Το ντροπαλό νήπιο

Γιατί είναι ντροπαλό το νήπιο και τι μπορείτε να κάνετε.

Το ντροπαλό νήπιο
Bigstock

Η ντροπαλότητα είναι χαρακτηριστικό της νηπιακής ηλικίας. Τα νήπια παιδιά μπορεί να είναι ντροπαλά για δύο κυρίως λόγους, αναφέρει το BabyCenter. Πρώτον, ίσως απλά να είναι στοιχείο του χαρακτήρα και της προσωπικότητά τους και να χρειάζονται χρόνο όταν γνωρίζουν ένα καινούριο πρόσωπο ή βρίσκονται σε ένα νέο περιβάλλον, μέχρι να προσαρμοστούν. Δεύτερον, το άγχος του αποχωρισμού. Εάν το παιδί ήταν πιο εξωστρεφές και ξαφνικά έχει γίνει πιο ντροπαλό μπορεί να έχει άγχος αποχωρισμού το οποίο σημαίνει ότι θα είναι πιο προσκολλημένο πάνω σας ή στον φροντιστή του. Το άγχος αποχωρισμού είναι σύνηθες σε παιδιά 10 με 18 μηνών και συνήθως υποχωρεί από μόνο του.

Όποια και αν είναι η αιτία για τη ντροπαλότητα του νηπίου, οι ειδικοί συμβουλεύουν το ίδιο: να κάνετε το παιδί να νιώσει άνετα στις διάφορες κοινωνικές περιστάσεις αφήνοντάς το να διαδράσει με τους γύρω του στον δικό του ρυθμό.

Πώς να βοηθήσετε το ντροπαλό παιδί

Πολλά παιδιά αποβάλλουν την ντροπαλότητά τους μόλις ξεκινήσουν το νηπιαγωγείο ή τον παιδικό σταθμό. Τότε ξεκινούν να νιώθουν πιο άνετα σε ένα άγνωστο περιβάλλον ή όταν συναναστρέφονται με νέα άτομα.

Δε χρειάζεται πίεση

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί συζητώντας μαζί του για το τι να περιμένει από ένα νέο μέρος ή το περιβάλλον του σχολείο και ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή του. Επίσης, είναι σημαντικό να μην το πιέσετε να εμπλακεί σε μία κοινωνική κατάσταση για την οποία δεν είναι έτοιμο, όπως για παράδειγμα ένα playdate.

Αποφύγετε τις ταμπέλες

Μπορεί το παιδί σε αυτήν την ηλικία να είναι ντροπαλό, δεν χρειάζεται όμως να του βάζετε αυτή τη ταμπέλα. Μπορεί να κλειστεί ακόμα περισσότερο στον εαυτό του και να μειώσετε την αυτοπεποίθησή του.

Ενθαρρύνετε τη συναναστροφή με άλλα παιδιά

Όχι με πίεση, αλλά δίνοντας στο παιδί τις ευκαιρίες να γνωρίσει και άλλα συνομήλικά του παιδιά. Ξεκινήστε με άτομα που είναι πιο πιθανό το παιδί να αισθάνεται μία άνεση όπως γείτονες και ξαδερφάκια.

Βοηθήστε το έμπρακτα

Εάν το παιδί φαίνεται να θέλει να συμμετάσχει σε κάποια ομαδική δραστηριότητα, για παράδειγμα σε ένα ομαδικό παιχνίδι σε κάποιο πάρτι, αλλά ντρέπεται, παρακινήστε το ή πηγαίνετε μαζί του και ρωτήστε τα άλλα παιδιά. Μόλις νιώσει άνετα, απομακρυνθείτε χωρίς να φύγετε από το οπτικό του πεδίο.

Μην ξεχνάτε ότι το παιδί μπορεί απλώς να είναι ντροπαλό γιατί έτσι είναι ο χαρακτήρας του. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και ο γονιός είναι ο πρώτος που πρέπει να σέβεται τη διαφορετικότητα του παιδιού.

Πηγή πληροφοριών: WhatToExpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved