Το μητρικό γάλα είναι μαγικό

Έξι λόγοι που δείχνουν ότι το μητρικό γάλα είναι σκέτη μαγεία σύμφωνα με την επιστήμη.

Το μητρικό γάλα είναι μαγικό
Bigstock

Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι το μητρικό γάλα είναι απίστευτο. Από τον τρόπο που προσαρμόζεται για να καλύψει τις ανάγκες του μωρού σας σε διαφορετικές χρονικές στιγμές μέχρι τις ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, το μητρικό γάλα αξίζει όλο το χειροκρότημά μας.

"Είναι απίστευτο ότι το σώμα σας μπορεί να προσφέρει μια τόσο μαγική ουσία για το μωρό σας", λέει η Diana Spalding, CNM, σύμβουλος και μαία του Motherly. "Είναι απλώς μια ακόμη απόδειξη ότι ξέρουμε πώς να φροντίζουμε τα παιδιά μας μέσα από τη διαίσθησή μας." Ακολουθούν περισσότεροι τρόποι με τους οποίους η επιστήμη του μητρικού γάλακτος συνεχίζει να μας εκπλήσσει.

Μάθετε περισσότερα για την επιστήμη που κρύβεται πίσω από τις μαγικές ιδιότητες του μητρικού γάλακτος

thilasmos.jpg

Το μητρικό γάλα ποικίλλει ανάλογα με το φύλο του παιδιού

Μελέτες έχουν δείξει ότι το μητρικό γάλα που παράγουν οι μαμάδες ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το αν ταΐζουν ένα αγόρι ή ένα κορίτσι. Συγκεκριμένα, το γάλα που παράγεται για τα κορίτσια τείνει να είναι χαμηλότερο σε λίπος και πρωτεΐνες από αυτό που δημιουργείται για τα αγόρια.

Αλλά αυτό το κάνει ακόμα πιο αξιοσημείωτο είναι οι προσαρμογές στο γάλα για τα φύλα των παιδιών σε διαφορετικούς πολιτισμούς: Όπως διαπίστωσε μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο Nature, οι φτωχές μητέρες στην Κένυα παρήγαγαν πιο λιπαρό, υψηλότερης ποιότητας γάλα για τις κόρες τους έναντι των γιων τους - κάτι που οδήγησε τους ερευνητές να υποθέσουν ότι αυτό συμβαίνει γιατί τα κορίτσια έχουν περισσότερες πιθανότητες να βελτιώσουν το προφίλ της οικογένειάς τους μέσω ευεργετικών γάμων.

Η σύνθεση του μητρικού γάλακτος αλλάζει καθώς το μωρό μεγαλώνει

Όπως μπορεί να επιβεβαιώσει κάθε μαμά, οι διατροφικές ανάγκες των μωρών αλλάζουν καθώς εκείνα μεγαλώνουν – και το μητρικό γάλα συνεχίζει να ρέει και να αλλάζει σύνθεση επίσης. Και αυτές οι αλλαγές στο μητρικό γάλα συνεχίζονται όσο μεγαλώνουν τα μωρά: Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics, το λίπος και η ενέργεια που περιέχεται στο γάλα (ειδικά μητέρες που θηλάζουν για περισσότερο από ένα χρόνο) ήταν «σημαντικά αυξημένες» από το λίπος και την ενέργεια που είχαν μαμάδες που θήλαζαν μικρότερα σε ηλικία, παιδιά.

Το μητρικό γάλα προσαρμόζεται όταν το μωρό είναι άρρωστο για να παρέχει ισχυρότερα αντισώματα

Όταν ένα θηλάζον μωρό κρυώνει, η έρευνα δείχνει ότι ο αριθμός των λευκοκυττάρων στο μητρικό γάλα της μητέρας αυξάνεται. Ακόμη πιο απίστευτη είναι η θεωρία για το πώς μεταδίδονται αυτές οι πληροφορίες από το μωρό στη μαμά: Αν και η έρευνα είναι περιορισμένη, υπάρχουν ορισμένες ισχυρές επιστημονικές ενδείξεις ότι το στόμα του μωρού, μέσα από τη θηλή της μητέρας μπορεί να μεταφέρει σήματα που υποδεικνύουν την ανάγκη για περισσότερα αντισώματα.

thilasmos.jpg

Ο θηλασμός μειώνει τα ποσοστά ορισμένων παθήσεων

Μελέτες δείχνουν ότι τα βρέφη που θηλάζουν, μεγαλώνοντας παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά άσθματος και αλλεργιών και ο λόγος μπορεί να είναι επειδή τα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο μητρικό γάλα είναι μοναδικά και ικανά να επενδύσουν το παχύ έντερο των βρεφών και να οδηγήσουν σε ισχυρότερες ανοσολογικές αποκρίσεις.

Το ανθρώπινο μητρικό γάλα είναι ειδικά σχεδιασμένο για τα έξυπνα μωρά μας

Αν και όλα τα θηλαστικά παράγουν ολιγοσακχαρίτες στο μητρικό τους γάλα, οι ανθρώπινες μητέρες είναι παραγωγοί σούπερ ολιγοσακχαριτών - με περίπου 200+ ποικιλίες ολιγοσακχαριτών ανθρώπινου γάλακτος (HMOs). Αυτό που δεν γνωρίζετε; Ό,τι τα μωρά μας δεν μπορούν καν να χωνέψουν αυτά τα απλά σάκχαρα.

Έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια δείχνει ότι οι HMO προάγουν την παραγωγικότητα στα έντερα των βρεφών και, με τη σειρά τους, τα βοηθούν να αφομοιώσουν την πρωτεΐνη και άλλες μορφές ενέργειας πιο αποτελεσματικά. Ακολουθώντας αυτό το σκεπτικό, οι εξελικτικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι (εντελώς υποσυνείδητα) επενδύουν την ενέργεια στην παραγωγή HMO για να γίνουν τα μωρά ακόμη πιο έξυπνα.

Νυχτερινός θηλασμός – Γιατί είναι σημαντικός

Καλά νέα για κάθε μαμά που είναι έτοιμη να ξανακοιμίσει το μωρό της το συντομότερο δυνατό μετά από ένα νυχτερινό τάισμα: Το μητρικό γάλα που παράγεται τη νύχτα έχει υψηλότερα επίπεδα νουκλεοτιδίων που προάγουν τον ύπνο από το γάλα που παράγεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό το εύρημα οδήγησε τους ερευνητές να προτείνουν στις μητέρες να θηλάζουν τα μωρά τους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αν και ο θηλασμός μπορεί να μην είναι ένα εύκολο ταξίδι, είναι σίγουρα ανακουφιστικό να θυμάστε ότι όχι μόνο βοηθάτε το μωρό σας να μεγαλώσει — αλλά κάνετε και κάποια μαγικά πράγματα όσο θηλάζετε!

πηγή: mother.ly(ελεύθερη μετάφραση)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved