Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 12η εβδομάδα της κύησης!

Η 12η εβδομάδα της κύησης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 11 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσεως μέχρι και τη συμπλήρωση 11 εβδομάδων και 6 ημερών από την ημέρα αυτή. Η πραγματική ηλικία του εμβρύου μετρούμενη με αφετηρία τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο είναι μεταξύ 63 και 70 ημερών.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 12η εβδομάδα της κύησης!

(Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της κύησης)

Μία από τις πιο εντυπωσιακές αλλαγές, που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της 12ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, είναι η εμφάνιση αντανακλαστικών κινήσεων. Τα δάκτυλα τόσο των χεριών, όσο και των ποδιών, αρχίζουν αν ανοίγουν και να κλείνουν, ενώ στις άκρες τους είναι πλέον ορατά τα νύχια.

Αν και ακόμα τα βλέφαρά του είναι κλειστά και δεν μπορεί να τα ανοίξει, οι μύες τους συσπώνται. Το δε στόμα του κάνει θηλαστικές κινήσεις. Αν μάλιστα χαϊδέψετε απαλά την κοιλιά σας, είναι πιθανό το έμβρυο να αρχίσει να συστρέφεται μέσα στη μήτρα, χωρίς όμως εσείς να μπορείτε ακόμα να το αισθανθείτε, είναι ακόμα νωρίς για κάτι τέτοιο.

Το έντερο του εμβρύου, το οποίο επιμηκύνεται με μεγάλη ταχύτητα, στο στάδιο αυτό προεξέχει μέσα στον ομφάλιο λώρο, βγαίνει δηλαδή έξω από την κοιλιά του. Τώρα όμως αρχίζει να εισέρχεται στην κοιλιά του.

Τα νεφρά αρχίζουν να παράγουν ούρα και είναι δυνατόν στον υπερηχογραφικό έλεγχο να εντοπίσουμε την ουροδόχο κύστη.
Σημαντικές είναι και οι αλλαγές, που λαμβάνουν χώρα στο κεφάλι του εμβρύου, το οποίο έχει πλέον σαφώς «ανθρώπινα» χαρακτηριστικά σε μικρογραφία. Τα μάτια του, τα οποία εντοπίζονταν αρχικά στα πλάγια της κεφαλής, έχουν πλέον μετακινηθεί στο πρόσωπο. Τα δε αφτιά του έχουν λάβει την τελική τους θέση.

Αυτές είναι αλλαγές εξωτερικές και φαίνονται, εξίσου δραματικές είναι όμως και οι αλλαγές, που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο. Τα νευρικά κύτταρα, που βρίσκονται εκεί πολλαπλασιάζονται με φρενήρεις ρυθμούς και δημιουργούν συνεχών νέες συνάψεις. Συνάψεις ονομάζονται οι ενώσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων, μέσω των οποίων δημιουργούνται πολύπλοκα δίκτυα.

Στο τέλος της εβδομάδας αυτής το έμβρυο έχει μήκος από την κορυφή της κεφαλής του μέχρι και τον κόκκυγα (την ουρίτσα) περίπου 5,4 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 14 γραμμάρια, δηλαδή όσο ζυγίζει μία μέτριου μεγέθους φράουλα.

Δείτε ΕΔΩ σε ποια εβδομάδα της κύησης βρίσκεστε!

*Τις υπόλοιπες εβδομάδες κύησης θα τις βρείτε ΕΔΩ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved