5 τρόποι να βοηθήσετε το έφηβο παιδί σας να τα βγάλει πέρα με την ακμή

Αν το έφηβο παιδί σας δείχνει προβληματισμένο και στρεσαρισμένο εξαιτίας της ακμής, ορίστε πώς μπορείτε να το βοηθήσετε

Μαργαρίτα Νικολάου
5 τρόποι να βοηθήσετε το έφηβο παιδί σας να τα βγάλει πέρα με την ακμή
Bigstock

Στην εφηβεία τα παιδιά δίνουν σημασία στην εμφάνισή τους, περισσότερο από ποτέ. Για αυτό και όταν αρχίζουν να εμφανίζουν ακμή, προβληματίζονται, ταράζονται και στρεσάρονται.

Αν το έφηβο παιδί σας δείχνει προβληματισμένο και στρεσαρισμένο εξαιτίας της ακμής, ορίστε πώς μπορείτε να το βοηθήσετε.

Πάρτε την ακμή στα σοβαρά

Με το να λέτε στο έφηβο παιδί σας ότι η ακμή, τα σπυράκια, τα σημάδια, οι μαύροι πόροι και άλλα ενοχλητικά σημάδια θα εξαφανιστούν με τον καιρό, δεν το βοηθάτε. Του κάνετε περισσότερο κακό, παρά καλό. Περιμένοντας να «καθαρίσει» η ακμή από μόνη της, η αυτοεκτίμηση του παιδιού σας μπορεί να πέσει κατακόρυφα. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η ακμή τείνει να οδηγεί σε χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Τα παιδιά που έχουν ακμή, πολλές φορές γίνονται θύματα bullying. Οι συμμαθητές τους μπορεί να τους αποκαλούν με διάφορα κοροϊδευτικά υποκοριστικά ονόματα ή να τους λένε να πλύνουν το πρόσωπό τους. Και το bullying επίσης μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά στην χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Έρευνες δείχνουν ότι η αυτοεκτίμηση ανεβαίνει όταν η ακμή θεραπεύεται. Μια θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ακμής.

Η θεραπεία της ακμής τώρα μπορεί επίσης να αποτρέψει την επιδείνωσή της αργότερα. Χωρίς θεραπεία, η ακμή μερικές φορές γίνεται σοβαρή. Όταν η σοβαρή ακμή εξαφανίζεται, μπορεί να αφήσει μόνιμες ουλές και σημάδια ακμής.

Να είστε προσεκτικοί όταν υπενθυμίζετε στο έφηβο παιδί σας να χρησιμοποιεί τη θεραπεία ακμής

Για να έχει αποτέλεσμα η θεραπεία, θα πρέπει το παιδί σας να ακολουθεί κατά γράμμα τις συμβουλές του γιατρού. Για να το βοηθήσετε να το κάνει αυτό, ίσως να θέλετε να του υπενθυμίζετε να κάνει καθημερινά τη θεραπεία κατά της ακμής. Θα πρέπει όμως να μη γίνετε κουραστικοί και πιεστικοί.

Μέσα από μια μικρή έρευνα, δερματολόγοι ανακάλυψαν ότι όταν οι γονείς υπενθυμίζουν καθημερινά στα έφηβα παιδιά τους να χρησιμοποιούν τη θεραπεία ακμής, τα παιδιά σταματούν να το κάνουν σωστά. Οι έφηβοι εκνευρίζονται με το να τους υπενθυμίζει κάποιος καθημερινά με το τι πρέπει να κάνουν.

Αυτό που θα βοηθήσει περισσότερο, είναι η μηνιαία επίσκεψη με τον δερματολόγο του παιδιού σας. Έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και των εφήβων, ακολουθούν τη θεραπεία πριν και μετά από κάθε ραντεβού με τον γιατρό τους.

Προσπαθήστε να μειώσετε το στρες

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, σχεδόν τα πάντα μπορεί να φαίνονται αγχωτικά. Τούτου λεχθέντος, οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις στρεσογόνες καταστάσεις μπορεί να βοηθήσει. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει έξαρση της ακμής και αυτό σίγουρα δεν θέλετε να συμβεί.

Παρακολουθήστε για σημάδια κατάθλιψης

Η ακμή μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθάνονται οι έφηβοι . Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ακμή μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος ή και στα δύο. Όσο περισσότερο καιρό έχει κάποιος την ακμή, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανιστούν αυτά τα προβλήματα.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η αντιμετώπιση και θεραπεία της ακμής μπορεί να ανακουφίσει την κατάθλιψη και το άγχος.

  • Σημάδια που πρέπει να προσέξετε:
  • Θλίψη που διαρκεί δύο εβδομάδες ή περισσότερο
  • Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανε το έφηβο παιδί σας

Αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων, ακόμη και με άτομα της ηλικίας τους

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις συμπεριφορές ενώ το έφηβο παιδί σας σας έχει ακμή, μπορεί να είναι καιρός να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο για θεραπεία ακμής. Χάρη στην πρόοδο της θεραπείας, σχεδόν κάθε περίπτωση ακμής μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Αφήστε το έφηβο παιδί σας να επισκεφθεί τον δερματολόγο μόνο του

Αν το έφηβο παιδί σας δει έναν δερματολόγο, αφήστε το να περάσει χρόνο μόνο μαζί του. Αυτό θα επιτρέψει στον δερματολόγο να μάθει τι ακριβώς θέλει το ίδιο το παιδί, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί αν βρίσκεται ο γονιός στο ίδιο δωμάτιο.

Οι περισσότεροι έφηβοι έρχονται αντιμέτωποι με την ακμή. Αν η ακμή κάνει τα παιδιά σας να νιώθουν άσχημα, τότε μια επίσκεψη σε έναν δερματολόγο και μια θεραπεία είναι σίγουρο ότι θα εκτιμηθεί.

πηγή: aad.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved