Η σημαντική επιρροή των μπαμπάδων στη ζωή των έφηβων αγοριών

Τι μαθαίνουν τα έφηβα αγόρια από τους μπαμπάδες τους. 

Η σημαντική επιρροή των μπαμπάδων στη ζωή των έφηβων αγοριών
Bigstock

Η εφηβεία είναι μια δύσκολη και μεταβατική περίοδος στη ζωή των παιδιών. Η σχέση με τους γονείς δοκιμάζεται και συχνά τα όρια παραβιάζονται.

Η σχέση μπαμπά και έφηβου γιου

Οι μπαμπάδες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή των αγοριών που είναι στην εφηβεία. Ακόμα κι αν η επικοινωνία τους φαντάζει δύσκολη, είναι σημαντικό να τους στηρίζουν με κάθε τρόπο και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Κι αυτό γιατί:

Τα έφηβα αγόρια αποκτούν αυτοεκτίμηση

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τους εφήβους και τα αγόρια είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν περισσότερα σε σχέση με τα κορίτσια.

Ωστόσο, έρευνα δείχνει ότι οι έφηβοι με μπαμπάδες που συμμετέχουν ενεργά στη ζωή τους έχουν βελτιωμένη αυτοεκτίμηση και χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους.

Αντίθετα, οι έφηβοι που μεγαλώνουν με μπαμπάδες σκληρούς ή αμελείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη ή άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.

efivos.jpg

Τα έφηβα αγόρια έχουν υγιείς σχέσεις

Εάν ο πατέρας του έφηβου είναι επικοινωνιακός, αγαπά και σέβεται την οικογένειά του, τότε ο γιος θα έχει λιγότερα προβλήματα στις σχέσεις του τόσο στην εφηβεία όσο και στην ενήλικη ζωή του. Οι μπαμπάδες παρέχουν ένα μοντέλο για το πώς λειτουργούν οι σχέσεις και φαίνεται ότι συχνά αποτυπώνεται βαθιά στο ψυχολογικό DNA ενός νεαρού ατόμου.

efivos-kai-kindinoi-sto-diadiktio.jpg

Τα έφηβα αγόρια μαθαίνουν πώς να συμπεριφέρονται σωστά

Οι μπαμπάδες είναι το πρωταρχικό παράδειγμα για τους γιους τους για το τι σημαίνει να συμπεριφέρονται σωστά. Μαθαίνουν τι σημαίνει να είσαι υπεύθυνος, ηθικός, δίκαιος, ντόπρος, ευγενικός. Ένα έφηβο αγόρι παρακολουθεί πώς συμπεριφέρεται ο πατέρας του στις γυναίκες, πώς χρησιμοποιεί τη σωματική του δύναμη, αν εκτιμά τη δουλειά του, τους φίλους του και είναι βέβαιο ότι αυτές οι συμπεριφορές θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τη δική του μεγαλώνοντας.

Με πληροφορίες από το understandingboys.com.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved