Διαχείριση θυμού σε παιδιά δημοτικού: Χρήσιμες συμβουλές

Πώς να διαχειριστείτε τα ξεσπάσματα και τον θυμό των παιδιών του δημοτικού.

Νίκη Παπανικολάου
Διαχείριση θυμού σε παιδιά δημοτικού: Χρήσιμες συμβουλές
Bigstock

Τα μικρά παιδιά συχνά δεν μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν τον έλεγχο, να φωνάζουν, να είναι θυμωμένα ακόμα και να πετούν πράγματα.

Τι κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις; Τα αγνοείτε μέχρι να ηρεμήσουν; Φωνάζετε για να σταματήσουν; Επιβάλετε τιμωρία;

Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο Vasco Lopes, PsyD, το ζητούμενο είναι να κατανοήσετε τους λόγους του θυμού του παιδιού τους.

thimomeno-paidi-diaxeirisi-thumou-1.jpg

Μείνετε ήρεμοι

Όταν φωνάζετε, έχετε λιγότερες πιθανότητες να ηρεμήσει το παιδί και να μπορέσετε να μιλήσετε. Όσο δύσκολο κι αν είναι, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και ελέγξτε τα συναισθήματά σας. Με αυτό τον τρόπο δίνετε στο παιδί σας το σωστό παράδειγμα και σταδιακά θα μάθει να κάνει το ίδιο (αν το τηρείτε).

Μην υποχωρείτε

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά μπορούν να γίνουν χειριστικά. Υποχωρώντας προκειμένου να σταματήσουν τη γκρίνια, απλά «επιβραβεύεται» τη συγκεκριμένη συμπεριφορά την οποία θα επαναλαμβάνει κάθε φορά που θα θέλει να πετύχει τον σκοπό του.

Επαινέστε την καλή συμπεριφορά

Όταν ηρεμήσει, επαινέστε το. Όπως κι και κάθε φορά που προσπαθεί να εκφράσει τα συναισθήματά του .

Time out και επιβράβευση

Όταν χρησιμοποιείτε time out φροντίστε να είστε συνεπείς στην εφαρμογή του. Εάν πάλι το παιδί είναι μεγάλο για time out, εφαρμόστε άλλη τακτική πειθαρχίας. Βέβαια, η συγκεκριμένη τακτική θεωρείται από πολλούς – γονείς και ειδικούς – αναποτελεσματική με αρνητικές επιδράσεις στην ψυχολογία του παιδιού.

paidi-nevra-thimos.jpg

Παιδικός θυμός: αντιμετώπιση

Το πώς ανταποκρίνεστε σε ένα ξέσπασμα εξαρτάται επίσης από τη σοβαρότητά του. Ο πρώτος κανόνας στον χειρισμό των μη βίαιων εκρήξεων είναι να τα αγνοείτε αποφεύγοντας συχνά και σχόλια τύπου « σε παρακαλώ, σταμάτα».

Αν όμως πετά αντικείμενα, πέφτει στον καναπέ ή σας σπρώχνει θα πρέπει να το μετακινήσετε, σύμφωνα με τον Vasco Lopes, σε ένα άλλο δωμάτιο, μέχρι να ηρεμήσει.

Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για τις συναισθηματικές εκρήξεις και την επιθετικότητα του παιδιού, η ακριβής διάγνωση είναι το κλειδί για να μπορέσετε να βρείτε στο σωστό τρόπο αντιμετώπισης ή για να λάβετε τη βοήθεια που χρειάζεστε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved