Τα παιδιά που λένε ψέματα γίνονται επιτυχημένοι ενήλικες

Δείκτης ευφυΐας το ψέμα στα μικρά παιδιά!

Μαργαρίτα Νικολάου
Τα παιδιά που λένε ψέματα γίνονται επιτυχημένοι ενήλικες
Bigstock

Μήπως το παιδί σας λέει ψέματα σε καθημερινή βάση; Μη φοβάστε. Ενώ οι άνθρωποι που λένε ψέματα συχνά θεωρούνται αναξιόπιστοι, όταν πρόκειται για τα παιδιάείναι μερικές φορές καλό!

Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι όσο νωρίτερα τα παιδιά αρχίσουν να λένε ψέματα, τόσο πιο έξυπνα είναι και μπορεί να καταλήξουν να γίνουν πιο επιτυχημένα αργότερα στη ζωή τους.

Οι ειδικοί λένε ότι όσο πιο νωρίς αρχίσει το παιδί να λέει ψέματα, τόσο πιο έξυπνο είναι

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο διεξήγαγαν μια μελέτη με περισσότερα από 2.000 παιδιά για να προσπαθήσουν να καταλάβουν το λόγο που τα παιδιά τείνουν να κρύβουν την αλήθεια.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης αυτής τα παιδιά κλήθηκαν να καθίσουν μόνα τους σε ένα δωμάτιο και ένα παιχνίδι τοποθετήθηκε πίσω τους. Έπειτα οι ερευνητές ζήτησαν από αυτά τα παιδιά να μην κοιτάξουν το παιχνίδι, αλλά οι κρυφές κάμερες αποκάλυψαν ότι 9 στα 10 δεν κατάφεραν να συγκρατηθούν.

Όταν ρωτήθηκαν αν είχαν «ρίξει μια ματιά στο παιχνίδι», τα παιδιά απάντησαν ότι δεν το είδαν, όμως «καρφωθήκαν» όταν ρωτήθηκαν αν φαντάζονται τι παιχνίδι μπορεί να είναι.

undefined

Το 80% των τετράχρονων παιδιών λέει ψέματα

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Kang Lee λέει ότι η μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο το 30% των παιδιών ηλικίας περίπου δύο ετών μπορούν να πουν ένα εύλογο ψέμα, ενώ περίπου τα μισά από τα τρίχρονα σκαρώνουν μια φάρσα στους γονείς τους και το 80% των τετράχρονων παιδιών δημιουργούν ψέματα.

Όταν οι άνθρωποι λένε ψέματα, ενεργοποιείται ένα μέρος του εγκεφάλου που τους βοηθά να σκέφτονται αρκετά γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που το κάνουν αυτό σε μικρή ηλικία έχουν αναπτύξει την «εκτελεστική λειτουργία», που είναι η ικανότητα να βρίσκουν ένα πειστικό ψέμα.

«Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν αν το παιδί τους πει ένα μικρό αθώο ψεματάκι», λέει ο Δρ. Lee. «Σχεδόν όλα τα παιδιά λένε ψέματα. Όσοι έχουν καλύτερη γνωστική ανάπτυξη λένε καλύτερα ψέματα γιατί μπορούν να καλύψουν τα ίχνη τους. Μπορεί να γίνουν τραπεζίτες αργότερα».

Οι ειδικοί επίσης διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που λένε ψέματα στην παιδική τους ηλικία δεν γίνονται απατεώνες στην ενήλικη ζωή τους.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ενθαρρύνετε το παιδί σας να λέει ψέματα. Ο Δρ. Lee. τονίζει ότι είναι σημαντικό να διδάξετε στο παιδί σας τη σημασία της ειλικρίνειας.

Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε την ειλικρίνεια και την ενσυναίσθηση στα παιδιά. Η ανάπτυξη καλών χαρακτηριστικών, όπως η ειλικρίνεια, η ευθύτητα και ο σεβασμός για τους άλλους, μπορεί να συντελέσει στην καλή κοινωνική διαχείριση και να ενισχύσει τις πιθανότητες επιτυχίας στη ζωή.

Το να λέει ένα παιδί συστηματικά ψέματα μπορεί να οδηγήσει αργότερα στη ζωή του σε δυσπιστία και δυσκολίες στις σχέσεις με άλλα άτομα. Επίσης, η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη είναι συνήθως κρίσιμες για την επιτυχία σε πολλούς τομείς της ζωής, επαγγελματικά και προσωπικά.

Εσείς ως γονείς θα πρέπει να θυμάστε ότι η ανάπτυξη ενός υγιούς χαρακτήρα με βάση τις αξίες και τον σεβασμό προς τους άλλους μπορεί να συμβάλει στη μακροπρόθεσμη επιτυχία.

πηγή: thehealthymommy.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved