Απλά tips για να ενισχύσουμε την εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού

Μικρά "μυστικά" για έξυπνα μωρά.

Απλά tips για να ενισχύσουμε την εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πρώτος χρόνος ζωής ενός παιδιού είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς για να ενισχύσουμε την εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού;

Δείτε παρακάτω μερικά απλά tips που θα κάνουν όμως τη διαφορά.

Εξασκείστε την όραση του μωρού

Οπτική επαφή

Τα μωρά αναγνωρίζουν πρόσωπα και πρώτα από όλα το δικό σας. Εκμεταλλευτείτε τις στιγμές που το μωρό είναι ξύπνιο και επενδύστε στην οπτική επαφή.

Βγάλτε τη γλώσσα έξω

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα νεογέννητα από την ηλικία ήδη των δύο ημερών μπορούν να μιμηθούν απλές κινήσεις του προσώπου.

Βάλτε το μωρό μπροστά από τον καθρέφτη

Βάλτε το μωρό να δει την αντανάκλασή του στον καθρέφτη και να πειραματιστεί με εκφράσεις και κινήσεις.

Βάλτε το να βρει τις διαφορές

Κρατήστε δύο παρόμοιες εικόνες σε απόσταση λίγων εκατοστών από το πρόσωπο του . Ακόμα και σε αυτήν την ηλικία θα καταλάβει ότι οι δύο εικόνες δεν είναι μεταξύ τους ίδιες και θα προσπαθήσει να διακρίνει τις διαφορές.

tips eksupno mwro 4

Συζητήστε μαζί του και κάντε το να γελάσει

Μιλήστε του με ρυθμό

Τα μωρά μπορούν να αντιληφθούν τον ρυθμό σε μία συζήτηση. Ξεκινήστε πρώτοι την κουβέντα και κάντε παύσεις για να συνεχίσει το μικρό σας, ακόμα κι αν αυτά που λέει είναι απλές συλλαβές ή ήχοι.

Τραγουδήστε

Τα μωρά λατρεύουν τη μουσική και ωφελούνται ποικιλοτρόπως από το άκουσμα μελωδιών και τραγουδιών. Ηρεμούν, μαθαίνουν να εκφράζονται και εξοικειώνεται με λέξεις και εκφράσεις.

Εξηγήστε του τις κινήσεις που κάνετε

Πριν κλείσετε το φως, πείτε στο μωρό σας "τώρα θα κλείσω το φως". Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα εξοικειωθεί με τις σχέσεις αιτίου αιτιατού.

Γαργαλήστε το

Το συχνό γέλιο από τη βρεφική ακόμα ηλικία είναι το πρώτο βήμα για να αποκτήσει το παιδί αίσθηση του χιούμορ μεγαλώνοντας. Γαργαλήστε το στις πατούσες, την κοιλίτσα, παντού.

Κάντε αστείες γκριμάτσες

Οι αστείες γκριμάτσες κάνουν τα μωρά να ξεκαρδίζονται στα γέλια. Ανοίξτε στόμα, βγάλτε γλώσσα έξω, φουσκώστε μάγουλα και ό,τι άλλο σας έρθει στο μυαλό.

Δεθείτε με το μωρό σας

Ο θηλασμός

Σύμφωνα με έρευνες, τα μωρά που θηλάζουν κατά τη βρεφική τους ηλικία, έχουν καλύτερες επιδόσεις και υψηλότερο ΙQ μεγαλώνοντας. Ο θηλασμός εκτός από τα οφέλη που προσφέρει το μητρικό γάλα στο μωρό, ενισχύει και το μεταξύ σας δέσιμο.

tips eksupno mwro 3

Περάστε χρόνο μαζί

Δεν είναι ανάγκη πάντα να κάνετε δραστηριότητες και παιχνίδια. Αφιερώστε λίγα λεπτά την ημέρα, απλά για να κάτσετε στο πάτωμα με το μωρό, χωρίς μουσική ή άλλα παιχνίδια και αφήστε το μωρό να εξερευνήσει.

Κάντε το άλλαγμα πάνας μία διασκεδαστική δραστηριότητα

Ακόμα και μία δραστηριότητα ρουτίνας όπως είναι το άλλαγνα πάνας, μπορείτε να γίνει διασκεδαστική και εκπαιδευτική μέσα από την οποία το μωρό θα εξοικειωθεί με τα μέλη του σώματός του.

Ανακαλύψτε ένα νέο περιβάλλον

Κάντε περιπάτους

Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσει το μωρό νέες παραστάσεις είναι κάνοντας βόλτες με το καρότσι ή το ν μάρσιπο. Εξηγήστε στο μωρό σας τι βλέπετε κάθε φορά και αφήστε το να εξερευνήσει το νέο περιβάλλον.

Πηγαίνετε μαζί για ψώνια

Πάρτε το μωρό σας μαζί στο σούπερ μάρκετ ή το μανάβη και δείξτε του τα προϊόντα και τα τρόφιμα.

tips eksupno mwro 2

Παρακινήστε το να ανακαλύψει τις υφές

Παίξτε με χαρτομάντιλα και χαρτοπετσέτες

Ένα εύκολο παιχνίδι είναι κρύψετε μικρά αντικείμενα κάτω από χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα. Αφήστε το μωρό σας να τα βρει και παράλληλα να περιεργαστεί την υφή του χαρτιού στα χέρια του.

Παίξτε με τις υφές

Βάλτε σε ένα κουτί διάφορα αντικείμενα με διαφορετικές υφές. Αφήστε το μωρό σας να τις ανακαλύψει και περιγράψτε τι είναι το κάθε ένα.

Εξοικειωθείτε με το διάβασμα και την αριθμητική

Διαβάστε παρέα

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά ήδη από την ηλικία των οκτώ μηνών μπορούν να αναγνωρίσουν την διαδοχή των λέξεων σε μία ιστορία που έχουν ακούσει δύο ή τρεις φορές στη σειρά. Διαβάστε λοιπόν ξανά και ξανά!

Μετρήστε μαζί

Μετρήστε αντικείμενα που έχετε μπροστά σας, τα δαχτυλάκια του και ό,τι άλλο σας έρθει.

Πηγή πληροφοριών: parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved