πριν κατακτήσουν τα αναπτυξιακά ορόσημα.

Σταθερό πρόγραμμα παρέμβασης

Όταν ένα παιδί διαγνωστεί έγκαιρα με αυτισμό απαιτείται ένα σταθερό πρόγραμμα παρέμβασης εξατομικευμένο ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού.

Τα παιδιά με αυτισμό είναι ακόμα παιδιά

Επηρεάζονται από τα ίδια πράγματα με τα υπόλοιπα παιδιά, μόνο που τους είναι πιο δύσκολο να τα επικοινωνήσουν και να τα εκφράσουν. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι ευερέθιστα και να ενεργούν με διαφορετικό τρόπο όταν είναι απογοητευμένα και δεν μπορούν να εκφράσουν λεκτικά αυτά τα συναισθήματα.

Πηγή: cafemom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved