Σπυράκια περιόδου: Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Τι να κάνετε για να εξαφανίσετε τα σπυράκια της περίοδου 

Σπυράκια περιόδου: Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Τα σπυράκια της περιόδου συνήθως φεύγουν όταν η έμμηνος ρύση τελειώνει, ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να τα αντιμετωπίσετε φυσικά.

Bigstock

Η ακμή περιόδου αναφέρεται στα σπυράκια που βγάζετε λίγο πριν την περίοδο ή τις πρώτες μέρες της έμμηνου ρύσης. Συνήθως φεύγουν από μόνα τους όταν η περίοδος τελειώνει, ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να τα αντιμετωπίσετε φυσικά.

Σπυράκια περιόδου: Αίτια

Τα αίτια της ακμής περιόδου αφορούν κυρίως τις ορμονικές αλλαγές. Τα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν την περίοδο τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης πέφτουν, κάτι που μπορεί να κάνει τους σμηγματογόνους αδένες να εκκρίνουν περισσότερο σμήγμα που κάνει το δέρμα πιο λιπαρό. Η υπερβολική ποσότητα σμήγματος μπορεί να φράξει τους πόρους και να προκαλέσει έξαρση της ακμής.

Οι ορμονικές αλλαγές ευθύνονται και για άλλα συμπτώματα της περιόδου όπως είναι το πρησμένο στήθος, η δυσκοιλιότητα και η κυκλοθυμία. Σε αντίθεση με αυτά τα συμπτώματα, η ακμή περιόδου σε πολλές περιπτώσεις δεν υποχωρεί όταν τελειώνει και η περίοδος.

Η τεστοστερόνη, μια ανδρική ορμόνη που όλοι έχουμε στο σώμα μας ανεξαρτήτου φύλου, επηρεάζει τον κάθε έναν διαφορετικά, ανάλογα με τα επίπεδα των άλλων ορμονών μας. Όταν τα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν προς το τέλος της περιόδου σας, η τεστοστερόνη μπορεί επίσης να προκαλέσει ευαισθησία στους σμηγματογόνους αδένες.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα σπυράκια της περιόδου

Τα σπυράκια περιόδου συνήθως φεύγουν από μόνα τους. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι εσωτερικά ή να έχουν πύον και να πονάνε. Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Δοκιμάστε να τοποθετήσετε στα επίμαχα σημεία μία ζεστή κομπρέσα για 10 με 15 λεπτά, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα. Θα μειώσει τον πόνο και θα σας βοηθήσει να φύγει το πύον.
  • Μπορείτε να δοκιμάσετε και το ακριβώς αντίθετο δηλαδή αν βάλετε μία κρύα κομπρέσα ή πάγο πάνω στα σπυράκια για 5 με 10 λεπτά. Το παγωμένο στοιχείο θα μειώσει το πρήξιμο και τον πόνο.
  • Χρησιμοποιήστε μία κρέμα με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, μία ουσία που σκοτώνει τα βακτήρια.

Επιπλέον:

  • Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τις μέρες εκείνες προϊόντα που θα επιδεινώσουν την κατάσταση όπως λιπαρά αντηλιακά, καλλυντικά ή άλλα προϊόντα για το πρόσωπο.
  • Πλένετε το πρόσωπό σας μετά από κάθε δραστηριότητα που σας προκαλεί εφίδρωση.
  • Αποφύγετε την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά χωρίς τη χρήση αντηλιακού.
  • Μην το παρακάνετε με τα προϊόντα κατά τις ακμής. Έχουν συγκεκριμένες οδηγίες χρήσεις για κάποιο λόγο και η κατάχρησή τους, όχι μόνο δεν θα φέρει πιο γρήγορα αποτελέσματα, αλλά αντιθέτως, πιθανά να επιδεινώσει την κατάσταση.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved