Μήπως το μωρό χρειάζεται συμπλήρωμα σιδήρου;

Η έλλειψη σιδήρου είναι ένα από τα κοινά διατροφικά προβλήματα σε βρέφη και παιδιά παγκοσμίως.

Μήπως το μωρό χρειάζεται συμπλήρωμα σιδήρου;

Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο πολύτιμο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Το σώμα χρειάζεται τον σίδηρο για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει το οξυγόνο σε όλο το σώμα. Επιπλέον, ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στην εγκεφαλική ανάπτυξη, στην παραγωγή ορμονών και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να οδηγήσουν σε αναιμία. Έρευνες δείχνουν ότι τα μωρά και τα παιδιά μικρής ηλικίας που έχουν αναιμία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καταπολέμηση λοιμώξεων. Επιπλέον, έρευνες έχουν συσχετίσει την αναιμία στην πρώιμη παιδική ηλικία με την μειωμένη γνωστική και κινητική λειτουργία.

Γιατί κάποια μωρά έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου;

Την περίοδο της εγκυμοσύνης τα μωρά λαμβάνουν τον σίδηρο από τη μητέρα και τον αποθηκεύουν στις λεγόμενες «αποθήκες σιδήρου». Οι αποθήκες σιδήρου επηρεάζονται από μια πληθώρα παραγόντων όπως:

Πρόωρος τοκετός. Όταν τα μωρά γεννιούνται πρόωρα δεν προλαβαίνουν να αυξήσουν τα αποθέματα σιδήρου πριν τον τοκετό.

Χαμηλό βάρος γέννησης. Τα μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης δεν έχουν γεμάτες αποθήκες σιδήρου παρόλο που δεν έχουν γεννηθεί πρόωρα.

Μητέρα με αναιμία. Τα μωρά των οποίων οι μητέρες έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου, είναι επίσης πιθανό να έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου.

Το μητρικό γάλα από μόνο του δεν παρέχει αρκετό σίδηρο για τα μωρά που έχουν έτσι και αλλιώς χαμηλά επίπεδα σιδήρου και είναι πιθανό να εμφανίσουν αναιμία χωρίς κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου ή εμπλουτισμένο με σίδηρο ξένο γάλα. Γενικά, σύμφωνα με το Health News, τα περισσότερα μωρά που δεν γεννιούνται πρόωρα και έχουν κανονικό βάρος γέννησης έχουν επαρκές απόθεμα σιδήρου στις αποθήκες σιδήρου που καλύπτει τις ανάγκες του μωρού μέχρι να ξεκινήσεις τις στερεές τροφές.

Πώς ξέρω ότι το μωρό έχει χαμηλά επίπεδα σιδήρου

Εάν το μωρό σας έχει γεννηθεί πρόωρα ή με χαμηλό βάρος γέννησης, ο γιατρό σας θα ελέγξει τα επίπεδα σιδήρου και την αιμοσφαιρίνη πριν πάρετε εξιτήριο από το μαιευτήριο. Επίσης, ο γιατρός θα παρακολουθεί τα επίπεδα σιδήρου του μωρού και το επόμενο διάστημα. Συμπτώματα αναιμίας στα μωρά είναι:

  • Ωχρότητα στο δέρμα
  • Έντονη κούραση
  • Πονοκέφαλος
  • Απώλεια όρεξης για φαγητό
  • Δυσκολία στην αναπνοή

Πώς θα ξέρετε ότι το μωρό χρειάζεται συμπλήρωμα σιδήρου

Τα περισσότερα μωρά με φυσιολογικό βάρος γέννησης δεν χρειάζονται συμπλήρωμα σιδήρου. Αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως έχουν αρκετό απόθεμα που καλύπτει τις ανάγκες του μωρού μέχρι και τον έκτο περίπου μήνα, τότε δηλαδή που ξεκινάει τις στερεές τροφές.

Τα μωρά που έχουν γεννηθεί πρόωρα ή έχουν χαμηλό βάρος γέννησης πιθανά να χρειαστούν συμπλήρωμα σιδήρου. Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για το μωρό. Ωστόσο, η περιεκτιότητά του σε σίδηρο δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του μωρού που δεν έχει αρκετό απόθεμα στις αποθήκες σιδήρου του. Σε αυτήν την περίπτωση, ο γιατρός είναι πιθανό να σας προτείνει συμπλήρωμα μητρικού γάλακτος για το μωρό. Επίσης, το γάλα φόρμουλας περιέχει περισσότερο σίδηρο από ότι το μητρικό γάλα και εάν τρέφεται αποκλειστικά με αυτό, πιθανά να μην χρειαστεί και συμπλήρωμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved