Έγκυος τριών εβδομάδων: Τι να περιμένετε

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την 3η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Έγκυος τριών εβδομάδων: Τι να περιμένετε

Όλα όσα να περιμένετε στην τρίτη εβδομάδα κύησης.

Bigstock

Στην 3η εβδομάδα της εγκυμοσύνης οι εμφανείς αλλαγές στο σώμα σας δεν είναι πολλές, ωστόσο, τα πρώτα συμπτώματα πιθανά να έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία της.

Γενικά το χρονοδιάγραμμα της εγκυμοσύνης ξεκινά την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου. Τα περισσότερα τεστ εγκυμοσύνης που γίνονται και στο σπίτι είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να μπορούν να ανιχνεύσουν τα ανεβασμένα επίπεδα της ορμόνης γοναδοτροπίνης από την πρώτη εβδομάδα καθυστέρησης.

Τι συμβαίνει στο σώμα την 3η εβδομάδα της εγκυμοσύνης

Στην 3η εβδομάδα κύησης, η θερμοκρασία του σώματος ακόμα και όταν βρίσκεστε σε κατάσταση πλήρους ηρεμίας, είναι ανεβασμένη. Πιθανά επίσης να παρατηρήσετε πόνο στην κοιλιά, κυρίως από τη μία πλευρά και αυξημένες κολπικές εκκρίσεις, καθώς και η μικρή αιμορραγία.

Άλλα συμπτώματα σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης είναι η έντονη κόπωση και η υπνηλία. Επίσης, το στήθος είναι ευαίσθητο και πρησμένο, ενώ τα αυξημένα επίπεδα των οιστρογόνων πιθανά να προκαλέσουν μία ευαισθησία στις μυρωδιές.

Οι πρωινές ναυτίες ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει, στις περισσότερες τουλάχιστον περιπτώσεις, ωστόσο, πιθανά να έχουν ξεκινήσει οι πρώτες λιγούρες, ενώ τροφές που σας άρεσαν παλιά ίσως τώρα σας φανούν ότι έχουν διαφορετική γεύση.

Τις δύο πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, το γονιμοποιημένο ωάριο μεταφέρεται στην μήτρα και ουσιαστικά γίνεται ένα μικροσκοπικό σύνολο με κύτταρα το οποίο έχει το μέγεθος της κεφαλής μίας καρφίτσας. Μόλις το γονιμοποιημένο ωράριο εμφυτευτεί στη μήτρα, αρχίζει να δημιουργείται ο πλακούντας και αυξάνονται οι τιμές της ορμόνης γοναδοτροπίνης. Η ορμόνη γοναδοτροπίνη στέλνει σήμα στις ωοθήκες να μην παράγουν άλλα ωάρια και αυξάνει τις τιμές της προγεστερόνης και των οιστρογόνων.

Διατροφή και άσκηση

Ήδη από αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης καλό είναι να αποφεύγετε το αλκοόλ, την καφεΐνη και την κατανάλωση συγκεκριμένων φαγητών. Επίσης, εάν δεν τον έχετε κάνει ήδη είναι μία καλή περίοδος να αποκτήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα εξασφαλίσουν μία ισορροπημένη διατροφή. Σύμφωνα με το What to Expect, καλό είναι να καταναλώνετε τρεις μερίδες πρωτεΐνη άπαχη την ημέρα. Σημαντικό είναι επίσης να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φολλικό οξύ και βιταμίνη C.

Με πληροφορίες από livescience.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved