5 τρόποι για να γίνεις καλύτερη μαμά σήμερα

Τι σημαίνει να είσαι καλή μαμά;

Μαργαρίτα Νικολάου
5 τρόποι για να γίνεις καλύτερη μαμά σήμερα
Bigstock

Καλή μαμά είναι η περιποιητική, η αφοσιωμένη, η στοργική, η υπεύθυνη, η αξιόπιστη, η υπομονετική… Και η λίστα μπορεί να συνεχιστεί.

Οι μαμάδες αγαπούν τα παιδιά τους με όλο τους το είναι, τους αφιερώνουν τη ζωή τους και ελπίζουν να είναι τέλειες για εκείνα. Όλες αξίζουν το βραβείο της καλύτερης μαμάς του κόσμου απλά και μόνο για όσα καταφέρνουν να κάνουν καθημερινά για τα παιδιά τους.

Υπάρχουν όμως και εκείνες οι μέρες που οι μαμάδες νιώθουν κουρασμένες, εξαντλημένες, νευριασμένες ή αγχωμένες και κάνουν πράγματα για τα οποία μετανιώνουν και νιώθουν τύψεις μετά. Μια δύσκολη μέρα για παράδειγμα, μπορεί να κάνει μια μαμά να φωνάξει στο παιδί της, αναγνωρίζοντας μετά -πολύ μετά- ότι δεν έπρεπε να φωνάξει.

Challenge 20 ημερών - Πώς θα γίνεις καλύτερη μαμά

Τι πρέπει να κάνει αυτή η μαμά αρχικά; Να πάψει να αναζητά την τελειότητα. Καμία μαμά δεν είναι τέλεια.

Τι μπορεί να κάνει αντί να αναζητά την τελειότητα; Να γίνει καλύτερη. Να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού της.

1. Μάθε να είσαι περισσότερο παρούσα μαμά

Πόσες φορές βρίσκεσαι στον ίδιο χώρο με το παιδί σου αλλά στην πραγματικότητα δεν ασχολείσαι μαζί του; Πόσες φορές σου έχει μιλήσει το παιδί σου και εσύ δεν έχεις ακούσει τι σου είπε; Μάθε να είσαι παρούσα και αυτό αμέσως θα σε κάνει καλύτερη μαμά. Απόλαυσε τη στιγμή, εστίασε σε ό,τι κάνει το παιδί σου και σε ό,τι σου λέει.

2. Σταμάτα να τα κάνεις όλα... όλα μαζί

Ξέρεις τι είναι το multitasking και σίγουρα το κάνεις. Είναι δύσκολο να είσαι παρούσα στη ζωή του παιδιού σου όταν χίλια δυο άλλα πράγματα βρίσκονται στο μυαλό σου. Όταν κάνεις πολλά πράγματα μαζί κουράζεσαι περισσότερο και δεν μπορείς να κάνεις αυτό που πραγματικά θες: να είσαι μια καλή μαμά στο πλευρό του παιδιού σου.

Βάλε προτεραιότητες, κάνε διαλείμματα και μην προσπαθείς να τα κάνεις όλα μαζί με τη μία.

3. Γυμνάσου

Αν δεν προσέξεις τον εαυτό σου δεν θα σε προσέξει κανένας άλλος. Βρες λίγο χρόνο για εσένα. Τα παιδιά θέλουν μια υγιή και χαρούμενη μαμά. Βγες έξω, περπάτησε λίγο, κάνε yoga, βγες μια βόλτα για έναν καφέ με μια φίλη σου. 20 λεπτά αρκούν για να ανεβάσεις την διάθεση και την ψυχολογία σου.

mama-kori.jpg

4. Να είσαι πρώτα από όλα μαμά

Αυτό είναι το πιο δύσκολο από όλα. Να είσαι πάνω από όλα μαμά. Ξέρουμε ότι θες να είσαι η cool μαμά, η φίλη μαμά, όμως θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι είσαι πάνω από όλα μαμά. Μπορεί οι δικοί σου γονείς να μην ήταν έτσι, να έκαναν πράγματα που δεν σου άρεσαν κι εσύ με τον τρόπο σου να θες αποφύγεις να γίνεις σαν τους γονείς σου.

Τα παιδιά χρειάζονται όρια και κανόνες. Με το να προσπαθείς να είσαι φίλη τους δεν τα ωφελεί μακροπρόθεσμα και το μόνο που καταφέρνεις είναι να τονώσετε τον εγωισμό τους.

5. Γίνε ένα καλό παράδειγμα

Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους. Ό,τι μα ό,τι και αν κάνετε (και δεν κάνετε) στο σπιτικό σας, σίγουρα το παιδί σας θα το μιμηθεί. Πώς έχεις απαιτήσεις από το παιδί σου να κάνει πράγματα, όταν εσύ η ίδια ή ο σύζυγός σου δεν το κάνετε στο σπίτι.

Θες να διαβάσουν ένα βιβλίο; Πρέπει να διαβάζεις και εσύ.

Θες να μαζεύουν τα ρούχα τους και μην τα πετούν από εδώ και από εκεί; Πρέπει να το κάνεις και εσύ.

Πώς δημιουργούμε διπλά πρότυπα στα παιδιά μας

Τι κάνει εσένα καλύτερη μαμά;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved