Πατέρας: Πώς είναι στήριγμα για την κόρη και τον γιο στην εφηβεία

  • Η επιρροή της ενεργής πατρικής παρουσίας στα έφηβα κορίτσια
  • Η επιρροή της ενεργής πατρικής παρουσίας στα έφηβα αγόρια
  • Για τα αγόρια και τα κορίτσια στην εφηβεία ο πατέρας είναι στήριγμα με πολλαπλό ρόλο. Συμβουλεύει, εμψυχώνει, ενθαρρύνει, βοηθάει.
Πατέρας: Πώς είναι στήριγμα για την κόρη και τον γιο στην εφηβεία

Ολοένα και περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν τη σημασία της πατρικής φιγούρας στην ανάπτυξη των παιδιών. Ο πατέρας είναι ένα στήριγμα, ένα πρότυπο που παίζει σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια του χαρακτήρα, στην ψυχολογία και στην συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών από την μικρή τους ηλικία μέχρι και την εφηβεία.

Η εφηβεία είναι μία μεταβατική περίοδος από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Ο έφηβος βιώνει μεγάλες αλλαγές -σωματικές, κοινωνικές και συναισθηματικές- και οι γονείς είναι τα βασικά του στηρίγματα στην γεμάτη προκλήσεις αυτήν περίοδο. Η κυκλοθυμία, τα ξεσπάσματα, η χαμηλή αυτοπεποίθηση, η εύκολη επιρροή από τρίτους και οι πρώτες ρομαντικές σχέσεις είναι αναμενόμενα σε αυτό το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού.

Η επιρροή της ενεργής πατρικής παρουσίας στα έφηβα κορίτσια

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κορίτσια που έχουν έναν υποστηρικτικό πατέρα τείνουν να έχουν υψηλότερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Illinois έδειξε ότι η σχέση μπαμπά και κόρης στην εφηβεία επηρεάζει την σεξουαλική δραστηριότητα της έφηβης. Πιο συγκεκριμένα, τα κορίτσια που είναι δεμένα με τον πατέρα τους και έχουν μία ειλικρινή σχέση, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά.

Πληθώρα ερευνών έχει επίσης δείξει ότι ο πατέρας επηρεάζει τον τύπο του αγοριού που επιλέγει ένα κορίτσι. Όταν η σχέση μπαμπά-κόρης είναι δυνατή, οι κόρες τείνουν να κάνουν καλύτερες επιλογές. Με την συμπεριφορά του, τις αντιδράσεις του, την παρουσία του στο οικογενειακό περιβάλλον, ο πατέρας δείχνει τι είναι αποδεκτό και τι όχι σε μία σχέση. Έτσι, σύμφωνα με το more4kids.info, όταν ο πατέρας είναι στοργικός και δείχνει το ενδιαφέρον και την αγάπη για την κόρη του, εκείνη είναι πιο πιθανό να επιλέξει κάποιον που θα τη στηρίζει και της φέρεται καλά.

mpampas gios efiveia

Η επιρροή της ενεργής πατρικής παρουσίας στα έφηβα αγόρια

Στα έφηβα αγόρια, έρευνες δείχνουν ότι η ενεργή πατρική παρουσία μειώνει τις πιθανότητες για επιθετική συμπεριφορά. Δεδομένου του κοινού φύλου, ο πατέρας είναι πρότυπο και η συμπεριφορά τους προς τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας επηρεάζει τη συμπεριφορά και τις σχέσεις του παιδιού στην εφηβεία, αλλά και μεγαλώνοντας. Όπως και στην περίπτωση των κοριτσιών, έτσι τα έφηβα αγόρια που έχουν καλή και ουσιαστική σχέση με την μητέρα και τον πατέρα τους, τείνουν να έχουν υψηλότερη αυτοπεποίθηση. Το University of Maryland Medical Center αναφέρει: «Μια παρούσα και υποστηρικτική πατρική φιγούρα μπορεί να ωφελήσει τα αγόρια, μικρά και μεγάλα, βοηθώντας τα να έχουν μια ισχυρότερη αίσθηση ικανότητας».

Για τα αγόρια και τα κορίτσια στην εφηβεία, λοιπόν, ο πατέρας είναι στήριγμα με πολλαπλό ρόλο. Συμβουλεύει, εμψυχώνει, ενθαρρύνει, βοηθάει. Είναι μία σημαντική φιγούρα στη ζωή του παιδιού με την οποία από δημιουργείται μία σχέση ζωής.

Με πληροφορίες από oureverydaylife.com, more4kids.info

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved