Πώς αναπνέουν τα μωρά στη μήτρα;

Τα στάδια ανάπτυξης των πνευμόνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πώς αναπνέουν τα μωρά στη μήτρα;

Οι κρίσιμες εβδομάδες για την ανάπτυξη των πνευμόνων του μωρού στη μήτρα.

Bigstock

Στους υπερήχους του πρώτου τριμήνου, οι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν τον θώρακα του εμβρύου να ανεβοκατεβαίνει και από το στόμα του να βγαίνουν μικρές - μικρές φυσαλίδες. Ήδη από την ηλικία αυτή το μωρό μαθαίνει πώς να αναπνέει.

«Τα μωρά ξεκινούν την εξάσκηση για την αναπνοή ήδη από το περιβάλλον στη μήτρα» αναφέρει στο Parents η γυναικολόγος Meghana Limaye.

«Οι κινήσεις αυτές της αναπνοής είναι ένας σημαντικός δείκτης για την υγεία του εμβρύου και βοηθά τους γυναικολόγους να επιβεβαιώσουν την υγιή ανάπτυξη του μωρού.» αναφέρει ο μαιευτήρας – γυναικολόγος Eric Bergh.

Πώς αναπτύσσονται οι πνεύμονες στη μήτρα;

Έρευνες δείχνουν ότι η ανάπτυξη των πνευμόνων ξεκινά την 4η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Την 10η – 11η εβδομάδα το έμβρυο ξεκινά και καταπίνει το αμνιακό υγρό το οποίο εισέρχεται στον πνεύμονα και ενισχύει την ανάπτυξη των πνευμόνων. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι ότι πολλοί γονείς παρατηρούν τον θώρακα του μωρού να ανεβοκατεβαίνει μέσα στη μήτρα από την 12η εβδομάδα κύησης.

«Δεν αναπνέει όπως το έχουμε εμείς στο μυαλό μας», αναφέρει στο Parents ο G. Thomas Ruiz, MD , επικεφαλής OB-GYN στο MemorialCare Orange Coast Medical Center στην Καλιφόρνια. «Το έμβρυο λαμβάνει οξυγόνο μέσω του πλακούντα —μεταφέρει οξυγόνο μέσω του πλακούντα και εισέρχεται στην εμβρυϊκή κυκλοφορία μέσω της ομφαλικής φλέβας, η οποία βρίσκεται μέσα στον ομφάλιο λώρο και εισέρχεται στο έμβρυο μέσω του ομφαλού. Το υγρό είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την ωρίμανση των πνευμόνων».

The Pregnant Girl Holding An Ultrasound Picture In Her Hands While Sitting On The Bed

Το πιο κρίσιμο στάδιο στην ανάπτυξη των πνευμόνων του μωρού είναι το διάστημα μεταξύ της 17ης και 26ης εβδομάδας κύησης. Στην περίοδο αυτή αναπτύσσεται η κύρια αναπνευστική επιφάνεια των πνευμόνων, επιτρέποντας την οξυγόνωση μετά τη γέννηση του μωρού.

Βέβαια, ακόμα και αν το μωρό γεννηθεί μετά το στάδιο αυτό, δηλαδή στις 24 εβδομάδες κύησης, αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να αναπνεύσει χωρίς υποστήριξη, δεδομένου ότι οι πνεύμονες δεν είναι ακόμα ώριμοι. Μετά την 26 η εβδομάδα κύησης, αναπτύσσονται οι τελικοί σάκοι. Επίσης το έμβρυο αρχίζει να παράγει τασιενεργό το οποίο επιτρέπει στον πνεύμονα να ανοίξει, να αποστραγγίσει το αμνιακό υγρό κατά τη διάρκεια του τοκετού και να αποτρέψει την κατάρρευση του πνεύμονα.

Για την καλύτερη ανάπτυξη των πνευμόνων, οι ειδικοί προτείνουν τη συμπλήρωση και των 39 εβδομάδων κύησης. «Οι πιθανότητες που ένα μωρό που γεννήθηκε στις 37 ή 38 εβδομάδες να χρειαστεί βοήθεια για την αναπνοή είναι χαμηλές αλλά υψηλότερες από τα μωρά που γεννιούνται στις 39 και 40 εβδομάδες»υποστηρίζουν.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved