Πώς θα γίνεις ένας cool μπαμπάς

Ένας μπαμπάς αποκαλύπτει τα μυστικά του.

Πώς θα γίνεις ένας cool μπαμπάς

Πώς θα γίνω καλός μπαμπάς

Bigstock

Ο Leo Babauta είναι μπαμπάς και έχει έξι παιδιά. Συχνά τον ρωτούν για το πώς τα βγάζει πέρα με 6 παιδιά του ενώ παράλληλα καταφέρνει να είναι παραγωγικός στη δουλειά του και φυσικά να κατακτά όποιο στόχο και αν βάλει στο μυαλό του. Ποιο είναι το μυστικό σε όλα όσα κάνει καθημερινά; Όπως ο ίδιος ο Leo αποκαλύπτει, είναι τα ίδια του τα παιδιά. Τα 6 του παιδιά είναι η κινητήριος δύναμή του.

«Εκείνα και η σύζυγός μου είναι ο λόγος που ζω.

Ο κυριότερος στόχος μου είναι να είμαι όσο καλύτερος μπαμπάς μπορώ και ενώ υπάρχουν ακόμη πράγματα που πρέπει να κάνω για να εξελιχθώ, σκέφτομαι ότι είμαι ένας καλός μπαμπάς, μέχρι στιγμής.

Πώς μπορείς να γίνεις όμως ένας καλός μπαμπάς; Ορίστε μια λίστα που έχω φτιάξει ο ίδιος.

1. Πάντα να βάζεις πάνω από όλα τα δικά τους ενδιαφέροντα: Σου αρέσει να πίνεις και να καπνίζεις; Μάντεψε! Δεν είναι καλό για εκείνα και αν θες να γίνεις ένα καλό παράδειγμα για εκείνα, θα πρέπει να μην το κάνεις μπροστά τους.

2. Προστάτεψέ τα: Ως μπαμπάς, το πιο σημαντικό πράγμα που έχεις να κάνεις, είναι να προστατεύεις την οικογένειά σου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνεις αυτό. Η ασφάλεια είναι το πρώτο πράγμα, γι' αυτό όσο είναι μικρά τα παιδιά θα πρέπει να ασφαλίσεις το σπίτι σου, να τα κρατάς μακριά από πρίζες, αιχμηρά αντικείμενα, απορρυπαντικά, πάντα να τα βάζεις σε καρεκλάκι στο αυτοκίνητο και να τους φοράς ζώνη.

mpampas-gios-sxesi.jpg

«Οι στοργικοί μπαμπάδες που αγκαλιάζουν τα παιδιά τους και δείχνουν εύκολα τα συναισθήματά τους»

Bigstock

3. Να μοιράζεσαι τον προσωπικό σου χώρο μαζί τους: Όταν γυρίζεις από τη δουλειά στο σπίτι, σίγουρα θα θες να ξεκουραστείς. Αλλά αυτός θα είναι και ο μοναδικός χρόνος που θα μπορείς να περάσεις μαζί τους μέσα στην εβδομάδα. Αφιέρωσε στα παιδιά σου, εκτός από τα σαββατοκύριακα και τον χρόνο και χώρο που έχεις στο σπίτι για να ξεκουραστείς. Θα μεγαλώσουν σε χρόνο dt και θα αναζητάς αυτόν τον τρόπο. Τα παιδιά θέλουν τους μπαμπάδες στη ζωή τους.

4. Κάντε τους αγκαλιές: Οι μπαμπάδες δεν πρέπει να φοβούνται να αγκαλιάσουν τα παιδιά τους. Τα παιδιά χρειάζονται τη φυσική επαφή, όχι μόνο από τις μαμάδες τους αλλά και τους μπαμπάδες τους. Κάντε χουζούρι, αγκαλιές και γενικότερα δείξτε με κάθε τρόπο την αγάπη και την αδυνάμια σας σε εκείνα.

5. Παίξτε μαζί τους: Βγείτε έξω. Παίξτε μαζί. Παίξτε κρυφτό, κυνηγητο, μαξιλαροπόλεμο. Μην βλέπετε τηλεόραση μαζί. Δείξτε τους πόσο διασκεδαστικοί μπορείτε να γίνετε.

6. Κάντε ό,τι κάνει και η μαμά: Σίγουρα παραδοσιακά τα περισσότερα πράγματα τα κάνει η μαμά. Αλλάζουν πάνες, ταίζουν τα μωρά, τα κάνουν μπανιο, τα νανουρίζουν μέσα στην νύχτα. Μαντέψτε... κι εσείς μπορείτε να κάνετε όλα τα παραπάνω. Όχι μόνο θα ξεκουράσετε τη σύντροφό σας κάνοντας όλα τα παραπάνω κάποιες φορές, αλλά θα δεθείτε ακόμη περισσότερο με το παιδί σας.

7. Διαβάστε τους: Αυτό είναι ίσως από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα κάνετε για το παιδί σας. Πρώτα από όλα είναι τόσο διασκεδαστικό. Τα παιδικά βιβλία είναι πραγματικά απίθανα. Μέσα από τα παραμύθια θα τους μάθετε την ανάγνωση και φυσικά, ο χρόνος που θα περάσετε μαζί τους δεν αναπληρώνεται με τίποτα.

8. Σταθείτε στο πλευρό της μαμάς: Μην τα βάζετε με τη μητέρα τους μπροστά τους. Σίγουρα μικροκαυγαδάκια θα υπάρξουν μέσα στο σπίτι, όμως, αποφύγετε τις διαφωνίες μπροστά τους. Δείξτε τους ότι τη σέβεστε, την αγαπάτε και εκτιμάτε όλα όσα κάνει καθημερινά για εκείνα και για εσάς τους ίδιους. Πάντα να λειτουργείτε ως ομάδα και όχι ως μονάδα.

prokliseis-mpampa.jpg

9. Διδάξτε τους την αυτοεκτίμηση: Ίσως αυτό θα έπρεπε να είναι το Νο. 1. Λοιπόν, δεν τα έχω βάλει σε σεριά, αλλά αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που ένας μπαμπάς μπορεί να διδάξει στα παιδιά του. Πώς θα το κάνετε αυτό; Με ένα εκατομμύριο τρόπους, αλλά κυρίως δείχνοντάς τους (δεν αρκεί να το λέτε) ότι τα εκτιμάτε, περνώντας χρόνο μαζί τους, μιλώντας και ακούγοντάς τα, επαινώντας τα πράγματα που κάνουν. Με λίγα λόγια να επαινείτε και να ενθαρρύνετε και να μην επιπλήττετε και αποθαρρύνετε.

10. Διδάξτε τους για τα οικονομικά: Αυτό είναι κάτι που συχνά δεν αναφέρεται σε άρθρα σχετικά με τον μπαμπά. Μπορεί να μην χρειάζεται να διδάξετε το παιδί σας για τις μετοχές και τα χαρτοφυλάκια, αλλά από νεαρή ηλικία, μπορείτε να του μάθετε την αξία των χρημάτων, πώς να εξοικονομεί χρήματα για να πετύχει έναν στόχο και αργότερα πώς να κερδίζει χρήματα και πώς να τα διαχειρίζεται σωστά.

11. Να είστε καλός με τον εαυτό σας: Δεν πρέπει να παρατήσετε τη ζωή σας επειδή γίνατε πατέρας. Πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας, να περνάτε χρόνο μόνος ή με τους φίλους σας για να είστε καλός μπαμπάς με τα παιδιά σας. Επίσης να προσέχετε την υγεία σας. Να τρώτε υγιεινά, να κάνετε γυμναστική επειδή α) αν είστε άρρωστος δεν θα μπορείτε να φροντίσετε τα παιδιά σας, β) μαθαίνετε στα παιδιά σας πώς να προσέχουν την υγεία και το σώμα τους, γ) θέλετε να απολαύσετε και τα εγγόνια σας στο μέλλον.

12 Να είστε καλός με τη μαμά τους: Όχι, αυτό δεν είναι ίδιο με το νο.8 που ανέφερα πιο πάνω. Πρέπει να είστε καλός με τη μητέρα τους όταν δεν βλέπουν εκείνα. Βγείτε μαζί της. Κάντε της μασάζ. Πηγαίνετε στο σινεμά. Βοηθήστε τη με τις δουλειές του σπιτιού, δώστε της ελεύθερο χρόνο που θα μπορεί να περάσει με τις φίλες της, κάντε της εκπλήξεις. Επειδή όταν η μαμά είναι χαρούμενη είναι και τα παιδιά χαρούμενα. Και μαζί με αυτούς, είναι και ο μπαμπάς χαρούμενος».


πηγή: Leo Babauta / zenhabits.net

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved