Έρευνα: Πώς η σχέση μπαμπά - παιδιού επηρεάζει τις σχολικές επιδόσεις

Νέα έρευνα αναδεικνύει τη σημαντική επίδραση της πατρικής φιγούρας στην ανάπτυξη ενός παιδιού.

Έρευνα: Πώς η σχέση μπαμπά - παιδιού επηρεάζει τις σχολικές επιδόσεις

Τα παιδιά που παίζουν, ζωγραφίζουν και κάνουν δραστηριότητες με τους μπαμπάδες τους έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις, προκύπτει από νέα έρευνα.

Bigstock

Τα παιδιά των οποίων οι μπαμπάδες παίζουν, διαβάζουν και ζωγραφίζουν μαζί τους, έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις, δείχνει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Leeds.

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 5.000 μπαμπάδες με τα παιδιά τους και όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα, τα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι τα εξής:

  • Τα παιδιά των οποίων οι μπαμπάδες ζωγράφιζαν και έπαιζαν μαζί τους ή τους διάβαζαν παραμύθια στην ηλικία των τριών ετών, είχαν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο τα επόμενα χρόνια,μέχρι και την ηλικία των πέντε ετών.
  • Επίσης, οι μπαμπάδες που είχαν ενεργή συμμετοχή στην ανατροφή και την καθημερινότητα των παιδιών τους ηλικίας πέντε ετών, συνέβαλαν στη βελτίωση της βαθμολογίας τους στην ηλικία των επτά ετών.

Η Δρ Helen Norman, ερευνήτρια στο Leeds University Business School, η οποία ηγήθηκε της έρευνας, είπε: «Οι μητέρες εξακολουθούν να αναλαμβάνουν τον πρωταρχικό ρόλο στην φροντίδα των παιδιών, αλλά, εάν οι μπαμπάδες ασχολούνται επίσης ενεργά, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα τα παιδιά να έχουν καλύτερους βαθμούς στο δημοτικό σχολείο. Γι' αυτό είναι κρίσιμη η ενθάρρυνση και η υποστήριξη των μπαμπάδων να μοιράζονται τη φροντίδα των παιδιών με τη μητέρα, από ένα πρώιμο στάδιο στη ζωή του παιδιού.»

Ο ρόλος του πατέρα στην ψυχική ισορροπία του παιδιού είναι ιδιαίτερα σημαντικός

Να σημειώσουμε επίσης ότι η συμμετοχή των μπαμπάδων επηρέασε θετικά τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών τους ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνικότητα, την ηλικία του παιδιού στο σχολικό έτος και το εισόδημα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Επιπλέον, υπήρχαν διαφορετικά αποτελέσματα όταν οι μαμάδες και οι μπαμπάδες συμμετείχαν στις ίδιες δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι μαμάδες είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις συναισθηματικές και κοινωνικές συμπεριφορές των μικρών παιδιών και όχι τόσο στο εκπαιδευτικό επίτευγμα.

family, fatherhood and people concept - portrait of happy smiling father and little son hugging at h

Οι ερευνητές συνιστούν στους μπαμπάδες να αφιερώνουν όσο περισσότερο χρόνο μπορούν για να συμμετέχουν σε διαδραστικές δραστηριότητες με τα παιδιά τους κάθε εβδομάδα. Για πολυάσχολους, εργαζόμενους μπαμπάδες, ακόμη και μόλις δέκα λεπτά την ημέρα θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν εκπαιδευτικά οφέλη.

Συνιστούν επίσης στα σχολεία και στους διάφορους εκπαιδευτικούς φορείς να λαμβάνουν τακτικά τα στοιχεία επικοινωνίας και των δύο γονέων (όπου είναι δυνατόν) και να αναπτύσσουν στρατηγικές για να βοηθήσουν και οι μπαμπάδες να παίζουν πιο ενεργό ρόλο στη ζωή του παιδιού.

Με πληροφορίες από sciencedaily.com

afieroma-back-to-school.jpg

Δείτε όλο το αφιέρωμα για τη νέα σχολική χρονιά ΕΔΩ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved