Επιχείρηση γιογιό: Πότε είναι έτοιμο ένα παιδί να το χρησιμοποιήσει;

Οι περισσότεροι γονείς, αναρωτιούνται πότε είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να ξεκινήσει το παιδί να χρησιμοποιεί το γιογιό. 

Επιχείρηση γιογιό: Πότε είναι έτοιμο ένα παιδί να το χρησιμοποιήσει;

Όταν ένα παιδί αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για τις συνήθειες της τουαλέτας, όπως, για παράδειγμα, όταν σας μιμείται όταν κάθεστε στην τουαλέτα, είναι καλό να αποκτήσετε ένα γιογιό και να το έχετε έτοιμο. Οι γονείς όμως πρέπει να ξέρουν ότι κάθε παιδί ωριμάζει διαφορετικά και οι ικανότητες εκμάθησης είναι εξίσου διαφορετικές.

Συνήθως πριν από το τέλος του πρώτου χρόνου, κανένα παιδί δεν είναι έτοιμο για να μεταβεί από την πάνα στο γιογιό. Από τις ηλικίες όμως 18 έως και 24 μηνών το παιδί είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τα σήματα που του δίνει το σώμα του, ότι δηλαδή η κύστη είναι πλήρης και ότι πρέπει να απελευθερωθεί. Το παιδί πρέπει να μάθει να ελέγχει το σώμα του. Οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει την κατάλληλη στιγμή να καταλάβουν ότι το παιδί τους είναι έτοιμο για να ξεκινήσουν όλοι μαζί τη διαδικασία της εκμάθησης.

Αρχικά, μπορείτε μαζί με το παιδί σας να αγοράσετε το γιογιό. Στην αγορά υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από γιογιό σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη. Αφήστε το να καθίσει για να δει πώς του φαίνεται και εξηγήστε του με απλά λόγια τη χρήση του.
Μην ανησυχήσετε αν δεν υπάρξει άμεσα αποτέλεσμα. Μόνο όταν καταφέρει να κάνει κάτι στο γιογιό θα καταλάβει το παιδί σας πραγματικά τη σχέση μεταξύ των σημάτων που του δίνει το σώμα του και του γιογιό.

Γι'αυτό είναι σημαντικό να είστε παρατηρητικοί ως γονείς και να προσπαθείτε να ερμηνεύσετε τη γλώσσα του σώματος του παιδιού σας. Ειδικά τον πρώτο καιρό θα πρέπει να το ρωτάτε συχνά αν θέλει να πάει στην τουαλέτα. Μην επιμένετε πολύ, όμως.

Αν η απάντησή του είναι "ναι", θα πρέπει να δράσετε γρήγορα. Τα νήπια αισθάνονται την ανάγκη να ουρήσουν αλλά δεν έχουν μάθει να κρατιούνται μέχρι να κατεβάσουν τα ρούχα τους και να καθίσουν στο γιογιό τους. Κάποια στιγμή, θα συμβεί κι αυτό. Με την πάροδο του χρόνου, θα μπορείτε να εμπιστεύεστε το παιδί σας όταν σας λέει ότι πρέπει να πάει στην τουαλέτα.

Οι καλύτερες στιγμές πάντως για να έχετε αποτελέσματα, είναι αμέσως μετά το φαγητό ή τον ύπνο. Μετά τον ύπνο, αφαιρέστε την πάνα του και διαβάστε του μια ιστορία όσο κάθεται στο γιογιό.

Μην απογοητεύστε αν δεν υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα και κυρίως μην επηρεάζεστε από τι κάνουν τα συνομήλικα παιδιά, φίλων ή γνωστών σας. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και αντιδρά με άλλο τρόπο. Χρειάζεται, όπως σε κάθε αλλαγή, υπομονή και προσπάθεια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved