Επιχείρηση γιογιό: Σε ποια ηλικία «κόβει» το παιδί την πάνα;

Το κόψιμο της πάνας είναι μία διαδικασία που αγχώνει τους νέους, κυρίως, γονείς, ενώ τους προβληματίζει ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να μεταβεί στο γιογιό.

Επιχείρηση γιογιό: Σε ποια ηλικία «κόβει» το παιδί την πάνα;

Μάλιστα, κάποιες άκαρπες προσπάθειες, κάνουν τον... αποχωρισμό πιο δύσκολο και το άγχος του γονέα όλο και μεγαλώνει. Αν μάλιστα, υπάρχουν και παραδείγματα στο συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον, με παιδάκια που έκοψαν νωρίς την πάνα, τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι παιδίατροι και σίγουρα το ίδιο θα σας συμβουλεύσει και ο δικός σας, δεν χρειάζεται πανικός, καθώς κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και ωριμάζει διαφορετικά, από άλλο της ίδιας ηλικίας.

Από την πάνα στο γιογιό: 5 τρόποι για να γίνει η μετάβαση παιχνίδι

16273900391 17716d632d c

Για το λόγο αυτό, δε μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι αυτή είναι η κατάλληλη ηλικία. Μπορεί ένα παιδάκι να νιώσει έτοιμο να αποχωριστεί την πάνα του πριν τα 2 χρόνια και άλλο ακόμη και στην ηλικία των 5, κυρίως το βράδυ. Ωστόσο, μεταξύ 18 έως 24 μηνών, είναι σε θέση να αντιληφθεί τα σήματα που δίνει το σώμα του. Μεταξύ των 2 και 3 τριών ετών οι σφιγκτήρες ωριμάζουν και το παιδί αποκτά καλύτερο έλεγχο της ούρησης και της αφόδευσης. Οπότε, αν το παιδί σας κλείσει τα πρώτα δύο χρόνια, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε ότι έχει καθυστερήσει να κόψει την πάνα, αφού η διαδικασία εκμάθησης θα είναι πιο σύντομη.

Πως θα καταλάβατε ότι είναι έτοιμο να πει «αντίο» στην πάνα

Πολλά παιδάκια όταν θέλουν να κάνουν «κακά» είτε αποτραβιούνται σε μια γωνία είτε σταματούν κάθε δραστηριότητα που κάνουν και κάθονται σε στάση αφόδευσης. Αν, λοιπόν, παρατηρήσετε αυτή τη συμπεριφορά, μπορείτε να βάλετε το παιδί σας σε ένα γιογιό ή στη λεκάνη της τουαλέτας, τοποθετώντας το στο ειδικό καθισματάκι. Εξάλλου, δε δέχονται όλα τα παιδιά το γιογιό. Και καλό είναι να μην τα βάλουμε κατευθείαν στη λεκάνη, καθώς μπορεί να τα φοβίσει και να τους δημιουργήσει ανασφάλεια.

pana

Βασικοί κανόνες εκμάθησης

✔ Μαθαίνετε στο παιδί να τα «κρατάει» αλλά και να σας ενημερώνει όταν θέλει να κάνει την ανάγκη του.

✔ Του μαθαίνετε να κάθεται στο γιογιό, χωρίς, όμως, να το πιέζετε.

✔ Προτιμήστε ένα γιογιό με μουσική, ώστε να κάνει τη διαδικασία πιο ευχάριστη.

✔ Βάλτε το πολλές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας να καθίσει στο γιογιό, ακόμα και με ρούχα.

✔ Μέρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία της εκμάθησης, αφήνετε το παιδί σας γυμνό χωρίς πάνα για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Σίγουρα θα έχετε «ατυχήματα», αλλά είναι ένας καλός τρόπος για να μπορέσει το παιδί να κατανοήσει από πού βγαίνουν τα «τσισάκια» και τα «κακά». Εννοείται ότι δεν το μαλώνετε, σε περίπτωση ατυχήματος. Εξάλλου για το λόγο αυτό, οι παιδίατροι συνιστούν ως ιδανική εποχή για να ξεκινήσετε τις προσπάθειες, το καλοκαίρι.

✔ Στην αρχή το παιδί, δεν θα κάθεται πολλή ώρα στο γιογιό. Αν δεν τα καταφέρει, δεν το μαλώνετε, αντίθετα το επαινείτε αν τα καταφέρει.

✔ Τέλος και πολύ σημαντικό: όταν αποφασίσετε να κόψετε την πάνα, δεν πρέπει να συμπίπτει χρονικά με το κόψιμο του μπιμπερό ή τον ερχομό ενός νέου μωρού και γενικότερα με κάποια αλλαγή, που μπορεί να του προκαλεί άγχος.

✔ Αν διανύει τέτοια περίοδο, αναβάλλετε τις προσπάθειες για αργότερα.

Διαβάστε επίσης:
Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να αποχωριστεί την πάνα του!
Επιχείρηση γιογιό: Πότε είναι έτοιμο ένα παιδί να το χρησιμοποιήσει;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved