Βρεφική αναιμία: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Πώς θα καταλάβετε ότι το νεογέννητο μωρό σας έχει αναιμία.

Βρεφική αναιμία: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Τα μωρά με αναιμία έχουν χαμηλότερο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων από το φυσιολογικό. Έτσι, η ικανότητα του οργανισμού να μεταφέρει οξυγόνο στα διάφορα όργανα μειώνεται.

Ένα νεογέννητο μπορεί να αναπτύξει αναιμία για διάφορους λόγους. Όπως:

 • Το σώμα του μωρού δεν παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα περισσότερα μωρά έχουν αναιμία τους πρώτους μήνες της ζωής τους, γνωστή ως φυσιολογική αναιμία. Ο λόγος που εμφανίζεται είναι ότι το σώμα του μωρού αναπτύσσεται γρήγορα και χρειάζεται χρόνος για να φτάσει η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
 • Το σώμα διασπά τα ερυθρά αιμοσφαίρια πολύ γρήγορα . Αυτό το πρόβλημα είναι κοινό όταν οι ομάδες αίματος της μητέρας και του μωρού δεν ταιριάζουν. Αυτό ονομάζεται ασυμβατότητα Rh/ABO. Αυτά τα μωρά έχουν συνήθως ίκτερο (υπερχολερυθριναιμία), που μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα του δέρματος τους. Σε λίγα μωρά, η αναιμία μπορεί επίσης να προκληθεί από λοιμώξεις ή γενετικές (κληρονομικές) διαταραχές.
 • Το μωρό χάνει πολύ αίμα . Η απώλεια αίματος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών (NICU) συμβαίνει συνήθως επειδή οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να κάνουν συχνές εξετάσεις αίματος στο μωρό. Το αίμα που λαμβάνεται δεν αντικαθίσταται γρήγορα, γεγονός που προκαλεί αναιμία.
 • Το μωρό γεννιέται πρόωρα. Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα έχουν μικρότερο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και επίσης μικρότερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τα ερυθρά αιμοσφαίρια των τελειόμηνων βρεφών.
anaimia sta mora1

Ποια είναι τα συμπτώματα της αναιμίας στα νεογέννητα;

Πολλά μωρά με αναιμία δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Χλωμή επιδερμίδα.
 • Αίσθημα νωθρότητας (με χαμηλή ενέργεια).
 • Μειωμένη διάθεση για φαγητό ή κούραση κατά τη σίτιση.
 • Γρήγορο καρδιακό ρυθμό και γρήγορη αναπνοή εν ώρα ξεκούρασης.

Διάγνωση της αναιμίας στα νεογέννητα

Η αναιμία διαγιγνώσκεται με εξέταση αίματος προκειμένου να διαγνωστούν τα επίπεδα:

 • Αιμοσφαιρίνης : Η πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει οξυγόνο.
 • Αιματοκρίτη: Το ποσοστό αίματος που αποτελείται από ερυθρά αιμοσφαίρια.
 • Δικτυοκυττάρων : Το ποσοστό των ανώριμων ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Είναι μια μέτρηση για το πόσα νέα κύτταρα δημιουργούνται.
anaimia sta mora2

Τρόποι αντιμετώπισης βρεφικής αναιμίας

Ο παιδίατρος θα καθορίσει ποια θεραπεία είναι καλύτερη για το μωρό σας και αν είναι απαραίτητη. Ωστόσο, τα πρόωρα βρέφη που είναι άρρωστα ίσως χρειαστεί να κάνουν μετάγγιση αίματος για να αυξήσουν τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα.

Πηγή: my.clevelandclinic.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved