Επιτρέπονται τα λουκάνικα στην εγκυμοσύνη;

Τι να προσέξετε στην κατανάλωση λουκάνικων στην εγκυμοσύνη;

Επιτρέπονται τα λουκάνικα στην εγκυμοσύνη;

Τι να προσέξετε στην κατανάλωση λουκάνικων στην εγκυμοσύνη;

Bigstock

Η διατροφή την περίοδο της εγκυμοσύνης έχει ζωτική σημασία για την υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου. Κάποιες τροφές θεωρούνται απαγορευτικές όπως τα ωμά κρέατα και ψάρια, ενώ ενθαρρύνεται η ισορροπημένη διατροφή και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

Τι ισχύει όμως για τα λουκάνικα; Επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη ή όχι;

Στο εμπόριο υπάρχουν πολλών ειδών λουκάνικα που διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τη γεύση και την παρασκευή. Μία γρήγορη απάντηση στο εάν η κατανάλωσή τους επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη είναι «ναι», ωστόσο θα πρέπει να λάβετε κάποια πράγματα υπόψη πριν τα καταναλώσετε.

Ποια λουκάνικα επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη;

Κατ’ αρχάς να πούμε ότι το κύριο συστατικό των λουκάνικων είναι κρέας που έχει μετατραπεί σε κιμά. Το κρέας αυτό μπορεί ναι είναι χοιρινό, βοδινό ή μοσχαρίσιο και αναμιγνύεται με καρυκεύματα, λίπος, και αλάτι. Παραδοσιακά τα λουκάνικα περιβάλλονται με έντερο ή στομάχι ζώου. Πλέον, στα περισσότερα λουκάνικα που υπάρχουν στο εμπόριο, το φυσικό περίβλημα αντικαθίσταται με κολλαγόνο, κυτταρίνη ακόμα και με συνθετικά υλικά όπως πλαστικό.

Ασφαλές την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι οποιοδήποτε λουκάνικο είναι φρεσκομαγειρεμένο με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει μείνει για πολλή ώρα σε φυσικό περιβάλλον. Επίσης, οι ειδικοί αναφέρουν ότι θα πρέπει να δώσετε σημασία και στη θερμοκρασία μαγειρέματος:

Τα λουκάνικα που παρασκευάζονται από αρνί, χοιρινό, βοδινό ή μοσχαρίσιο κρέας καλό είναι να ψήνονται στους 160 βαθμούς C.

Τα λουκάνικα από κοτόπουλο ή γαλοπούλα, ακόμα και αν περιέχουν το συγκεκριμένο κρέας σε ένα μόνο ποσοστό θα πρέπει να μαγειρεύονται σε ελαφρώς υψηλότερες θερμοκρασίες πχ στους 165-170 βαθμούς C.

Ποια λουκάνικα να αποφύγετε στην εγκυμοσύνη;

Υπάρχουν λουκάνικα και αλλαντικά που καταναλώνονται κρύα όπως είναι το πεπερόνι, το σαλάμι και ορισμένα chorizo. Αποφύγετε την κατανάλωσή τους εκτός και εάν πρώτα τα έχετε μαγειρέψει πολύ καλά. Για παράδειγμα μία πίτσα που περιέχει πεπερόνι επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη μιας και το πεπερόνι μαγειρεύεται καλά όση ώρα ψήνεται η πίτσα.

«Ναι» στην κατανάλωση αλλά με μέτρο

Τα λουκάνικα δεν είναι απαγορευτικά στην εγκυμοσύνη αλλά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά και αλάτι, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Επίσης, κάποια λουκάνικα που είναι ελαφρώς πιο πικάντικα από άλλα ενδέχεται να σας προκαλέσουν καούρες.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved