Οι ειδικοί συμβουλεύουν: Επαρκής ύπνος, καλές σχολικές επιδόσεις

Ο επαρκής και καλός ύπνος κάθε βράδυ είναι ζωτικής σημασίας για την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν: Επαρκής ύπνος, καλές σχολικές επιδόσεις

Ο επαρκής ύπνος είναι καθοριστικός για την ψυχική υγεία και την εγεκφαλική ανάπτυξη των παιδιών.

Bigstock

Τα παιδιά και οι έφηβοι που δεν κοιμούνται αρκετές ώρες το βράδυ μπορεί να έχουν προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης, αναφέρει δημοσίευση του Sleep Foundation τον Μάρτιο του 2023. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφορά, κακή ψυχολογία και να επηρεάσει μεταξύ άλλων τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών.

Προτεραιότητα ο καλός και ο επαρκής ύπνος για τα παιδιά

Οι ανάγκες του ύπνου ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Για τα παιδιά ηλικίας 6 με 12 ετών, οι ειδικοί συνιστούν 9-11 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Για τους έφηβους, 8-12 ώρες ύπνου, αντίστοιχα.

Έρευνες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έδειξες ότι το 57% των μαθητών Γυμνασίου και το 72% των μαθητών Λυκείου δεν συμπληρώνουν τις ώρες ύπνου που χρειάζονται, ενώ στις μικρότερες ηλικίες το ποσοστό αυτό φτάνει το 25%. Για το 23.8% των εφήβων η έλλειψη ύπνου φτάνει σε τέτοιο βαθμό που οι επιπτώσεις είναι εμφανείς στην καθημερινή τους συμπεριφορά και λειτουργικότητα.

undefined

Οι επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου στις σχολικές επιδόσεις

Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι η έλλειψη ύπνου μειώνει τις γνωστικές ικανότητες των παιδιών και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχολικές τους επιδόσεις.

Πιο συγκεκριμένα, έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την λειτουργία του εγκεφάλου με τους εξής τρόπους:

Μειωμένη προσοχή. Η ικανότητα συγκέντρωσης είναι ζωτικής σημασίας για τη μάθηση και ο ανεπαρκής ύπνος μειώνει την προσοχή και τη συγκέντρωση.

Εξασθενημένη μνήμη. Ο ύπνος παρέχει δίνει χρόνο στον εγκέφαλο για να αποθηκεύσει την ανάμνηση μίας εικόνας ή σκέψης. Χωρίς επαρκή ύπνο, οι μνήμες μπορεί να μην σχηματίζονται σωστά και μπορεί επίσης να είναι πιο δύσκολο το παιδί να ανακαλέσει με ακρίβεια αποθηκευμένες πληροφορίες.

Επιβράδυνση της επεξεργασίας. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να μειώσει τον χρόνο αντίδρασης και να εμποδίσει την ικανότητα γρήγορης λήψης αποφάσεων και ανάλυσης πληροφοριών .

Πιο αργή διαδοχική σκέψη. Η ικανότητα να θυμάται το παιδί μια σειρά βημάτων, όπως σε ένα επιστημονικό πείραμα ή όταν παίζει ένα μουσικό όργανο, μειώνεται όταν ο ύπνος δεν είναι επαρκής.

Μειωμένη δημιουργικότητα. Η δημιουργική σκέψη βασίζεται στην ικανότητα δημιουργίας συνδέσεων μεταξύ διαφορετικών ιδεών. Σύμφωνα με έρευνες, ο τύπος πνευματικής δραστηριότητας βλάπτεται από τον κακό ύπνο.

Η στέρηση ύπνου μπορεί επίσης να μειώσει τη σχολική επίδοση λόγω των επιπτώσεων που έχει στη διάθεση και τη συμπεριφορά:

Υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κακή λήψη αποφάσεων. Ο περιορισμένος ύπνος μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των τμημάτων του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη λήψη σωστών αποφάσεων.

Επιθετικότητα. Ορισμένες έρευνες σε παιδιά έχουν συνδέσει τα προβλήματα ύπνου με αυξημένο κίνδυνο επιθετικής συμπεριφοράς

Κατάθλιψη και άγχος. Τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά, η στέρηση ύπνου σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους, και αυτές οι καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τη συνολική υγεία του παιδιού και τις σχολικές του επιδόσεις.

Με πληροφορίες από Sleep Foundation

afieroma-back-to-school.jpg

Δείτε όλο το αφιέρωμα για τη νέα σχολική χρονιά ΕΔΩ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved